Occidentul îi mai dă o lovitură lui Putin: 36 de miliarde de dolari au ieșit din Rusia

30 Mai 2023, 06:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Mai 2023, 06:20 // Actual //  bani.md

Potrivit informațiilor publicate de economiștii de la Universitatea Yale din SUA, peste 1.000 de companii străine și-au redus activitățile, au închis sau au părăsit Rusia.

Acum, ultimele date anunțate luni, 29 mai 2023, de către Banca Centrală de la Moscova arată că investitorii străini din Rusia au retras 36 de miliarde de dolari, după ce și-au vândut afacerile din această țară.

Statistica consemnează că investitorii străini care au părăsit Rusia între martie 2022 și martie 2023 au retras din țară 36 de miliarde de dolari, potrivit Reuters.

Sute dintre cele mai mari companii din lume și-au încheiat afacerile sau și-au redus operațiunile din Rusia ca răspuns la invazia Ucrainei de către Moscova din februarie 2022.

Săptămâna trecută, Banca Centrală a Rusiei a minimizat impactul ieșirilor de companii străine, spunând că aproximativ 200 de tranzacții de vânzare au fost încheiate în perioada martie 2022-23, cu doar 20% implicând vânzări mari de active, cele de peste 100 de milioane de dolari.

De când a început invazia lui Putin în Ucraina, acum peste 15 luni, peste 1.000 de companii occidentale au anunțat public că își reduc voluntar operațiunile de la Moscova sau pleacă din țară. Însă au existat și unele firme care și-au continuat afacerile din Rusia, conform experților de la Universitatea Yale din Statele Unite, care au ținut evidența acestora.

Lista acestor firme străine este actualizată continuu de Jeffrey Sonnenfeld și echipa sa de experți, cercetători și studenți de la Yale Chief Executive Leadership Institute pentru a reflecta noile anunțuri din partea companiilor, pe cât este posibil.

Lista companiilor străine occidentale care au părăsit Rusia cuprinde, după ultima actualizare din 24 mai 2023, numai puțin de 523 de nume. Aceasta cuprinde firme mari din Statele Unite, precum American Airlines, Cisco, Dell, Delloitte, Delta Air Lines, Exxon Mobile, Ford, HP Inc., IBM, McDonald’s, Nasdaq, Netflix, Nike, PxC, Uber, United Airliens.

Din Marea Britanie – British Petroleum, Imperial Brands, Intercontinental Hotels, Lloyd’s, London Stock Exchane, Shell, Vodafone, Germania – Adidas, BASF, Deutsche Bank, Deutsche Telekom, Henkel, Lufthansa, MAN, Mercedes-Benz, Siemens, Starbucks, TUI, Vaillant, Țările de Jos -Aegon, Elveția -CERN.

Însă există peste 1.300 de firme occidentale care își continuă încă afacerile din Rusia, precum Leroy Merlin, Pepsi, Auchan, Metro, Nestle, P&G, Raiffeisen Bank, Unilever, L’Oreal, Intesa Sanpaolo, Teva, Berlin-Chemie, Glaxo Smith Kline, Parmalat, Selgros, Ariston, Orange, potrivit Leave Russia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ