Republica Moldova a înecat Belarusul și Georgia în băutură! Exporturi de milioane de litri de vin în vrac

08 Aug. 2023, 14:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Aug. 2023, 14:41 // Actual //  bani.md

Moldova este un jucător important în comerțul global cu vin în vrac. Se situează pe locul a 12-a țară exportatoare de vin în vrac și pe locul al doilea în Europa de Est, după Ungaria, potrivit datelor WORLD BULK WINE.

În 2022, Moldova a exportat vin vrac la cel mai mare preț mediu de când sunt contabilizate datele: la 68 de cenți USD pe litru (+13,5%), în ciuda faptului că ne comparăm deja cu un 2021 bun, în care prețul mediu a crescut considerabil. Dintre primele 11 piețe primare, al căror total a reprezentat aproape 100% din exporturile de vin în vrac ale Moldovei, doar trei țări și-au scăzut prețul anul trecut: Franța, Polonia și, într-o măsură mai mică, Cehia.

În 2022, prețul său mediu a crescut cu 13,5%, ajungând la 68 de cenți pe litru, adică cea mai mare cifră din ultimii ani. Doar în 3 din primele 11 piețe majore ale sale țara s-a vândut la prețuri mai mici.

Într-un an de inflație ridicată și de mare incertitudine economică, exporturile de vin vrac ale Moldovei au scăzut cu 17,2% din volum, ajungând la 55,8 milioane de litri. Totuși, din punct de vedere valoric, scăderea a fost mult mai mică: cifra de afaceri a scăzut cu 6%, în valoare de 37,8 milioane de dolari, datorită reevaluării menționate mai sus. În ultimii câțiva ani, Moldova și-a pierdut relevanța în comerțul global cu vin în vrac, deși continuă să fie un jucător foarte important: Moldova a închis anul 2022 ca a 12-a țară exportatoare de vin în vrac și pe locul doi în Europa de Est, chiar în spatele Ungariei.

Belarus a câștigat o cotă de piață primară din punct de vedere valoric, din moment ce exporturile Moldovei către această țară au crescut cu 17,5%

Belarus s-a consolidat ca piață primară pentru vinul vrac moldovenesc din punct de vedere al valorii, însumând aproape 20 de milioane de dolari (+17,5%): aceasta a fost cea mai bună cifră din ultimii trei ani, în ciuda unei scăderi în ceea ce privește volumul.

Din punct de vedere valoric, Belarus a redus din încetinirea globală și s-a consolidat ca piață primară pentru vinul vrac din Moldova, în valoare de 19,8 milioane de dolari (+17,5%), adică 50% din totalul vinului facturat de Moldova; aceasta a fost cea mai bună cifră din ultimii trei ani. Cu toate acestea, volumul exportat către Belarus a scăzut cu 10,6%, reprezentând 29,4 milioane litri; acest declin ar putea fi un efect secundar din cauza sancțiunilor comerciale impuse Belarusului și Rusiei în 2022, după invazia militară a Ucrainei de către Rusia. Prețul mediu de vânzare către Belarus a crescut cu peste 30%, trecând de la 51 de cenți pe litru la 67 de cenți/litru.

Legea vinului din Rusia împotriva importurilor de vin în vrac a afectat vânzările Moldovei către această țară.

În ceea ce privește exporturile moldovenești de vin în vrac pe piața rusă, în ultimii doi ani, vânzările către Federația Rusia sunt sub jumătate de milion de litri, deși Rusia era o destinație extrem de relevantă pentru vinul vrac moldovenesc (19,6 milioane de litri vânduți în 2019). Această scădere se datorează nu doar războiului, ci în principal Legii vinului adoptată de Federația Rusă în iunie 2020, care limitează importul de vin străin în vrac, cu scopul de a stimula producția internă insuficientă.

Mai mult, în timp ce vânzările către Georgia au scăzut ușor, această țară se situează din nou ca a doua piață, reprezentând 13,5 milioane de litri (-8,2%) și însumând 8,1 milioane de dolari (-5,8%), la un preț mediu de 60 de cenți pe litru. (+2,5%), care este cel mai mare din 2018. Exporturile către Regatul Unit au scăzut cu peste 30%, reprezentând 4,7 milioane de litri și însumând 3,8 milioane de dolari, dar aceste cifre vin după câțiva ani foarte pozitivi. Marea Britanie rămâne a treia destinație pentru vinul moldovenesc în vrac, urmată de România, care a însumat 2,1 milioane de litri (-17,7%) și a însumat 1,8 milioane de dolari (-10,8%). Republica Cehă s-a clasat pe poziția a cincea destinație. Exporturile către această țară au scăzut cu peste 30% față de 2021.

Moldova și-a crescut substanțial vânzările de vin în vrac către Franța, care este deja a șasea piață

Exporturile către Franța au crescut în 2022 și, pentru al doilea an consecutiv Franța este a șasea piață, cu 1,12 milioane de litri. Germania a urcat mai multe poziții în clasament, deoarece exporturile în această țară au crescut exponențial. Cu toate acestea, în cazul Germaniei, și spre deosebire de Franța, nu este vorba de creștere, ci mai degrabă de o redresare parțială în urma scăderii severe înregistrate în 2021.

Moldova a înregistrat o reducere drastică a vânzărilor către Polonia, Letonia și Ucraina. Între timp, Țările de Jos au trecut de la a șaptea poziție în 2021 (importând 1,4 milioane de litri) la nimic în 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău