Africa de Sud nu renunță la organizarea summitului BRICS. Cum va trata posibila prezență a lui Vladmir Putin

10 Iul. 2023, 06:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Iul. 2023, 06:55 // Actual //  bani.md

Africa de Sud va găzdui în august următorul summit BRICS, unde Vladimir Putin este invitat, în ciuda mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI) împotriva preşedintelui rus, a confirmat duminică preşedintele său, Cyril Ramaphosa, potrivit AFP.

”Facem progrese în organizarea summitului BRICS şi finalizăm discuţiile privind formatul”, le-a declarat Ramaphosa jurnaliştilor, adăugând că întâlnirea, care va reuni Brazilia, China, India, Rusia şi Africa de Sud, va avea loc „fizic”.

El nu a comentat prezenţa sau nu la summit a lui Putin, vizat din martie de un mandat al CPI pentru crima de război de „deportare” a copiilor ucraineni de la invadarea Ucrainei, acuzaţii pe care Moscova le-a respins în bloc.
”Vom organiza acest summit BRICS fizic, suntem cu toţii angajaţi să avem un summit în care să ne putem privi reciproc în ochi”, a spus Ramaphosa, întrebat despre subiect în marja unei conferinţe a partidului său ANC. ”Nu am mai organizat un summit fizic de aproape trei ani. Nu va fi virtual”, a adăugat el.

În calitate de membră a Curţii Penale Internaţionale, Africa de Sud ar trebui teoretic să-l aresteze pe preşedintele rus dacă intră pe teritoriul său.

O dilemă diplomatică serioasă pentru Pretoria, care a refuzat să condamne Moscova de la începutul războiului din Ucraina. Zvonuri din mass-media sud-africane au indicat că Pretoria ia în considerare mutarea summitului în China pentru a evita arestarea lui Putin.

În calitate de putere diplomatică continentală, Africa de Sud spune că adoptă o poziţie neutră pentru a putea ”juca un rol în soluţionarea conflictului”, a declarat Ramaphosa mai devreme, spunând că a vorbit de mai multe ori cu Putin.

Ţara sa a găzduit, de asemenea, exerciţii navale cu Rusia şi China în largul coastelor sale în februarie, stârnind „îngrijorarea” marilor puteri occidentale.

Legăturile Africii de Sud cu Rusia datează din epoca apartheidului, Kremlinul sprijinind ANC în lupta împotriva regimului rasist.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO