Importul de cereale, sub lupa lui Bolea! A elaborat un mecanism, iar o comisie se va ocupa de licențiere

12 Oct. 2023, 15:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Oct. 2023, 15:12 // Actual //  bani.md

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova a elaborat un regulament privind organizarea și activitatea comisiei de licențiere a importului de cereale din Ucraina. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a anunțat astăzi că aceste documente, care includ modelele de licențe și cererile pentru obținerea acestora, vor fi disponibile pe site-ul ministerului.

Regulamentul a fost dezvoltat în concordanță cu un ordin emis de Comisia pentru Situații Excepționale la 4 octombrie și vizează introducerea licențelor pentru importul anumitor tipuri de cereale. Documentul descrie condițiile și procedura de import de cereale din Ucraina în baza licențelor și prevede înființarea unei comisii speciale pentru acordarea acestora.

Conform regulamentului, licențele vor fi acordate doar agenților economici care se ocupă cu creșterea animalelor, producția de hrană pentru animale în ferme, producerea de produse făinoase, grăsimi și uleiuri. Acești agenți economici vor primi licențe pentru importul de semințe de grâu, porumb și floarea-soarelui, excluzând semințele pentru însămânțare, semințele ambalate pentru consum, semințele prăjite etc.

Procedura de obținere a licenței implică depunerea unei cereri, împreună cu documente precum copia extrasului din Registrul de Stat al Persoanelor Juridice sau un certificat de înregistrare a unei ferme țărănești, copia cărții de identitate a reprezentantului legal și altele. Comisia specială va verifica informațiile în termen de 5 zile lucrătoare de la depunerea cererii, inclusiv stocurile existente, efectivele de animale, capacitatea de producție și prelucrare pentru următoarele 6 luni și certificatul de conformitate.

Licența poate fi utilizată doar de către titularul acesteia și în scopurile declarate, iar orice abatere va duce la anularea licenței de către Ministerul Agriculturii. Importatorii vor putea încheia contracte de import-export numai după obținerea licenței. Serviciul Vamal va superviza tranzacțiile pentru importul de cereale din Ucraina în Republica Moldova, asigurându-se că marfa ajunge la importatori.

Aceste măsuri de licențiere au fost introduse la 4 octombrie pentru a stabiliza prețurile pe piața internă a cerealelor din Moldova. Ministerul Agriculturii, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Serviciul Fiscal de Stat, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Serviciul Vamal vor colabora pentru a monitoriza și reglementa procesele implicate în importul de cereale din Ucraina.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO