Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis o avertizare importantă pentru solicitanții actelor de corespundere emise în urma examinării centralelor electrice noi, cu privire la interdicția amplasării surselor de energie regenerabilă pe acoperișurile construite cu învelitori combustibile.
Conform regulilor generale de apărare împotriva incendiilor din Republica Moldova, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 847/2022, este interzisă amplasarea centralelor electrice noi pe acoperișurile realizate din elemente constructive fabricate din materiale combustibile (C1-C4) și hidroizolante cu materiale clasificate ca fiind combustibile (C1-C4), care ar putea contribui la propagarea incendiilor de pe învelișul acoperișului către structura de susținere a acestora. Această interdicție este valabilă indiferent de gradul de rezistență la foc al clădirii respective.
Mai trebuie menționat că, potrivit pct. 74 din Regulile generale de apărare împotriva incendiilor din Republica Moldova, este permisă instalarea centralelor electrice noi pe acoperișurile realizate din elemente constructive nepericuloase la incendiu (KO) precum planșee monolite, planșee prefabricate etc., care sunt hidroizolate cu materiale combustibile, cum ar fi mastic bituminos, carton asfaltat, pastă hidroizolantă, membrană lichidă, bandă bituminoasă sau rășină bituminoasă, la fel și pe acoperișurile cu înveliș din foi de ardezie sau țiglă metalică montate pe elemente constructive cu clase de pericol de incendiu K1-K3.
Astfel, ANRE, în calitate de organism de reglementare în domeniul energetic, aduce la cunoștința electricienilor autorizați, proiectanților de centrale electrice și beneficiarilor finali importanța respectării acestor reguli și norme pentru a asigura funcționarea în siguranță și pentru a preveni riscurile legate de incendii în cadrul instalațiilor electrice. Respectarea acestor prevederi este esențială pentru menținerea unui mediu de lucru și de viață sigur și fără pericole.