„Vedetele” expoziției Autoclassica de la Castel Mimi

21 Sept. 2023, 13:37
 // Categoria: Comercial // Autor:  MD Bani
21 Sept. 2023, 13:37 // Comercial //  MD Bani

Republica Moldova găzduiește un eveniment auto extraordinar în weekendul care se apropie, unul care îmbină eleganța și istoria automobilelor clasice într-un mod impresionant.

AutoClassica la Castel Mimi este primul eveniment dedicat exclusiv mașinilor clasice, care este organizat cu mândrie de AutoBlog.MD pe teritoriul Castel Mimi din raionul Anenii Noi, transmite auto.blog.md.

La expoziție, vom putea admira cele mai diverse autombile, din diferite perioade, care sunt atât din Republica Moldova, dar și dinafara ei, acestea fiind:

Porsche 911 Turbo produs în anul 1991. În Moldova sunt doar două. În total, în lume au fost produse 3660 de exemplare.

Ford Mustang România 1965.

Volvo Amazon 121 din 1966. Vine din România

Chevrolet Corvette 1977, vine din România

Ford Model A Sport Coupe – Ani de producție ai modelului: 1927-1931

Ford Model T de aproape un secol, produs în anii 1928-1929, înmatriculat în Republica Moldova. S-a vândut pentru 530 USD (echivalentul a aproximativ 7.500 de dolari astăzi).

Toyota 4Runner – anul producţiei 1988. Maşina de la AutoClassica la Castel Mimi este unul din puținele exemplare construite pentru piața din Europa, fiind de la bun început în proprietatea unei singure familii de origine poloneză stabilită în Elveția. Actualul proprietar a achiziționat-o de la familie acum trei ani, fiind foarte bine întreținută şi îngrijită obsesiv, cu extrem de multe piese de rezervă.

Primul Ford Mustang – fabricat la începutul anului 1965 şi a fost importat din Statele Unite ale Americii în anul 2005, avariat şi descompletat, dar abandonat timp de patru ani din imposibilitatea efectuării reparațiilor. A fost achiziționat ulterior de actualul proprietar în 2009, iar până la sfârşitul lui 2010 a fost finalizată restaurarea cu investiţii destul de considerabile.

Amintim că la  Castel Mimi se poate ajunge cu maşina proprie sau cu trenul, din Chisinau, de la gară, pornirea la ora 12.00.

De la castel spre Chişinău trenul porneşte la ora 19.00

Realitatea Live

11 Mai 2024, 07:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
11 Mai 2024, 07:28 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Oferta de listare la Bursa de Valori Bucureşti a furnizorului de gaze naturale şi electricitate Premier Energy (sub simbolul PE) a atras în cele trei zile cu discount de 5% subscrieri de aproximativ 1 miliard de lei (200 mil. euro), arată datele analizate de ZF.

Micii investitori au subscris 47 milioane de acţiuni PE, adică de aproape şapte ori peste cât au ei alocat pentru o companie care este evaluată în prospectul de listare la un multiplu P/E (raport capitalizare/preţ cu rezultatele pe 2023) cuprins între 6 şi 7. Numărul de ordine în trei zile este de 12.325. Un investitor poate avea unu sau mai multe ordine alocate.

“Ne-am tot întrebat când vom mai avea un IPO precum Hidroelectrica la Bursa de Valori, ceva cu adevărat electrizant şi de calibru. Este aici, tot din energie verde, pentru un campion naţional şi regional. Şi tot investitorii retail sunt cei care arată din nou ce forţă redutabilă pot fi pe piaţa noastră de capital”, potrivit Departamentului de Equity Research al TradeVille, cel mai mare broker de retail la BVB.

Oferta a început miercuri, 8 mai, şi este programată a se încheia pe 15 mai şi constă în vânzarea a circa 36 milioane de acţiuni PE, în principal prin majorare de capital cu acţiuni noi, la care se adaugă şi vânzări din partea unicului acţionar, fondul ceh de investiţii EMMA Holding. Numărul de acţiuni poate fi majorat cu 20%.

Investitorii de retail au avut un discount de subscriere de 5% în primele zile, care se aplică la preţul final al ofertei. Cel din urmă va fi decis de companie alături de brokeri pe baza feedback-ului din partea marilor investitori.

Astfel, în sistemul Bursei de Valori Bucureşti au fost introduse ordine pentru achiziţia a 47 milioane de acţiuni la preţul de 21,5 lei la care investitorii de retail pot subscrie. Cu alte cuvinte retailul a subscris până acum cu 30% peste întreaga ofertă.

Micii investitori au alocate 7,2 milioane de acţiuni – în scenariul standard care nu presupune supliementarea tranzacţiei, opţiune care are şanse de a se materializa dat fiind interesul pe această tranşă- reprezentând 20% din toată oferta. Restul de 80% sunt alocate investitorilor instituţionali.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău