Economia Europei continuă să sufere: Economiile bătrânului continent au încheiat al treilea trimestru în scădere

22 Sept. 2023, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2023, 16:22 // Actual //  Lupu Eduard

Activitatea din sectorul privat din zona euro a continuat să se reducă în septembrie, ceea ce sugerează că economia s-a contractat în trimestrul curent, raportează Bloomberg.

Un indice bazat pe sondajele efectuate de S&P Global în rândul directorilor de achiziţii a indicat a patra lună consecutivă de scădere a producţiei, ajungând la 47,1. Deşi reprezintă o uşoară îmbunătăţire faţă de luna august, indicatorul se situează clar sub nivelul de 50 care indică o contracţie. Economiştii prevăzuseră o scădere la 46,5.

În timp ce încetinirea s-a atenuat în Germania, aceasta s-a adâncit în Franţa, potrivit sondajelor de conjunctură publicate vineri de S&P Global. Economiştii se aşteptau ca dinamica în ambele ţări să rămână în general stabilă.

Performanţa sectorului serviciilor din Germania a reprezentat o „surpriză plăcută”, deoarece s-a contractat doar marginal în această lună, a precizat S&P Global. Industria prelucrătoare, care a avut de suferit din cauza încetinirii economiei mondiale şi a creşterii ratelor dobânzilor, a condus declinul activităţii generale.

Cu toate acestea, cifrele pentru importantul sector industrial al ţării indică faptul că „lucrurile nu se duc la vale la fel de repede ca înainte, declinul comenzilor noi încetinind”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist-şef la Hamburg Commercial Bank. „În plus, reducerea activităţii de cumpărare îşi pierde din avânt”.

În Franţa, atât serviciile, cât şi industria prelucrătoare s-au înrăutăţit, ceea ce a dus la cea mai mare scădere a activităţii din sectorul privat din noiembrie 2020. Au existat rapoarte răspândite privind cererea slabă în ambele sectoare, iar încrederea în ceea ce priveşte următoarele 12 luni a slăbit simţitor, a precizat S&P Global.

„Economia franceză va naviga, în viitorul apropiat, în ape foarte tulburi”, a declarat Norman Liebke, economist la Hamburg Commercial Bank. „Credem că în 2024 creşterea economică va fi mai mică decât se aştepta anterior”.

El a adăugat că inflaţia este încă la pândă în Franţa, fiind determinată în întregime de servicii, fără a se vedea încă „prea multe semne de impact” în urma deciziei guvernului de a impune plafoane de preţ pentru anumite produse alimentare începând cu luna iulie.

În cursul zilei de vineri, datele privind indicele managerilor de achiziţii pentru zona euro vor confirma continuarea contracţiei, în timp ce cifrele anterioare din Australia şi Japonia au indicat o expansiune. Se aşteaptă ca un indicator pentru Regatul Unit să arate o încetinire similară cu cea de luna trecută. Se preconizează că cifrele din SUA vor arăta o uşoară creştere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Apr. 2024, 18:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Apr. 2024, 18:49 // Actual //  Lupu Eduard

Industria IT din Republica Moldova a experimentat o expansiune impresionantă în ultimii ani, depășind cu mult ritmul de dezvoltare al altor țări din regiunea est-europeană. În special, în anul 2022, sectorul IT din Moldova a înregistrat o creștere de peste 30%, cifră care se situează mult peste media țărilor din aceeași zonă, potrivit declarațiilor Doina Nistor, directoarea proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID.

„În Moldova, industria IT se dezvoltă foarte rapid, cu o viteză extraordinară, deoarece în 2022 am înregistrat o creștere în domeniu de peste 30%. Aceasta reprezintă cea mai semnificativă creștere din Europa de Est, în comparație cu țările vecine. Este o veste bună, care indică existența unui talent tehnologic remarcabil în țara noastră”, a declarat Doina Nistor, conform citării de pe radiomoldova.md.

Nistor a subliniat, de asemenea, că industria IT este vitală pentru dezvoltarea altor sectoare economice, cum ar fi agricultura, contribuind la creșterea performanței acestora. În prezent, aproximativ 5% din forța de muncă a Republicii Moldova este angajată în sectorul IT.

În ceea ce privește nivelul salariilor, conform datelor furnizate de Biroul Național de Statistică, angajații din domeniul IT beneficiază de cele mai mari remunerații, cu un salariu mediu de aproximativ 30.000 de lei.

„Salariul mediu pentru un inginer sau o persoană implicată în dezvoltarea soluțiilor software ajunge la peste treizeci de mii de lei. Aceasta este media. În funcție de rolurile ocupate, cum ar fi arhitect de proiect, management etc., salariile pot fi mult mai mari. Totuși, trebuie să luăm în considerare și competiția internațională. Nu concurăm doar local, deoarece oamenii pot lucra și de la distanță. Este esențial să reținem talentele aici, în Republica Moldova, motiv pentru care trebuie să fim competitivi și în ceea ce privește nivelul salariilor”, a confirmat Petru Hareu, directorul unei companii de IT, pentru tv8.md.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău