Liderii G7, discuții privind situația din Rusia. „Nu ştim cât de instabilă va deveni şi cine va avea controlul

24 Iun. 2023, 18:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iun. 2023, 18:28 // Actual //  Lupu Eduard

Liderii G7 poartă discuţii pe măsură ce evoluează situaţia din Rusia, au confirmat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, şi şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock.
”Am avut o convorbire telefonică cu miniştrii de externe din G7 pentru un schimb de opinii privind situaţia din Rusia.

Înaintea Consiliului Afaceri Externe al UE de luni, coordonez în cadrul Uniunii Europene şi am activat centrul de răspuns la criză”, a anunţat Josep Borrell într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter şi preluat de agenţia DPA.

”Sprijinul nostru pentru Ucraina continuă fără încetare”, a adăugat responsabilul UE.
Grupul G7, format din principalele democraţii, include Franţa, Italia, Japonia, Canada, SUA şi Marea Britanie, alături de Germania.

”Ministrul de externe (Annalena) Baerbock tocmai s-a consultat cu miniştrii de externe din G7 cu privire la situaţie”, a confirmat sâmbătă după-amiază un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe.

Guvernul german urmăreşte îndeaproape evoluţiile din Rusia, a precizat purtătorul de cuvânt, adăugând că echipa de criză a guvernului se reuneşte în prezent la minister, condusă de secretarul de stat Andreas Michaelis.

În această dimineaţă, ministerul a ajustat deja recomandările de călătorie şi de securitate pentru cetăţenii germani din Rusia, recomandând cetăţenilor să evite zonele afectate şi în special oraşul Rostov şi împrejurimile sale.

”În Moscova, instituţiile de stat, în special cele militare, trebuie evitate pe cât posibil. Centrul oraşului ar trebui evitat până la noi ordine”, se arată în recomandări.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, spune că este prea devreme pentru a ghici posibilele consecinţe ale revoltei armatei mercenare Wagner din Rusia şi ce ar putea însemna acest lucru pentru războiul Kremlinului împotriva Ucrainei.

”Este dificil de evaluat, mai ales că nu ştim cât de instabilă va deveni Rusia şi cine va avea în cele din urmă controlul şi cine cu cine îşi va uni forţele”, a declarat el în marja unei conferinţe de partid a social-democraţilor din Saxonia Inferioară.

Ca răspuns la o întrebare despre opţiunile Germaniei, ministrul a spus: ”În această situaţie, nu există opţiuni pentru noi de a acţiona. Este un conflict politic intern în Rusia. Nu putem spune încă dacă se va transforma într-o luptă pentru putere. Noi suntem observatori. Urmărim foarte îndeaproape, la fel ca toţi ceilalţi aliaţi şi, în rest, rămânem atenţi la sprijinirea Ucrainei”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Mai 2024, 10:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2024, 10:59 // Actual //  Lupu Eduard

Primarul orașului Leova, Alexandru Bujoreanu, a lansat acuzații grave privind construcția drumului Leova-Bumbăta, sugerând că acesta ar putea deveni „primul muzeu al corupției în aer liber” din Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul N4.

Bujoreanu a cerut ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu, și președintelui Maia Sandu să facă publice contractele de execuție, inclusiv devizele de cheltuieli, pentru a clarifica situația. „Spînu a făcut publice documentele, însă ce vreți este acolo numai nu devizele de cheltuieli,” a spus primarul.

Primarul a adăugat că Centrul Național Anticorupție (CNA) a realizat o expertiză a contractelor, dezvăluind costuri supraestimate cuprinse între 3 și 4 milioane de euro. Bujoreanu a solicitat încă o dată ministrului Spînu să publice devizele de cheltuieli pentru a clarifica aceste discrepanțe.

„Dacă este adevărat că există o expertiză, aceasta ar fi stat la baza pornirii urmăririi penale împotriva șefului Administrației de Stat a Drumurilor. Crede cineva că un șef de întreprindere semnează un contract de 262 milioane de lei fără să cunoască ministrul? Nu este așa. Mai mult, lucrările au început în iulie, dar contractul a fost semnat în septembrie. Ce companie începe lucrările în avans fără să aibă certitudinea că va fi selectată? Ulterior, în luna februarie, Spînu pleacă la președinție. Aici sunt foarte multe semne de întrebare. Eu sunt martor în acel dosar,” a punctat Bujoreanu.

Costul lucrărilor de construcție a drumului de acces – 3,6 km – și a infrastructurii punctului de frontieră Leova – Bumbăta se ridică la suma de 252,23 milioane de lei, iar finalizarea lucrărilor era planificată pentru luna noiembrie a acestui an. Iinițial, pentru construcția drumului erau prevăzuți 260 de milioane de lei.

Un calcul elementar arată că fiecare kilometru de drum a costat circa 3,5 milioane de euro, fiind cel mai scump drum construit vreodată în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău