Planul ”Ziua Z” al Ucrainei este pe masă: Înfrângerea strategică a lui Putin și mizele geopolitice

08 Iun. 2023, 09:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2023, 09:42 // Actual //  Lupu Eduard

Planul ”Ziua Z” al Ucrainei este pe masă, iar generalul Mark Milley, șeful Statului Major al SUA, a făcut o paralelă directă cu Ziua Z din 1944, în care aliații au debarcat în Normandia, în cel de-Al Doilea Război Mondial. Ofițerul american a spus că contraofensiva Ucrainei are ca scop ”eliberarea teritoriului ocupat pe nedrept de Rusia, o țară agresoare”.

Însă, ținta majoră a Ucrainei este una cu bătaie lungă, așa cum cred generalii americani, aceea că este posibil să se întâmple o ”înfrângere strategică” a regimului lui Putin, potrivit The Economist.

Atunci în 1944, ca și acum, luptele vor determina viitoarea ordine de securitate în Europa. Dar pentru susținătorii occidentali ai Ucrainei, cel puțin, scopul final al războiului este mult mai puțin clar decât a fost pentru Aliați în 1944. Spre deosebire de Germania nazistă, Rusia este o putere nucleară.

Este greu de imaginat capitularea sa completă. Obiectivul declarat al Ucrainei este de a recuceri toate pământurile pe care Rusia le-a confiscat din 2014, restabilind granițele care au fost stabilite în 1991, când Uniunea Sovietică s-a destrămat. Iar Ziua Z este aproape, planurile fiind acum pe masă.

Dar chiar dacă armata ucraineană poate realiza acest lucru (și mulți occidentali, în special, au îndoielile lor), există temeri că Rusia ar putea privi un astfel de rezultat ca pe o umilință atât de abjectă încât ar merita să folosească arme nucleare pentru a o evita.

Rezultatul este un obiectiv mult mai vag: ca Ucraina să provoace cât mai multe pierderi și să obțină cât mai multe câștiguri teritoriale pentru a-și întări mâna în timp ce încearcă să ajungă la un modus vivendi cu o Rusia slăbită. Prin acest mod de gândire, un rezultat pozitiv ar fi ca noile brigăzi armate ”occidentale” ale Ucrainei să rupă podul terestru dintre Rusia și peninsula Crimeea sau să se apropie suficient de mult pentru a pune în pericol pozițiile rusești în Crimeea.

Chiar și ținând cont de riscul ca China să ajute cu arme Rusia, totuși generalii americani cred din ce în ce mai mult că este posibil să creeze o „înfrângere strategică” pentru regimul lui Putin.

Trei scenarii privind contraofensiva Ucrainei

Din ce în ce mai mult, conducerea Americii, susținută de unii din Europa, își propune să se asigure că Rusia își pierde atât capacitatea militară, cât și înclinația de a lansa un alt război de agresiune în viitor. „Niciodată nu este un concept greu de înțeles”, spune un oficial occidental.

În ajunul contraofensivei ucrainene, un grup de înalți oficiali occidentali și experți s-au adunat la Ditchley Park în Marea Britanie, pentru a discuta despre cum s-ar putea desfășura războiul. Acolo, s-au discutat trei scenarii posibile.

Primul implică o străpungere a frontului de către ucraineni, o prăbușire a forțelor ruse, poate cu Ucraina chiar amenințând Crimeea. Acest lucru ar putea duce la pierderea puterii lui Putin. Pentru unii, acesta este cel mai bun mod de a restabili pacea în Europa.

Un al doilea scenariu implică pierderi mai limitate ale Rusiei – și perspectiva unor noi înfrângeri dacă războiul continuă – care ar putea fi suficiente pentru a pedepsi Rusia și a-l slăbi pe Putin.

Un al treilea scenariu, mai sumbru, ar fi un impas care îi va permite Rusiei să păstreze cele mai multe teritorii pe care le-a ocupat. Acest lucru ar submina încrederea Occidentului în Ucraina și l-ar încuraja pe Putin.

În ciuda tuturor eșecurilor militare ale Rusiei, spune Alexander Gabuev, de la Centrul Carnegie Rusia Eurasia, un think-tank din Berlin, Putin nu pare să-și fi abandonat intenția de a subjuga întreaga Ucraină, anexând mai mult din teritoriul ei și instalând un guvern marionetă la Kiev.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău