VIDEO Castel Mimi, gazda celei mai mari Colecții de vinuri Prezidențiale din Europa

14 Iul. 2023, 16:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2023, 16:52 // Actual //  Lupu Eduard

În lume există o singură Colecție Prezidențială Europeană de vinuri și aceasta poate fi văzută la Castel Mimi. Această colecție marchează un moment istoric în cadrul eurointegrării Republicii Moldova și a devenit simbolul celui de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene, desfășurat în data de 1 iunie 2023, la Castel Mimi.

În cadrul evenimentului, fiecare lider de țară europeană a lăsat o amprentă proprie în Cartea Oaspeților și a pus semnătura pe eticheta vinului iconic al Castel Mimi.

Ursula VON DER LEYEN, Olaf SCHOLZ, Emmanuel MACRON, Vladimir ZELENSKY, Klaus IOHANNIS sunt doar câțiva dintre liderii europeni, numele cărora vizitatorii îl vor regăsi în Colecție Prezidențială Europeană de la Castel Mimi.

Liderii europeni au primit în dar câte 25 de sticle de vin emblematic Roșu de Bulboaca, mândria Republicii Moldova, un produs apreciat înalt la zeci de concursuri internaționale și comercializat în 15 țări ale lumii. Licorile sunt păstrate cu grijă în colecția Castel Mimi, însă pot fi luate la necesitate.

Summit-ul din 1 iunie 2023, de la Castel Mimi, este cel mai mare și cel mai important eveniment din istoria Republicii Moldova. În total, Castel Mimia găzduit 2175 de participanți, printre care 45 de șefi de state și lideri europeni.

Înalții oaspeți au degustat și au apreciat vinurile servite la Castel Mimi: spumant „DIVA”, vinurile Roșu de Bulboaca 2019, The Governor Blend, Sânzienele, precum și Ice Wine.

Realitatea Live

21 Mai 2024, 10:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2024, 10:59 // Actual //  Lupu Eduard

Primarul orașului Leova, Alexandru Bujoreanu, a lansat acuzații grave privind construcția drumului Leova-Bumbăta, sugerând că acesta ar putea deveni „primul muzeu al corupției în aer liber” din Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul N4.

Bujoreanu a cerut ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu, și președintelui Maia Sandu să facă publice contractele de execuție, inclusiv devizele de cheltuieli, pentru a clarifica situația. „Spînu a făcut publice documentele, însă ce vreți este acolo numai nu devizele de cheltuieli,” a spus primarul.

Primarul a adăugat că Centrul Național Anticorupție (CNA) a realizat o expertiză a contractelor, dezvăluind costuri supraestimate cuprinse între 3 și 4 milioane de euro. Bujoreanu a solicitat încă o dată ministrului Spînu să publice devizele de cheltuieli pentru a clarifica aceste discrepanțe.

„Dacă este adevărat că există o expertiză, aceasta ar fi stat la baza pornirii urmăririi penale împotriva șefului Administrației de Stat a Drumurilor. Crede cineva că un șef de întreprindere semnează un contract de 262 milioane de lei fără să cunoască ministrul? Nu este așa. Mai mult, lucrările au început în iulie, dar contractul a fost semnat în septembrie. Ce companie începe lucrările în avans fără să aibă certitudinea că va fi selectată? Ulterior, în luna februarie, Spînu pleacă la președinție. Aici sunt foarte multe semne de întrebare. Eu sunt martor în acel dosar,” a punctat Bujoreanu.

Costul lucrărilor de construcție a drumului de acces – 3,6 km – și a infrastructurii punctului de frontieră Leova – Bumbăta se ridică la suma de 252,23 milioane de lei, iar finalizarea lucrărilor era planificată pentru luna noiembrie a acestui an. Iinițial, pentru construcția drumului erau prevăzuți 260 de milioane de lei.

Un calcul elementar arată că fiecare kilometru de drum a costat circa 3,5 milioane de euro, fiind cel mai scump drum construit vreodată în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău