Austeritatea revine în Europa: Germania dă jos din pod autodisciplina bugetară şi trage de urechi ministerele

05 Iul. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Iul. 2023, 17:45 // Actual //  Lupu Eduard

Surplusul comercial al Germa­niei, cea mai mare economie a Euro­pei şi liderul exporturilor, se topeşte, iar deficitul bugetar, previzionat la 4,3% din PIB pentru anul acesta, este în creştere şi  depăşeşte cu mult ni­velul la care un stat poate fi consi­derat exemplu de disciplină.

În aceste condiţii, ministrul german de finanţe Christian Lindner va rămâne fidel obiectivului său de a reimpune frâna de îndatorare pentru prima dată după 2019 în bugetul care urmează să fie aprobat de Cabinetul Federal (Bundeskabinett) astăzi, scrie Reuters.

În timp ce guvernul se stră­duieşte de la începutul anului să cadă de acord asupra viitorului buget federal, Lindner a introdus obiective stricte de austeritate pentru mi­nistere pentru a petici o gaură bugetară de 20 de miliarde de euro. Odată cu noul buget, acest obiectiv va fi cel mai probabil atins.

În urma pandemiei şi a crizei energetice, acum este necesară reve­nirea la „normalitate“ fiscală, potrivit proiectului bugetar. Bugetul pentru anul viitor a scăzut la 445,7 miliarde de euro, de la 476,2 miliarde de euro în 2023. În timp ce Germania va face în continuare datorii noi de 16,6 mi­liarde de euro, nivelul este mult mai mic decât cel din acest an, în care bugetul federal a venit cu o povară uriaşă de 45,6 miliarde de euro în datorii suplimentare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit reprezentan­ţilor gu­vernului, bugetul va acorda prioritate cheltuie­lilor pentru apă­rare, educaţie, digitalizare şi lupta contra schimbărilor climatice.

Conform noului pro­iect, toate ministerele, cu excepţia celui al apărării, vor trebui să reducă cheltuielile – o mişcare pe care organizaţiile de tineret au criticat-o deja.

Într-o scrisoare deschisă adresată lui Lindner, ministrului economiei Robert Habeck şi cancelarului Olaf Scholz, zece organizaţii de tineret care reprezintă aproximativ un milion de oameni şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la bugetul federal planificat.

Acest buget „n-ar fi bun nici măcar de start în lupta cu provocările sociale de astăzi şi de mâine“ şi, când vine vorba de obiectivele climatice, i-ar lipsi peste 160 de miliarde de euro pentru a le atinge pe cele stabilite pentru 2030, au scris organizaţiile, inclusiv unele de activişti de mediu.

Linder a indicat deja o nevoie suplimentară de a reduce cheltuielile cu 14,4 miliarde de euro din 2025 până în 2027. Œn weekend, ministrul a comentat viitoarea planificare financiară într-un interviu cu Handelsblatt: „Dacă vrei să finanţezi ceva nou, trebuie să spui de unde vor veni banii. Cu alte cuvinte, ce nu va mai fi finanţat“, a spus el.

Germania este un stat al disciplinei fiscale, pe care a insistat până la obsesie în criza datoriilor suverane, care a lovit puternic economiile est-europene. Acestea au aplicat atunci măsuri dure de austeritate pentru reducerea datoriei şi deficitului bugetar la nivelurile la care investitorii şi instituţiile financiare internaţionale să fie satisfăcute. De atunci, austeritatea nu mai este privită ca un tratament sigur pentru sănătate economică viitoare deoarece dacă este aplicată haotic produce răni greu de vindecat, inclusiv la nivel social. Ungaria este unul din primele state care după pandemie au aplicat măsuri mascate de austeritate. Motivul Budapestei este că a rămas fără bani de la UE.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău