Campania „Donează o jucărie, dăruiește un zâmbet” a ajuns la cea de-a 20-a familie

08 Sept. 2023, 11:39
 // Categoria: Comercial // Autor:  MD Bani
08 Sept. 2023, 11:39 // Comercial //  MD Bani

Acțiunea de binefacere ”Donează o jucărie, dăruiește un zâmbet” a ajuns deja la ce-a de-a 20-a familie, de această data în localitatea Țînțăreni, raionul Anenii Noi. Aici am găsit-o pe Elena Ciumeico, o mamă de doar 35 de ani care crește și îngrijește de una singură 7 copii, dintre care trei sunt cu necesități speciale. Cele patru fete și cei trei băieți cu vârste cuprinse între 4 și 17 ani au de înfruntat greutăți pe care, în mod normal, nu ar trebui să le cunoască la vârsta lor. Se înghesuie în două camere într-o casă străină pe care, din fericire, nu achită chirie.

„Am trei copii cu dizabilități și trăim doar din indemnizațiile lor și din ajutorul social. Din păcate, la serviciu nu pot să merg pentru că trebuie să îngrijesc de Alexandru, băiețelul de 6 ani care suferă de retard mental și sindromul ADHD. Este un copil care trebuie să fie supravegheat 24 din 24 de ore”, spune mama.

Cei mai mari copii, Liviu (17 ani) și Nicoleta (15 ani) sunt la studii la Chișinău. Au și ei nevoie de ajutor, iar Elena încearcă să împartă puținii bani de care dispune în funcție de priorități. Iar asta înseamnă că unii dintre cei 7 minori vor trebui să mai aștepte până le va veni rândul, în funcție de posibilitățile finaciare.

„7 mii de lei ajutorul social, indemnizația copiilor – 1 300 de lei a Evelinei și 1 500 a lui Alexandru. Din păcate nu ne ajunge, nu ne putem întreține din acești bani, pentru că toate investigațiile medicale pe care le facem cu copii costă enorm de mult”, recunoaște Elena.

Campania ”Donează o jucărie, dăruiește un zâmbet” a fost lansată la începutul lunii mai. Oamenii au fost îndemnați să doneze jucăriile pentru a aduce un zâmbet copiilor din familii social-vulnerabile. Familia Elenei Ciumeico se numără printre beneficiarii de ajutor din partea oamenilor cu suflet mare. Copiii radiau de bucurie atunci când au început să împartă jucăriile și produsele alimentare aduse în dar. Iar Asociația A.S.I.C.S., tradițional, le-a oferit și un ajutor financiar în valoare de 5 000 de lei.

 „Acest ajutor de 5 000 de lei din partea A.S.I.C.S. este foarte important. Tratamentul lui Alexandru pentru două luni va fi asigurat cu acești bani. Un mare, mare mulțumesc Asociației A.S.I.C.S. pentru ajutorul acordat. E un ajutor foarte mare pentru noi”, ne-a spus recunoscătoare Elena.

Nimic pe lume nu poate fi mai dureros decât suferința unui copil și nu este răsplată mai prețioasă decât zâmbetul unui micuț pentru clipele de fericire oferite! Noi susținem pentru că ne pasă!

 „Donează o jucărie, dăruiește un zâmbet” – o campanie de caritate desfășurată de Asociația A.S.I.C.S., Ambasada Georgiei în Republica Moldova și compania Top Shop.

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 17:30 // Actual //  Lupu Eduard

După ce Ucraina a restricționat mișcarea capitalului, în urma invaziei Rusiei din februarie 2022, Banca Națională (NBU) este în proces de finalizare a unui amplu pachet de liberalizare. Măsurile sunt menite să susțină companiile locale și să atragă noi investitori, costul estimat fiind de 5,5 miliarde de dolari. Oficialii nu au furnizat o dată certă pentru adoptarea măsurilor.

Mai mulți oficiali ai băncii centrale au vorbit cu Reuters despre relaxarea restricțiilor pe mișcările de capital, conform Agerpres. În urmă cu doi ani, NBU a impus restricţii dure asupra ieşirilor de capital şi a înăsprit controlul asupra schimburilor de valută, în ideea de a menţine stabilitatea financiară. În paralel, economia Ucrainei s-a contractat cu aproape o treime în primul an de război.

Pe măsură ce companiile ucrainene s-au adaptat la război au existat solicitări pentru relaxarea restricţiilor vizând mişcările de capital. Graţie ajutoarelor financiare, în valoare de mai multe miliarde de dolari, venite de la partenerii occidentali, economia ucraineană a înregistrat un avans de 5,3%, anul trecut, în timp ce prognozele pentru acest an arată un avans de 3%.

„Va fi cel mai mare pachet de liberalizare a mişcărilor de capital de la debutul invaziei”, a precizat departamentul de comunicare al Băncii Naţionale a Ucrainei.

Printre măsuri ar urma să se afle: acordarea permisiunii de a plăti, parţial, noi dividende non-rezidenţilor, autorizarea plăţilor pentru importurile de servicii şi plata dobânzilor pentru vechile datorii.

O decizie este aşteptată să fie adoptată în curând, au precizat oficialii de la NBU, însă nu au furnizat şi o dată exactă, precizând că se mai lucrează încă la ultimele detalii care vor fi discutate şi cu Fondul Monetar Internaţional, un important susţinător financiar al Ucrainei.

Banca Naţională a Ucrainei a început anul trecut să relaxeze restricţiile impuse mişcărilor de capital. Unul din primii paşi a fost introducerea unui curs de schimb mai flexibil, relaxând cursul de schimb fix pentru hrivna ucraineană. De asemenea, banca centrală a publicat o foaie de parcurs pentru noi măsuri de relaxare, atunci când războiul şi situaţia economică o vor permite.

Printre restricţiile cu care se confruntă, în prezent, companiile din Ucraina se regăseşte atât accesul limitat la achiziţiile de valută, cât şi limite la derularea anumitor plăţi operaţionale.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Andri Pişni, a afirmat anterior că banca centrală este aproape de a finaliza prima etapă a liberalizării, în condiţiile în care ajutorul financiar extern vital pentru acest an a fost asigurat.

La data de 1 aprilie 2024, rezervele valutare ale NBU au atins un nivel-record de 43,76 miliarde de dolari. Banca centrală estimează costul noilor măsuri de liberalizare la aproximativ 5,5 miliarde de dolari.

Una dintre cele mai cerute măsuri este posibilitatea firmelor de a plăti pentru importurile de servicii, precum marketing, publicitate şi consultanţă de business, în contextul în care companiile ucrainene încearcă să intre pe noi pieţe şi să urmărească noi oportunităţi de creştere, pentru a contracara pierderile suferite acasă din cauza războiului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău