FMI: Sfârșitul acordului privind cerealele ar putea crește prețurile cu 15%

26 Iul. 2023, 07:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Iul. 2023, 07:33 // Actual //  bani.md

Fondul Monetar Internațional (FMI) a estimat astăzi că ieșirea Rusiei dintr-un acord care permitea exporturile ucrainene prin Marea Neagră ar putea duce la o creștere a prețurilor globale la cereale cu 10-15%, potrivit Sky News.

Economistul-șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, a declarat reporterilor că acordul privind cerealele din Marea Neagră a fost „foarte util” pentru a asigura furnizarea unor cantități ample de cereale din Ucraina, atenuând presiunile asupra prețurilor la alimente.

„Încă mai evaluăm unde vom ajunge, dar ne gândim că o creștere a prețurilor la cereale de 10-15% este o estimare rezonabilă.”, a spus el.

FMI a estimat marți că inflația globală va scădea la 6,8% în 2023, de la 8,7% în 2022.
În iulie 2022 a fost încheiat un acord între Rusia și Ucraina pentru a permite exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră, Turcia acționând ca intermediar al acordului.
Acordul s-a dovedit a fi un factor important pentru securitatea alimentară globală.
Sfârșitul acordului ar putea exercita o presiune deosebită asupra Africii de Nord, a Orientului Mijlociu și a Asiei de Sud – zone care se bazează cel mai mult pe cerealele ucrainene.

Uniunea Europeană a declarat marți că este pregătită să exporte aproape toate produsele agricole ucrainene prin intermediul „culoarelor de solidaritate” – legături de transport feroviar și rutier prin statele membre ale UE care se învecinează cu Ucraina.

La New York, ambasadoarea britanică la ONU, Barbara Woodward, a dezvăluit în faţa presei că Rusia şi-a „înmulţit atacurile asupra stocurilor de cereale din Odesa”, precum şi „în întreaga Ucraină”, inclusiv până la frontiera cu România, notează AFP.
Ea a denunţat „absurditatea” utilizării armelor grele de către Moscova „pentru a distruge hrana”, văzând în aceasta dovada că „instrumentalizarea aprovizionării alimentare mondiale este un element calculat al strategiei Rusiei”, ceea ce demonstrează că ei „nu-i pasă de loc de populaţiile din Africa, Asia şi America Latină care se confruntă cu foametea şi seceta”.

Rusia a renunţat la un acord crucial care, din vara anului 2022, a permis Ucrainei să îşi exporte cerealele prin Marea Neagră, inclusiv în Africa, în pofida blocadei ruse asupra porturilor ucrainene.

Timp de un an, acest acord a permis ca aproape 33 de milioane de tone de cereale să fie expediate din porturile ucrainene, contribuind la stabilizarea preţurilor mondiale la alimente şi la evitarea riscului de penurie.

Preşedintele rus Vladimir Putin va fi gazda la Sankt-Petersburg începând de joi a summitului Rusia-Africa, un mijloc de a afişa o înţelegere în pofida situaţiei în Ucraina şi a încetării acordului privind cerealele, sursă de îngrijorări pentru ţările de pe continentul african.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 13:18 // Actual //  Ursu Victor

Europa de Sud se confruntă cu un val de căldură extremă care, potrivit experților Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ar putea provoca în următoarele zile până la 4.500 de decese suplimentare, relatează Politico.

În provincia spaniolă Huelva, termometrele au atins 46 °C, marcând un nou record național pentru luna iunie. Temperaturile sufocante afectează totodată Italia, Grecia, Portugalia și vestul Balcanilor, unde incendiile de vegetație și victimele în rândul populației civile se înmulțesc.

„Întrebarea nu mai este dacă vom avea caniculă, ci de câte ori se va repeta anul acesta și cât va dura fiecare episod”, a declarat Marisol González, specialist OMS în schimbări climatice.

Analiza OMS arată că, până pe 3 iulie, valul de căldură ar putea cauza peste 4.500 de decese în regiune. În prezent, căldura extremă provoacă anual peste 175.000 de decese în țările din regiunea europeană a organizației. Un studiu amplu, care a inclus 854 de orașe, avertizează că mortalitatea va crește vertiginos dacă adaptarea la schimbările climatice nu devine o prioritate.

OMS subliniază legătura directă dintre arderea combustibililor fosili, intensificarea schimbărilor climatice și frecvența tot mai mare a valurilor de căldură, care devin „mai dese, mai periculoase și mai intense”, cu consecințe grave asupra sănătății publice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO