Putin le promite cereale gratuite țărilor africane pentru a le câștiga susținerea

27 Iul. 2023, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Iul. 2023, 17:01 // Actual //  bani.md

Preşedintele rus Vladimir Putin a deschis joi, 27 iulie, summitul Rusia-Africa, organizat la Sankt Petersburg (nord-vest), promiţând să livreze cereale cu titlu gratuit către şase ţări africane ”în următoarele luni”, în pofida sancţiunilor occidentale care, potrivit lui, au îngreunat exportul de cereale şi îngrăşăminte al Rusiei, relatează Reuters.

”În lunile ce urmează, vom fi în măsură să asigurăm livrări gratuite de la 25.000 la 50.000 de tone de cereale către Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Republica Centrafricană şi Eritreea”, a declarat Putin în discursul său de deschidere, difuzat de televiziunea rusă, pe fondul îngrijorărilor ţărilor africane după încetarea recentă a acordului privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Declaraţiile sale au stârnit aplauze.

El a adăugat că Rusia va suporta, de asemenea, costurile de transport al cerealelor.

Putin a spus că, în primele şase luni ale anului în curs, Rusia a exportat deja aproximativ 10 milioane de tone de cereale în Africa, indicând că, în 2022, această cifră a fost de 11,5 milioane de tone pe întreg anul.

”Înţelegem importanţa unei aprovizionări neîntrerupte cu alimente pentru ţările africane. Este important pentru dezvoltarea socio-economică şi pentru menţinerea stabilităţii politice” pe continent, a spus preşedintele rus.

Prin urmare, a adăugat el, Rusia va continua să ”acorde o atenţie deosebită aprovizionării prietenilor africani cu grâu, orz, porumb şi alte culturi cerealiere”.

Putin a mai spus că regretă că partea rusă a acordului privind exporturile de cereale prin Marea Neagră nu a fost îndeplinită, ceea ce a dus la suspendarea acestuia, reiterând că Moscova s-a retras deoarece niciuna dintre promisiunile care i-au fost făcute cu privire la facilitarea propriilor sale exporturi de cereale şi îngrăşăminte nu a fost îndeplinită.

Putin a acuzat Occidentul de ”ipocrizie”

Criticând decizia Rusiei, unii politicieni occidentali au spus că retragerea Rusiei este iresponsabilă şi va duce la suferinţa a milioane de oameni din ţările sărace.

Dar la summit Putin a spus că peste 70% din grânele ucrainene exportate graţie acordului de acum expirat au mers către ţări cu venituri ridicate sau cu venituri peste medie, inclusiv din Uniunea Europeană, şi că ţările sărace, precum Sudanul, au fost ”trase pe sfoară” şi au primit mai puţin de 3% din livrări.

Putin a declarat că Rusia se aşteaptă la o recoltă record de cereale în acest an şi că este pregătită să înlocuiască exporturile ucrainene de cereale către Africa, atât pe bază comercială, cât şi cu titlu gratuit ca ajutor, şi să onoreze – ceea ce a spus el că este – rolul critic al Moscovei în securitatea alimentară globală.

Preşedintele rus a mai spus că sancţiunile occidentale, impuse pentru războiul Rusiei în Ucraina pe care el îl numeşte ”operaţiune militară specială”, au împiedicat Moscova să furnizeze gratuit îngrăşăminte ţărilor sărace.

”Se conturează o imagine paradoxală. Pe de o parte, ţările occidentale obstrucţionează aprovizionarea cu cereale şi îngrăşăminte (prin intermediul sancţiunilor), în timp ce, pe de altă parte, ele în mod ipocrit ne învinovăţesc pe noi pentru situaţia actuală de criză pe piaţa mondială a alimentelor”, a declarat Putin.

Anterior, şeful statului din Comore, Azali Assoumani, preşedintele în exerciţiu al Uniunii Africane (UA), a subliniat ”consecinţele negative” ale războiului în Ucraina în întâlnirea pe care a avut-o joi cu liderul rus Vladimir Putin, în marja summitului Rusia-Africa care a început la Sankt-Petersburg, potrivit EFE.

”Observăm consecinţe negative care au repercusiuni în întreaga lume, inclusiv în Africa”, i-a spus Assoumani lui Putin în întâlnirea ce a avut loc în prima zi a summitului ce va continua şi vineri.

Potrivit preşedintelui UA, ţările africane au ”relaţii de parteneriat” atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina.

”Lumea se află în prezent în pragul distrugerii”, iar statele africane suportă direct consecinţele acestei situaţii, a declarat Assoumani.

În acelaşi timp, el i-a mulţumit lui Putin pentru ajutorul acordat de Rusia continentului african, întrucât investiţiile Moscovei au permis ‘multor ţări să urmeze calea dezvoltării’, a spus el.

”Suntem sincer recunoscători pentru asta„, a subliniat acesta.

La rândul său, Vladimir Putin şi-a exprimat speranţa că Uniunea Africană se va alătura G20 în calitate de membru permanent.

”Rusia a fost una dintre primele ţări care au răspuns la iniţiativa preşedintelui Senegalului, în calitate de preşedinte prin rotaţie al Uniunii Africane, de a acorda UA statutul de membru cu drepturi depline în cadrul G20. Ne aşteptăm ca această decizie să fie luată la summitul grupului la New Delhi la începutul lunii septembrie”, a declarat Putin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală