Alegeri locale în Republica Moldova! De ce tinerii nu mai votează: „O treime sunt plecați în străinătate”

11 Sept. 2023, 12:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Sept. 2023, 12:44 // Actual //  Lupu Eduard

La data de 5 noiembrie 2023, Moldova se pregătește pentru alegerile locale, un moment crucial în viața democratică a țării. Cu toate acestea, economistul Veaceslav Ioniță, atrage atenția asupra unui tablou dezolant cu privire la implicarea tinerilor în procesul electoral.

Din cei peste 147 de mii de tineri cu vârsta între 18 și 21 de ani, care au dobândit recent dreptul de vot, doar o parte vor să participe activ la alegerea primarului și a consilierilor locali. Iată câteva din factorii care influențează prezența tinerilor la vot:

1. Migrația Externă: Aproape o treime dintre tinerii eligibili nu se află în Moldova în acest moment. Acest fenomen al migrației externe a crescut semnificativ în ultimii ani, reducând astfel numărul celor care pot vota la alegerile locale.

2. Migrația Internă: Studenții și tinerii care migrează în căutarea unui loc de muncă în orașele mari, cum ar fi Chișinău și Bălți, nu se află în localitățile lor de origine. Acest lucru face ca prezența lor la vot în localitățile de baștină să fie redusă.

3. Cunoștințe politice reduse: Mulți tineri nu au încă cunoștințele necesare pentru a face alegeri informate. Diferența dintre nivelul de informare și angajamentul politic al tinerilor și al persoanelor în vârstă este evidentă. Tinerii au, în general, o opțiune politică mai puțin definită sau lipsesc de la vot din cauza lipsei de experiență electorală.

Din totalul tinerilor care ar putea să-și aleagă primarul, se estimează că doar 70-80 mii vor fi în localitatea lor în ziua alegerilor. Cu toate acestea, trebuie să se aibă în vedere că rata de participare la alegerile locale este în mod tradițional cu 15-20% mai mică decât la alegerile parlamentare sau prezidențiale. Astfel, din cei 147,3 mii de tineri eligibili, aproximativ 25-28 de mii sunt așteptați să participe efectiv la vot.

Este important de subliniat că tinerii reprezintă grupul cu cea mai mică prezență la vot. Rata lor de participare este cu 30-40% mai mică decât a celorlalte grupuri de vârstă. Astfel, în ciuda faptului că au dobândit dreptul de vot, un număr semnificativ de tineri ar putea să nu îl exercite în alegerile locale din 2023.

Pentru a inversa această tendință și pentru a implica tinerii în procesul democratic, eforturile ar trebui să se concentreze pe educația politică a acestora și pe creșterea gradului lor de informare cu privire la importanța votului și la opțiunile politice disponibile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Mai 2024, 10:34
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Mai 2024, 10:34 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Potrivit clasamentului anual al Sunday Times, Paul McCartney a devenit primul muzician britanic miliardar. Acesta a urcat pe locul 165 în lista celor mai bogaţi 350 de oameni din Marea Britanie.

În total, conform Sunday Times Rich List, în Marea Britanie există 165 de miliardari, cu şase mai puţini decât anul trecut şi cu 12 mai puţini decât recordul de 177 de miliardari din 2022.

Care este motivul pentru care numărul miliardatorilor a scăzut în Marea Britanie? Reprezentanții ziarului spun că de vină este nivelul taxelor, care a crescut în ultimii ani, dar şi pierderea „strălucirii” Bursei de Valori din Londra, care atrage mai puţin capital.

Așadar, potrivit listei celor mai bogaţi 350 de oameni din ţară, prezentată vineri, Paul McCartney, în vârstă de 82 de ani, a urcat pe locul 165, culegând roadele numeroaselor sale concerte şi drepturi de autor. Astfel, Paul McCartney devine primul muzician britanic miliardar.

Familia lui Gopi Hinduja, proprietarul unui conglomerat financiar, energetic şi tehnologic cu o avere estimată la 37 de miliarde de lire sterline, continuă să fie în fruntea clasamentului. Ea îl devansează pe Leonard Blavatnik (29,2 miliarde de lire sterline), care controlează Warner Music Group şi platforma muzicală Deezer, care se află pe locul al doilea, în faţa oamenilor de afaceri Simon şi David Reuben (24,9 miliarde de lire sterline).

Premierul şi fostul bancher de investiţii Rishi Sunak şi soţia sa Akshata Murty, moştenitoarea fondatorului gigantului tehnologic indian Infosys, se află pe locul 245, cu o avere de 651 de milioane de lire sterline.

Regele Charles al III-lea nu se află la mare distanţă, pe locul 258, cu 610 milioane de lire sterline. Sunday Times a precizat că a făcut o evaluare prudentă a averii monarhului, excluzând bunurile pe care le deţine în calitate de monarh, cum ar fi Ducatul de Lancaster şi Crown Estate.

Printre noii intraţi în clasament se numără pilotul de Formula 1 Lewis Hamilton şi fiul fostului prim-ministru Tony Blair, Euan Blair, co-fondator al Multiverse, o companie de tehnologie ce se ocupă cu educația în afaceri.

Averea combinată a celor mai bogate 350 de persoane din Marea Britanie a scăzut uşor, de la 796,5 miliarde de lire sterline (929 miliarde de euro) la 795,3 miliarde de lire sterline (927,7 miliarde de euro), din cauza creşterii ratelor dobânzilor, a inflaţiei şi a unei economii lente.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău