Parlicov anunță schimbări radicale în domeniul energetic! Privatizarea FEE Nord pusă pe tavă în România

11 Sept. 2023, 14:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Sept. 2023, 14:56 // Actual //  Lupu Eduard

Prezent la Simpozionul Român al Energiei, SIREN, ministrul Energiei, Victor Parlicov a anunțat despre schimbări majore în sectorul energetic al Republicii Moldova. Este vorba de despre finalizarea procedurii de unbundling (separarea) transportului de distribuția și furnizarea gazelor naturale prin acordul semnat de subsidiarele Transgaz și Gazprom. Or, acest acord permite operarea sistemului de transport al gazelor din Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, de către Vestmoldtransgaz.

„În ceea ce privește energia electrică, conexiunile cu România sunt întărite prin proiecte precum linia de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău, care ocolește centrala electrică moldovenească din regiunea transnistreană, și construcția liniei electrice Bălți-Suceava. De asemenea, se pregătește studiul de fezabilitate pentru construcția liniei electrice Strășeni-Iași, cu scopul de a asigura stabilitatea sistemului energetic integrat. Aceste proiecte sunt planificate a fi finalizate înainte de 2030”, a punctat Parlicov.

Ministrul a subliniat, de asemenea, extinderea Bursei Române de Mărfuri la Chișinău și planurile de lansare a tranzacțiilor de energie de către OPCOM, bursa de energie, în Republica Moldova în anul următor.

Victor Parlicov a adus în discuție și reformele din domeniul energetic, care includ privatizarea rețelelor electrice de distribuție și furnizare din nordul Republicii Moldova, crearea Fondului de eficiență energetică în sectorul public, electrificarea transportului și digitalizarea sectorului, toate cu scopul de a atinge dezvoltarea durabilă și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2050.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Dec. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2023, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Circa 300 de mii de moldoveni cu cetățenie română riscă să rămână fără cartea de identitate urmare a noilor modificări la legislație intrate în vigoare peste Prut, potrivit anunțului Just Consult.

„Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române. După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație”, susține Just Consult.

De la 10 iunie 2023, au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din buletin de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei românești.

Mulţi moldoveni de peste Prut îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană, iar proprietarii de locuinţe fac din asta o afacere.

Pentru mii de persoane din Republica Moldova, câteva localităţi de peste Prut sunt „acasă” doar în acte. Aceştia îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană.

De exemplu, în trei comune din judeţul Iaşi, există cel puţin câte o casă cu locuitori fantomă. Unii dintre ei nici nu au trecut măcar să vadă cum arată casa în care locuiesc oficial. Totodată, la Galați, există o casă cu 3000 de rezidenți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău