Rușii cumpără proprietăți în orașul-martir ocupat Mariupol, transformat în ruine după atacurile Kremlinului

02 Iul. 2023, 06:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Iul. 2023, 06:26 // Actual //  Lupu Eduard

Rușii cumpără proprietăți imobiliare în orașul portuar ucrainean ocupat Mariupol, la peste un an după ce un asediu necruțător al Moscovei l-a transformat în mare parte în ruine, scrie portalul de stiri independent Bumaga.

Autoritățile ruse s-au lăudat luni de zile cu eforturi de reconstrucție la scară largă în Mariupol, după distrugerea a aproximativ 90% din clădirile rezidențiale ale orașului și a 60% din casele private.

Aproximativ 1.500 de civili au fost uciși și 350.000 au fugit din Mariupol, în timp ce forțele ruse asediau orașul între sfârșitul lunii februarie și mai anul trecut.
Potrivit Bumaga, cumpărătorii de proprietăți din Rusia caută să investească pe piața imobiliară din Mariupol ca o potențială destinație turistică datorită amplasării acesteia la Marea Azov.

Dar sunt puțin îngrijorați cu privire la contraofensiva în curs a Ucrainei în teritoriile care duc la periferia Mariupolului, la aproximativ 80 de kilometri nord de oraș.
„Este înfricoșător că luptele pot izbucni din nou, dar războiul nu va continua pentru totdeauna”, a spus Irina, o cumpărătoare de proprietăți din orașul siberian Krasnoiarsk, pentru Bumaga.

Portalul a scris că aproximativ 100 de grupuri de pe VKontakte – cea mai mare rețea de socializare din Rusia – fac publicitate proprietăților imobiliare din Mariupol, primul a apărut la începutul lui mai 2022, în timp ce luptele dintre forțele ucrainene și ruse încă se duceau în oraș.

Popularul site de anunturi din Rusia, Avito, listează zeci de apartamente și case de vânzare, cu prețul mediu al unui apartament din oraș la doar 3 milioane de ruble (34.000 USD) și 4,8 milioane de ruble (54.500 USD) pentru case.

„Granițele noastre sunt protejate de forțele armate ale Rusiei, iar războiul se apropie de sfârșitul logic”, a spus Eldar, un alt cumpărător.

„Cel mai rău lucru care s-ar fi putut întâmpla acolo s-a întâmplat deja”, a spus Olesia, un locuitor al orașului siberian Omsk, pentru Bumaga.

Mariupol face parte din regiunea Donețk din estul Ucrainei, pe care președintele Vladimir Putin a anexat-o împreună cu alte trei regiuni parțial ocupate ale Ucrainei – Lugansk, Zaporojie și Herson – în septembrie 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău