SUA lovesc 2 țări aliate ale sale, care fac jocul lui Putin: Blochează tranzacțiile ilegale cu Rusia

14 Oct. 2023, 07:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Oct. 2023, 07:13 // Actual //  bani.md

După invazia Ucrainei de către Rusia, ordonată de Vladimir Putin în urmă cu aproape 600 de zile, Occidentul a instituit mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de război. Dar acum, Statele Unite au impus primele sancțiuni contra companiilor de transport maritim care au încălcat plafonul de preț stabilit de G7 pentru petrolul rusesc. SUA iau măsuri față de companii din Emiratele Arabe Unite și Turcia, două țări aliate ale Americii, care fac un joc dublu și nu respectă protocolul și fac afaceri ilegale cu ”flota din umbră” a Rusiei.

Trezoreria SUA a blocat toate tranzacțiile unei companii din Emiratele Arabe Unite și o afacere din Turcia, după ce a constatat că au transportat petrol rusesc cu aproximativ o treime peste prețul plafonat, în ciuda utilizării serviciilor de transport maritim americane, potrivit The Telegraph.

În condițiile plafonului prețului petrolului, introdus de G7, UE și Australia în decembrie 2022, petrolul rus poate fi transportat folosind servicii de transport maritim occidental, cum ar fi asigurarea, dacă este vândut cu mai puțin de 60 de dolari pe baril. Această politică a fost concepută pentru a reduce veniturile petroliere ale Rusiei fără a restrânge oferta globală.

Cu toate acestea, a devenit clar că plafonul de preț este abuzat pe scară largă. În septembrie, prețul mediu de vânzare al petrolului rusesc din Urali exportat din porturile sale din Marea Baltică a fost de 78 de dolari pe baril – cu 30% mai mult decât prețul plafon.

Analiştii au avertizat că Putin a ocolit plafonul de preţ în două moduri cheie. În primul rând, prin construirea unei „flote fantomă” de tancuri care operează în afara pieței de asigurări din Vest. Și în al doilea rând, prin transportul de petrol pe nave asigurate de Occident care nu sunt supravegheate în mod eficient.

Trezoreria SUA a sancționat acum Ice Pearl Navigation Corp, o companie de transport maritim turcă care deține Yasa Golden Bosphorus, care transporta petrol din Siberia de Est (ESPO) la prețuri de peste 80 de dolari pe baril.

De asemenea, a sancționat Lumber Marine SA, cu sediul în Emiratele Arabe Unite, proprietarul înregistrat al SCF Primorye, care transporta țiței din Novy Port din Rusia la prețuri de peste 75 de dolari pe baril.
Sancțiunile sunt primul semn că coaliția pentru plafonul de preț lucrează pentru a aborda ceea ce analiștii au avertizat că este o problemă endemică cu implementarea plafonului de preț.

Navele au nevoie doar de o scrisoare de atestare din partea comerciantului cu prețul petrolului, care să confirme că petrolul rusesc pe care îl transportă este vândut sub limita de preț, un sistem care este vulnerabil la fraudă.

Trezoreria SUA a declarat că Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) cunoaște alte rapoarte conform cărora ESPO și alt țiței exportat prin porturile din Pacificul Rusiei, cum ar fi Kozmino, ar putea fi tranzacționate peste limita de preț, în ciuda utilizării serviciilor de transport maritim americane.

Acesta a spus că OFAC monitorizează activitatea îndeaproape. Sancțiunile înseamnă că orice proprietate americană deținută de cele două companii va fi confiscată și orice tranzacție între companii și SUA va fi blocată.

Wally Adeyemo, secretar adjunct al Trezoreriei, a declarat: „Acțiunea de astăzi demonstrează angajamentul nostru continuu de a reduce resursele Rusiei pentru războiul său împotriva Ucrainei și de a impune plafonul de preț.
„Rămânem angajați să implementăm o politică de plafonare a prețurilor care are două obiective: reducerea profiturilor petroliere pe care Rusia se bazează pentru a duce războiul său nedrept împotriva Ucrainei și menținerea piețelor globale de energie stabile și bine aprovizionate, în ciuda turbulențelor cauzate de invazia neprovocată a Ucrainei de către Rusia. Vom continua să luăm măsuri pentru a atinge aceste două obiective.”

O serie de noi companii de transport maritim au fost înființate cu asociații sau legături cu Rusia de la începutul războiului din Ucraina. Potrivit analizei S&P Global, numai în 2022, au existat 864 de companii de transport maritime nou înființate care au legături cu Rusia. Mulți gestionează doar o singură navă. Cei care fac escale în porturile rusești pentru prima dată de la introducerea plafonului de preț în decembrie sunt localizați în principal în Turcia, Emiratele Arabe Unite, China, Grecia și Hong Kong.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală