Soldații ucraineni vând drone rusești și obuze de artilerie doborâte pentru a strânge bani pentru război

09 Iul. 2023, 06:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Iul. 2023, 06:55 // Actual //  bani.md

Soldații ucraineni vând suveniruri de război – cum ar fi drone rusești doborâte, obuze de artilerie și imagini de primă mână ale înfrângerilor rusești – pentru a strânge fonduri pentru soldații din prima linie, relatează New York Times.

Militarii au declarat pentru NYT că mai multe unități care luptă împotriva forțelor ruse în Ucraina trebuie să-și cumpere propriile arme și provizii, bazându-se de obicei pe donații externe. Aceste donații s-au diminuat de la începutul războiului, au spus ei pentru presa.

Ruslan Zubariev, de exemplu, a făcut bani dintr-un videoclip viral cu el ucigând de unul singur un grup de soldați ruși cu un lansator de rachete. Fondurile au mers direct către unitatea sa — Brigada 92 Mecanizată — pentru a cumpăra echipament.

„Nu primim aceste lucruri”, a spus Zubariev pentru NYT. „Le cumpărăm pe toate din banii noștri”.

Alții trimit arme dezactivate – cum ar fi lansatoare de rachete antitanc dezactivate – pentru a fi decorate și vândute celui mai mare ofertant la un centru de artă din Kiev, potrivit The New York Times.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Între timp, șeful fundației Come Back Alive – o organizație de caritate dedicată finanțării efortului de război al Ucrainei – a declarat pentru NYT că grupul a văzut scăderea donațiilor din 2022 și s-a orientat, de asemenea, spre vânzarea relicvelor de război, cum ar fi dronele rusești doborâte.

„Civilii nu realizează că, dacă sunt obosiți și nu mai donează, nu înseamnă că războiul s-a terminat”, a spus Zubariev pentru The New York Times.

Soldații ucraineni aflați în contraofensivă pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia susțin că ajutorul extern primit nu este suficient. De asemenea, ei spun că Rusia trebuie înfrântă în Ucraina pentru ca o astfel de agresiune să nu se mai repete o perioadă.

„Armata rusă are un avantaj în ceea ce privește numărul de oameni, tancuri și artilerie”, a spus un locotenent senior cunoscut sub numele de „Cuba”. „Decalajul nu este la fel de mare ca acum un an. Dar totuși există un decalaj. Mergem înainte, pas cu pas. Nu este o sarcină ușoară.” El a adăugat: „Vrem mai multe echipamente grele, pentru a face o operațiune ofensivă de succes. Avem nevoie de un avantaj în tancurile grele – nu doar cele ușoare – și în artilerie”.

Rușii au avut mult timp la dispoziție pentru a-și pregăti apărarea, a spus Cuba. Ei au construit cele mai extinse fortificații văzute oriunde de zeci de ani, care au inclus trei straturi de tranșee, adâncime de 30 km, a spus el și au pus o mulțime de mine. Când brigada sa a luat cu asalt o poziție inamică luna trecută, au găsit mai multe camere subterane armate cu beton.

Cuba și-a exprimat frustrarea față de unii politicieni străini. „Percepția mea este că sprijinul din partea Occidentului este prea puțin, prea târziu. Trebuie să analizați situația, cu prea multe părți interesate. Reacționezi la realitățile de ieri și nu la cele de astăzi.” Ce le-ar spune celor care cred că contraofensiva a fost un eșec? „Vino aici și ajută”, a spus el. „Avem nevoie de înfrângerea completă a Rusiei, astfel încât acest lucru să nu se repete în 10-15 ani”.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO