Șefa Băncii Centrale avertizează: Rusia riscă să revină la economia planificată

17 Iun. 2023, 08:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Iun. 2023, 08:49 // Actual //  bani.md

Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a avertizat joi, 15 iunie, că Rusia riscă să revină la un sistem economic planificat, deoarece se confruntă cu provocările de restructurare determinate de creșterea cheltuielilor de război și de sancțiuni occidentale fără precedent.

„Tentația de a gestiona restructurarea economică poate duce la [o situație] în care suprimăm inițiativa privată [a întreprinderilor], ca să nu mai vorbim de riscul restabilirii unei economii planificate”, a spus Nabiullina în cadrul unei sesiuni la Forumul Economic Internațional anual de la Sankt Petersburg.

„Se pare că acest lucru este imposibil, deoarece avem o economie de piață”, a spus ea. „Dar, de fapt, tot ceea ce este necesar este ca statul să-și asume responsabilitatea de a decide care industrii și proiecte necesită dezvoltare și unde să direcționeze resursele financiare.”

Nabiullina a subliniat importanța sectorului privat ca principală forță motrice din spatele transformărilor în curs în economia Rusiei, bătută de sancțiuni.

În plus, ea a subliniat rolul statului în crearea condițiilor favorabile pentru creștere și investiții în industriile autohtone.

„Cred că toată lumea înțelege prin ce trecem acum. Aceasta include redistribuirea forței de muncă, investiții și așa mai departe. Restructurarea economiei are loc mai repede decât ne așteptam”, a adăugat ea.

La o reuniune a Băncii Centrale de la începutul lunii iunie, Nabiullina a spus că economia rusă se adaptează treptat la presiunile sancțiunilor și a prezis o revenire completă la nivelurile de dinainte de război până în 2024.

Nabiullina, un tehnocrat liberal, nu a văzut cu ochi buni invazia Ucrainei din februarie 2022, dar a fost împiedicată să demisioneze. Experții o creditează că a salvat economia rusă de consecințele războiului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO