Cine sunt miliardarii din transportul maritim care se grăbesc să-și investească averile

14 Mai 2023, 07:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Mai 2023, 07:51 // Actual //  bani.md

Multe dintre averile acumulate în timpul pandemiei s-au prăbușit de multă vreme.

Cu toate acestea, o creștere de 95 miliarde de dolari printre un mic grup de miliardari din industria transportului maritim a supraviețuit, stimulând o goană nebună pentru investiții și diversificare, potrivit Bloomberg.

Poate că nicio poveste nu ilustrează mai bine această perioadă de cerere extraordinar de are pentru transport, de linii de aprovizionare reduse și de tarife în creștere decât povestea Yildirim Holding AS. Compania turcă, care a rămas în umbră, și-a triplat valoarea în ultimii trei ani, transformând familia care o controlează în miliardari și alimentând ambiții tot mai înalte.

Condusă de Robert Yuksel Yildirim (61), familia a acumulat o avere din nișele cele mai puțin interesante ale industriei, de la comerțul cu cărbune cu Rusia, la exploatarea minieră de crom în Kazakhstan și de fero-nichel în Kosovo.

Acum se pregătesc să cheltuiască 10 miliarde de dolari – mai mult decât valoarea estimată a afacerii lor actuale – pentru a se extinde spre ferme solare, fabrici de îngrășăminte în SUA și alte domenii.

Fondurile pentru acest plan ambițios provin dintr-un noroc neașteptat,  generat de cea mai importantă tranzacție a vieții lor: un pariu făcut în 2010 pe o linie de containere aflate la acel moment în dificultate, iar aceasta a adus profit de peste 800%.

Tarifele pentru containere – adică suma pe care proprietarii de nave o pot solicita pentru transportul mărfurilor peste ocean- au scăzut cu 77% în ultimul an, după ce au înregistrat creșteri semnificative în timpul pandemiei.

Regulile globale care limitează emisiile de carbon ale navelor intră rapid în vigoare, necesitând modernizări costisitoare și reducând marjele de profit într-un moment în care tarifele pentru transportul mărfurilor scad. Pentru familia Yildirim, timpul este esențial pentru a acționa înspre diversificarea afacerii.

Printre alte dinastii de miliardari care fac astfel de mișcări se află și familia Saade din Franța, care conduce CMA CGM – gigantul maritim care a sporit averea familiei Yildirim.

Cu aproximativ 14 ani în urmă, CMA CGM se afla pe marginea dezastrului. Grupul francez de nave port-containere, condus atunci de fondatorul Jacques Saade, a fost victima unei perioade de prăbușiri prelungite în industria transportului maritim – astfel de perioade au ciclicitate notorie, potrivit Bloomberg – și a fost nevoit să renegocieze datoriile companiei și să caute capital nou.

Robert Yildirim, directorul general al grupului industrial al familiei sale, aflat la a doua generație, i-a venit în ajutor. Folosind o divizie a companiei de familie, el a direcționat 500 de milioane de dolari către CMA CGM, obținând o participație de 20%.

Această poziție, majorată la 24% câțiva ani mai târziu, urmează să plătească dividende în valoare de 600 de milioane de dolari pe baza rezultatelor din ultimul an.

CMA CGM este acum de departe cel mai mare activ al Yildirim Holding și a crescut valoarea companiei turcești la 6,7 miliarde de dolari, conform indicelui Bloomberg, care estimează pentru prima dată valoarea netă a familiei. Proprietatea este împărțită în mod egal între directorul general și fratele său, președintele Ali Riza Yildirim.

Valoarea netă combinată a celor mai bogați zece miliardari ai industriei este de 155 de miliarde de dolari, potrivit Indicelui miliardarilor Bloomberg, față de aproximativ 60 de miliarde de dolari la începutul anului 2020.

Dinastiile familiilor discrete din transportul maritim se grăbesc acum să utilizeze această avere, atât pentru a-și consolida poziția într-o industrie în schimbare, cât și pentru a-și diversifica concentrarea averilor, pentru că alternativele se îngustează în contextul economic actual.

Iată care sunt cei mai bogați transportatori maritimi din lume, potrivit Bloomberg (numerele arată valoarea netă):

  1. Klaus-Michael Kuehne conduce Kuehne + Nagel, în valoare de  42,5 miliarde de dolari.
  2. Rodolphe Saade și familia conduc CMA CGM , în valoare de 23,2 miliarde de dolari.
  3. Gianluigi Aponte are MSC, în valoare de 21,1 miliarde de dolari.
  4. Eyal Ofer conduce Zodiac Group, care are o valoare de 20,4 miliarde de dolari.
  5. Idan Ofer de la Quantum Pacific Shipping, cu valoare de 19,7 miliarde de dolari.
  6. John Fredriksen conduce Frontline, care are o valoare de 9,2 miliarde de dolari.
  7. Familia Maersk au compania A.P. Moller-Maersk de 6,1 miliarde de dolari.
  8. Maria Angelicoussis conduce Angelicoussis Group, în valoare de 5,8 miliarde de dolari.
  9. Ali Riza Yildirim este președinte al Yildirim Holding, în valoare de 3,4 miliarde de dolari.
  10. Alături de el este Robert Yuksel Yildirim, CEO al aceleiași afaceri de familie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Apr. 2025, 14:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Apr. 2025, 14:55 // Actual //  bani.md

Titlurile presei care susțin că Trump a cedat în fața presiunilor interne și externe sunt, în general, încă premature. Verdictul nu a fost încă dat, întrucât foarte multe vor depinde de rezultatul negocierilor purtate de Trump cu partenerii comerciali ai Americii în următoarele 90 de zile și mai departe, precum și de evoluția relațiilor dintre SUA și China, notează evz.ro.

Un factor-cheie care îl motivează pe președintele Donald Trump este nevoia de a emana putere și dorința de a o folosi. Inițiativa sa globală, amplă, privind tarifele, marchează o reconfigurare istorică a relațiilor comerciale ale SUA la nivel mondial. Cu toate acestea, este în esență un joc de putere geopolitică care îi vizează pe mulți, dar în special China, care de ani de zile își desfășoară propriul joc de putere. Unii ar spune chiar război neregulat – împotriva SUA, a Occidentului în general și a altora.

În timp ce China este stăpâna lanțurilor globale de producție și de aprovizionare, SUA sunt încă lider în domeniul financiar. Trăim în continuare într-o lume dominată și denominată în dolari, cel puțin pentru moment. Predominanța pe frontul tehnologic, în special IA și domeniile conexe, este încă disponibilă.

Țările terțe care nu sunt pe deplin aliate sau legate de SUA sau China, și care constituie majoritatea națiunilor din întreaga lume, se luptă din ce în ce mai mult în acest mediu concurențial.

Națiunile mai mici și mai vulnerabile vor fi adesea forțate să facă alegeri dificile între marile puteri. Statele mai mari, inclusiv puterile regionale sau de mijloc, vor avea mai multe pârghii pentru a pune marile puteri una împotriva celeilalte și pentru a obține mai multe concesii în interesul propriu.

Pe măsură ce intrăm în al doilea trimestru al secolului XXI, atenția globală principală se concentrează în principal asupra ciocnirii SUA – China. Cu toate acestea, în cadrul ecuației de putere internațională a intereselor concurente și variate, este important să nu subestimăm impactul puterilor de mijloc, care pot modela evenimentele mult peste așteptări în următorii ani și decenii.

Casa Albă a declarat că a fost contactată de mai mult de 50 de țări pentru a discuta despre reducerea tarifelor. Principala țintă a lui Trump, China, a promis să „lupte până la capăt”, după ce președintele american a amenințat cu o nouă taxă de 50%. În cazul în care China nu își retrage taxele de retorsiune asupra a 34% din importurile americane, care urmează să intre în vigoare la 10 aprilie.

Deși Uniunea Europeană se confruntă cu o cotă forfetară de 20 % la exporturile către SUA, multe vor depinde de schimburile comerciale individuale ale fiecărui stat membru cu SUA.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că UE ar putea elimina tarifele la produsele industriale americane, dacă Trump ar elimina în schimb taxele echivalente.

În ciuda titlurilor, amenințarea cea mai presantă cu care se confruntă UE este de fapt dumpingul de produse chinezești în Europa, destinate inițial piețelor americane.

Țările asiatice se confruntă cu cele mai mari tarife, având în vedere proporția mai mare a exporturilor lor din SUA. Cu toate acestea, pragmatismul în soluționarea diferendelor ar putea prevala mai curând în cazul celor care se află sub umbrela de securitate a SUA, inclusiv Japonia, Coreea de Sud și Taiwan. Trump va folosi cu siguranță cartea apărării la masa negocierilor.

În contextul în care Coreea de Sud se află într-o criză constituțională profundă și urmează să organizeze alegeri anticipate, prim-ministrul Japoniei încearcă să obțină un angajament urgent cu Casa Albă și o posibilă vizită personală.

Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est, a fost lovită de un tarif de 32 %. A refuzat să riposteze și a optat pentru negocieri directe cu SUA.

Vietnamul, un important partener strategic al SUA, a fost una dintre cele mai afectate țări din Asia, cu un tarif de 46 %. Cu toate acestea, diplomația rapidă a președintelui Lam pentru a dezamorsa tensiunile. Au fost demarate discuții pentru eliminarea taxelor și pentru o întâlnire cu Trump.

Deși negocierile comerciale vor urma în mod inevitabil, o întrebare mai amplă rămâne: Cât timp pot rezista piețele și investitorii la incertitudinea și volatilitatea actuale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU