Orașul construit doar pentru milionari de care s-a ales praful. Vilele părăsite sunt ocupate acum de turme de vaci

31 Iul. 2023, 04:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Iul. 2023, 04:45 // Actual //  bani.md

Localitatea era destinată celor mai puternici oameni. Însă, a ajuns să fie ocupată de vitele care pasc liniștite printre scheletele de beton.

Orașul construit doar pentru milionari de care s-a ales praful. Situație stranie în nord-estul Chinei, acolo unde o localitate destinată celor mai bogați oameni ai țării, a ajuns să fie ocupată de turme de vaci.

Orașul construit doar pentru milionari de care s-a ales praful

Având în vedere că orașul este pustiu, fermierii au ocupat zona. Aici, oamenii au început să își desfășoare activitatea specifică acestui domeniu. Ei cultivă pământul și cresc animalele, arată Insider, citat de Digi 24.

Vorbim de provincia Liaoning, din Shenyang, acolo unde o companie imobiliară chineză, Greenland Group a dat start proiectului State Guest Mansions. Lansată în 2010, când exista un boom și o cerere semnificativă în domeniul imobiliar, construcția nu a fost finalizată nici până în ziua de azi.

Proiectul inițial prevedea ca orașul exclusivist să aibă aproximativ 260 de vile în stil european. Aici erau așteptați doar milionarii Chinei. Între timp, situația s-a schimbat. Localitatea este ocupată de vitele care pasc liniștite printre scheletele de beton.

Proiectul a fost abandonat în anul 2012, la doi ani de la debut. Vilele au fost construite pe jumătate, iar orașul și casele au rămas pustii, deteriorându-se vizibil odată cu trecerea timpului.

„A devenit un oraș fantomă din cauza corupției”

În locul milionarilor s-au mutat fermierii chinezi. Unul dintre aceștia, pe nume Guo, în vârstă de 45 de ani, a declarat că localitatea a devenit un oraș fantomă „din cauza corupției”, potrivit sursei citate.

„Au întrerupt finanțarea, așa că l-au lăsat pe jumătate neterminat. Aceste case s-ar fi vândut cu milioane, dar bogații nici măcar nu au apucat să cumpere vreo casă” a transmis bărbatul pentru Insider.

Până la finalul anului 2010, sectorul imobiliar din China a cunoscut o perioadă de maximă dezvoltare. Ulterior, autoritățile au introdus măsuri care să descurajeze împrumuturile excesive.

Prin urmare, China a ajuns să aibă sute de orașe fantomă, deoarece dezvoltatorii s-au trezit cu datorii greu de acoperit. O Parte dintre proiecte nu au fost finalizate, iar „altele sunt pe deplin funcționale, doar că lipsesc locuitorii”, conform The Sun.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ