„Domnul Titanic” nu era îngrijorat de defecțiuni la Titan. La o așa presiune, mori înainte să-ți dai seama de problemă

05 Iul. 2023, 18:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Iul. 2023, 18:29 // Actual //  bani.md

Paul-Henri Nargeolet, cunoscut ca „Domnul Titanic”, un explorator francez cu în vârstă de 77 de ani care avea 37 de scufundări de succes la epava Titanicului, ar fi spus înainte de ultima scufundare a submersibilului Titan că nu era îngrijorat de vreo posibilă defecțiune, deoarece pasagerii vasului ar fi murit înainte să-și dea seama că există o problemă.

Arnie Weissmann, redactor-șef al publicației Travel Weekly, trebuia să participe la o scufundare cu Titan în luna mai, însă operațiunea a fost anulată din cauza vremii, scrie Insider.

Weissmann a publicat luni un articol în care descrie experiența sa cu OceanGate și interacțiunea cu exploratorul Paul-Henri Nargeolet, cu o lună înaintea tragediei.

„Expertul Paul-Henri Nargeolet, aflat la bordul Titan la ultima scufundare, mi-a spus că nu era îngrijorat de ce s-ar întâmpla dacă vasul ar fi avariat pe fundul oceanului. <<La o asemenea presiune, ai fi mort înainte să-ți dai seama că e o problemă>>. A spus asta zâmbind”, descrie Weissman conversația lor.

Nargeolet era unul dintre cinci pasageri aflați la bordul Titan în timpul scufundării de la finalul lunii iunie, când submersibilul a făcut implozie. Alături de el se aflau la bord CEO-ul OceanGate, Stockton Rush, miliardarul britanic Hamish Harding, omul de afaceri pakistanez Shahzada Dawood și fiul său de 19 ani, Suleman Dawood.

Înainte de scufundarea din iunie, Nargeolet ar fi întâmpinat probleme la cel puțina una dintre deplasările anterioare la epava Titanicului.

Christine Dawood, soția lui Shahzada și mama lui Suleman, a declarat pentru New York Times că în timpul deplasării din iunie, Nargeolet a făcut o prezentare în timpul căreia le-a spus că „odată a rămas blocat pe fundul oceanului timp de trei zile, iar submersibilul nu mai putea comunica”.

Paza de Coastă americană a anunțat că a început să colecteze și să analizeze resturi și rămăsițe umane din epava submersibilului Titan.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ