Africa de Sud nu renunță la organizarea summitului BRICS. Cum va trata posibila prezență a lui Vladmir Putin

10 Iul. 2023, 06:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Iul. 2023, 06:55 // Actual //  bani.md

Africa de Sud va găzdui în august următorul summit BRICS, unde Vladimir Putin este invitat, în ciuda mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI) împotriva preşedintelui rus, a confirmat duminică preşedintele său, Cyril Ramaphosa, potrivit AFP.

”Facem progrese în organizarea summitului BRICS şi finalizăm discuţiile privind formatul”, le-a declarat Ramaphosa jurnaliştilor, adăugând că întâlnirea, care va reuni Brazilia, China, India, Rusia şi Africa de Sud, va avea loc „fizic”.

El nu a comentat prezenţa sau nu la summit a lui Putin, vizat din martie de un mandat al CPI pentru crima de război de „deportare” a copiilor ucraineni de la invadarea Ucrainei, acuzaţii pe care Moscova le-a respins în bloc.
”Vom organiza acest summit BRICS fizic, suntem cu toţii angajaţi să avem un summit în care să ne putem privi reciproc în ochi”, a spus Ramaphosa, întrebat despre subiect în marja unei conferinţe a partidului său ANC. ”Nu am mai organizat un summit fizic de aproape trei ani. Nu va fi virtual”, a adăugat el.

În calitate de membră a Curţii Penale Internaţionale, Africa de Sud ar trebui teoretic să-l aresteze pe preşedintele rus dacă intră pe teritoriul său.

O dilemă diplomatică serioasă pentru Pretoria, care a refuzat să condamne Moscova de la începutul războiului din Ucraina. Zvonuri din mass-media sud-africane au indicat că Pretoria ia în considerare mutarea summitului în China pentru a evita arestarea lui Putin.

În calitate de putere diplomatică continentală, Africa de Sud spune că adoptă o poziţie neutră pentru a putea ”juca un rol în soluţionarea conflictului”, a declarat Ramaphosa mai devreme, spunând că a vorbit de mai multe ori cu Putin.

Ţara sa a găzduit, de asemenea, exerciţii navale cu Rusia şi China în largul coastelor sale în februarie, stârnind „îngrijorarea” marilor puteri occidentale.

Legăturile Africii de Sud cu Rusia datează din epoca apartheidului, Kremlinul sprijinind ANC în lupta împotriva regimului rasist.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău