Industria crypto! Cel mai mare stablecoin recuperează toată valoarea pierdută în 2022

03 Iun. 2023, 07:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2023, 07:39 // Actual //  Lupu Eduard

Stablecoin-ul Tether Holdings Ltd., USDT, a recuperat toate cele aproximativ 20 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă pierdute în urma prăbuşirii TerraUSD în urmă cu puţin peste un an, conform Bloomberg.

Volumul în circulaţie al celui mai tranzacţionat activ activ digital din lume a depăşit recordul anterior de 83,2 miliarde de dolari, stabilit în mai 2022, potrivit unui tracker live publicat de Tether. Stablecoin-ul USDT este ancorat unu la unu cu dolarul şi îşi menţine această valoare prin susţinerea acesteia cu rezerve de numerar şi active echivalente cu numerar.

Recuperarea USDT este o dovadă a rolului dominant pe care îl joacă pe piaţa crypto ca mijloc de efectuare a tranzacţiilor şi de stocare a valorii. Circulaţia stablecoin-ului a scăzut cu aproximativ 20% în al doilea trimestru al anului trecut, pe măsură ce prăbuşirea Terra a destabilizat pieţele crypto şi a dat startul unei perioade pline de falimente, scandaluri de profil şi o prăbuşire a preţurilor majorităţii criptomonedelor.

Circulaţia USDT a crescut în ultimele luni, chiar şi în condiţiile în care principalul său rival, USDC al Circle Internet Financial Ltd., s-a micşorat, iar volumele de tranzacţionare a criptomonedelor au rămas, în general slabe.
Această tendinţă a sporit ambiguitatea care înconjoară stablecoin-ul dominant, potrivit cercetătorului Kaiko. USDT este utilizat în peste 50% din toate tranzacţiile de pe bursele centralizate, a spus acesta, însă cota de piaţă a Tether în raport cu alte stablecoin-uri nu a crescut în mod vizibil în timpul scăderii activităţii. Schimbările în utilizarea USDT pe bursele descentralizate, care permit utilizatorilor să tranzacţioneze fără intermediary, nu explică singure câştigul, a adăugat acesta.

În trecut, observatorii din industrie au ridicat semne de întrebare cu privire la faptul că USDT-ul Tether era susţinut de suficiente rezerve pentru a justifica pretenţia de a fi unu la unu, pe lângă calitatea activelor care compun aceste rezerve. Compania a ajuns la o înţelegere cu procurorul general din New York în 2021 în legătură cu o presupusă amestecare a fondurilor clienţilor şi ale companiilor şi cu minciuna cu privire la rezervele sale faţă de investitori. Tether, împreună cu Bitfinex, nu au recunoscut niciodată nici-o abatere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 09:51 // Actual //  Lupu Eduard

De la un profit de 29 miliarde de dolari în 2021, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, gigantul energetic rus Gazprom a ajuns în 2023 la pierderi totale de 6,9 miliarde de dolari, din cauza pierderii exporturilor pe piața europeană ca sancțiune pentru declanșarea războiului de către Moscova.

Gazprom a anunțat joi că a trecut pe o pierdere netă de 629 de miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, aceasta fiind prima sa pierdere anuală în mai bine de 20 de ani, pe fondul scăderii comerţului cu gaze naturale cu Europa, cândva principala sa piaţă de vânzare, transmite CNBC.

Rezultatele evidenţiază declinul dramatic al Gazprom, care de la prăbuşirea Uniunii Sovietice a fost una dintre cele mai puternice companii ale Rusiei, adesea folosită ca pârghie pentru a rezolva disputele cu vecinii săi, precum Ucraina şi Republica Moldova Moldova.

Analiştii se aşteptau la un profit net de 447 de miliarde de ruble, potrivit agenţiei de presa Interfax.

Conform analizei Reuters, a fost prima pierdere anuală a Gazprom de la sfârşitul anilor 1990/începutul anilor 2000, când Alexei Miller, un aliat al preşedintelui Vladimir Putin, a preluat compania în 2001.

Pierderea Gazprom din 2023 a urmat unui profit net de 1.200 miliarde de ruble în 2022.

Compania, cu sediul în prezent la Sankt Petersburg, a înregistrat pierderi mari la sfârşitul anilor 1990, după ce a acumulat datorii în valută, umflate în ruble de criza financiară din 1998.

Acţiunile Gazprom la Moscova au scăzut cu aproximativ 3,3% în urma publicării rezultatelor.

Exporturile de gaze ale Rusiei către Europa, cândva piaţa sa primară de export, s-au redus din cauza consecinţelor politice ale conflictului din Ucraina, în timp ce Gazprom, care deţine monopolul conductelor de gaze în străinătate, a fost cea mai tangibilă victimă a sancţiunilor occidentale.

Gazprom a fost, de asemenea, implicată într-un program amplu de aducere a gazelor naturale în gospodăriile locale.

Compania a declarat joi că a înregistrat o pierdere netă de 364 de miliarde de ruble din vânzări în 2023, în contrast cu un profit de 1.900 miliarde de ruble în 2022.

Veniturile sale totale au scăzut la 8.500 miliarde de ruble anul trecut, de la 11.700 miliarde de ruble în 2022.

Profitul de bază, sau câştigul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare (EBITDA), a scăzut la 618,38 miliarde de ruble anul trecut, de la 2.790 miliarde de ruble în 2022, conform calculelor Reuters.

„EBITDA pe întregul an, de 7,2 miliarde de dolari, a fost cel mai rău din ultimii 22 de ani, de când compania a raportat 7,6 miliarde de dolari în 2002”, a declarat Ronald Smith, de la agenţia de brokeraj BCS Global Markets din Moscova.

Potrivit calculelor Reuters, livrările de gaze naturale ale Gazprom către Europa au scăzut cu 55,6%, până la 28,3 miliarde de metri cubi, în 2023. Gazprom nu şi-a publicat propriile statistici de export de la începutul anului 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău