În prag de alegeri şi cu alegătorii exasperaţi de ratele uriaşe, banca centrală a Poloniei reduce masiv dobânzile

08 Sept. 2023, 11:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Sept. 2023, 11:46 // Actual //  Lupu Eduard

Banca centrală a Poloniei şi-a re­dus dobânda de referinţă cu 0,75%, peste aşteptări, în încercarea de a impulsiona economia ţării şi în faţa nemulţumirii electoratului privind traiul mai scump dat de scumpirea cre­ditului.

Banca centrală a Poloniei şi-a re­dus dobânda de referinţă cu 0,75%, peste aşteptări, în încercarea de a impulsiona economia ţării şi în faţa nemulţumirii electoratului privind traiul mai scump dat de scumpirea cre­ditului. Decizia a luat prin sur­prin­dere analiştii, aceştia având pă­reri împărţite cu privire la viitoarele mişcări ale băncii. De asemenea, unii avertizează că strânsoarea inflaţiei nu va slăbi la fel de repede pe cât se aşteaptă oficialii băncii.

Banca a redus dobânda la 6% de la 6,75%, în timp ce analiştii anticipa­seră o tăiere de cel mult 0,25%. Infla­ţia poloneză este în continuare alcă­tuită din două cifre, situându-se cu mult peste media UE.

Înaintea reducerii, unii econo­mişti avertizaseră că banca, sub conducerea preşedintelui Adam Glapinski, este excesiv influenţată de politică şi de obiectivele partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), care încearcă să obţină un al treilea mandat luna viitoare.

O reducere atât de amplă a do­bân­zilor este cu atât mai surprinză­toa­re cu cât în iulie Glapinski decla­rase că orice relaxare a politicii mo­netare este condiţionată de scăderea inflaţiei sub 10% anual, iar în august această condiţie nu a fost întrunită, inflaţia situându-se la 10,1%, notează Warsaw Voice.

Potrivit Notes from Poland, con­siliul de politică monetară al băncii a declarat că reducerea vine pe fondul unor estimări optimiste privind infla­ţia datorate unei cereri limitate. Con­siliul a pus pe pauză majorările de dobânzi după ce a urcat dobânda de referinţă la 6,75% în septembrie 2022, adoptând luni la rând o abor­dare de expectativă înainte de a pune oficial capăt ciclului de scumpire a creditului în iulie.

Un expert al think tankului PIE a catalogat mişcarea băncii drept „sur­prinzătoare“, adăugând că până la finalul anului viitor dobânzile vor coborî la aproximativ 5,25%.

Jakub Rybacki se aşteaptă ca aceasta să fie ultima astfel de decizie pe acest an.

Bloomberg scrie că decizia capă­tă o dimensiune politică fiind atât de apropiată de alegerile din 15 octom­brie, iar investitorii nu sunt siguri care va fi următoarea mişcare, unii anticipând că ciclul de relaxare s-a sfârşit imediat ce a început.

Economiştii Bank Millennium arată că reducerea va îngreuna lupta cu inflaţia, în parte din cauza slăbirii zlotului. Moneda poloneză a pierdut 1,7%, atingând 4,5710 în raport cu euro în urma deciziei, cel mai slab nivel din mai.

Economiştii Bank Pekao anticipează o reducere de un sfert de punct în octombrie, dar îşi menţin ţinta pentru sfârşit de an la 5,75%. Între timp, analiştii Erste Bank şi Bank Millennium nu se aşteaptă la noi reduceri în acest an.

Rafal Benecki, economist ING, arată că banca centrală nu a menţionat în declaraţia sa tendinţele pro-inflaţioniste, incluzând expansiunea fiscală, inflaţia de bază ridicată şi încrederea slabă a consumatorilor.

„Pe termen scurt, inflaţia generală ar trebui să scadă în continuare, dar perspectivele pe termen mediu sunt mai nesigure. O scădere în continuare a inflaţiei către ţinta băncii pe termen mediu nu este sigură. Piaţa muncii rămâne sub presiune, iar politica fiscală rămâne expansionistă. În acest context, considerăm decizia băncii drept riscantă din punct de Vedere al restaurării stabilităţii preţurilor pe termen mediu“, scriu analiştii ING.

Atenţia pieţelor se va îndrepta acum către banca centrală a Cehiei, care nu a început încă să-şi reducă dobânzile, dar a declarat luna trecută că dezbaterile privind astfel de reduceri ar putea începe în toamnă cel mai devreme, conform Reuters.

Salariile din Cehia se situează sub estimările băncii centrale, temperând probabil temerile privind inflaţia determinată de creşterea acestora şi întărind argumentele pentru reduceri de dobânzi în acest an, scrie Bloomberg.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău