Banii pentru zile negre – asul din mâneca moldovenilor. Au depozitat miliarde de lei în bănci

27 Oct. 2023, 17:43
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
27 Oct. 2023, 17:43 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În timp ce economiile populației din Republica Moldova au înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani, există îngrijorări cu privire la gradul de îndatorare al cetățenilor, a explicat economistul Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „Analize economice”.

Potrivit expertului în politici economice, Veaceslav Ioniță, economiile nete ale populației, reprezentând depozitele cetățenilor din Republica Moldova în bănci minus datoriile pe care le-au contractat, au atins un nivel de aproximativ 64 de miliarde de lei. Totuși, creditul total pentru cetățeni însumă aproximativ 35 de miliarde de lei, atât din instituțiile bancare, cât și din cele financiare nebancare, cum ar fi companiile de leasing, instituțiile de microfinanțare, și asociațiile de economii și împrumut. Astfel, economiile nete ale populației în trimestrul III al acestui an au fost estimate la 29,1 miliarde de lei.

Anul 2021 a fost un an neobișnuit, în care moldovenii au depus în bănci aproximativ 5,2 miliarde de lei, dar au contractat credite în valoare de aproximativ 8,3 miliarde de lei, ceea ce a condus la o scădere de 3,1 miliarde de lei a economiilor nete ale populației. Cu toate acestea, situația s-a stabilizat în anul 2022, fiind influențată de criza economică și de intervenția Băncii Naționale a Moldovei pentru a stimula economiile și a descuraja creditarea. În trimestrul II al anului 2023, economiile populației au atins 30 de miliarde de lei, dar în trimestrul III a avut loc o schimbare de tendință, în care populația a început să se împrumute din ce în ce mai activ, ceea ce a dus la o ușoară scădere a economiilor.

Expertul Ioniță a menționat că în general, economiile populației din Republica Moldova au fost pozitive, dar anul 2021 a reprezentat o excepție. În prezent, există o creștere moderată a economiilor populației și a creditelor contractate, iar îndatorarea populației este percepută mai degrabă ca fiind pozitivă în contextul actual.

Datorită scăderii dobânzilor bancare, există o creștere semnificativă a portofoliilor de credite, care ar putea stimula consumul și creșterea economiei. Aceasta ar putea, de asemenea, să impulsioneze piața creditelor ipotecare, în special în cazul în care dobânda scade sub 10%, făcând aceste credite mai atractive pentru populație și contribuind la creșterea achizițiilor de locuințe prin intermediul creditelor ipotecare.

Ioniță a evidențiat că economiile nete ale populației cresc în medie cu 480 de milioane de lei pe lună, pe fondul depozitării lunare a aproximativ 600 de milioane de lei și retragerii de la bancă a aproximativ 220 de milioane de lei. De asemenea, expertul a subliniat că îndatorarea persoanelor fizice în Republica Moldova este în scădere, iar dobânzile bancare pentru creditele contractate de populație au început să scadă rapid.

În concluzie, economiile populației din Moldova cresc, însă expertul a avertizat că gradul de îndatorare este în creștere, deoarece populația contractează din ce în ce mai multe credite, în special credite de consum. Această situație ar putea avea efecte semnificative asupra economiei și pieței creditelor din Moldova și ar necesita o gestionare atentă din partea autorităților financiare și guvernamentale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Mai 2024, 07:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
11 Mai 2024, 07:28 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Oferta de listare la Bursa de Valori Bucureşti a furnizorului de gaze naturale şi electricitate Premier Energy (sub simbolul PE) a atras în cele trei zile cu discount de 5% subscrieri de aproximativ 1 miliard de lei (200 mil. euro), arată datele analizate de ZF.

Micii investitori au subscris 47 milioane de acţiuni PE, adică de aproape şapte ori peste cât au ei alocat pentru o companie care este evaluată în prospectul de listare la un multiplu P/E (raport capitalizare/preţ cu rezultatele pe 2023) cuprins între 6 şi 7. Numărul de ordine în trei zile este de 12.325. Un investitor poate avea unu sau mai multe ordine alocate.

“Ne-am tot întrebat când vom mai avea un IPO precum Hidroelectrica la Bursa de Valori, ceva cu adevărat electrizant şi de calibru. Este aici, tot din energie verde, pentru un campion naţional şi regional. Şi tot investitorii retail sunt cei care arată din nou ce forţă redutabilă pot fi pe piaţa noastră de capital”, potrivit Departamentului de Equity Research al TradeVille, cel mai mare broker de retail la BVB.

Oferta a început miercuri, 8 mai, şi este programată a se încheia pe 15 mai şi constă în vânzarea a circa 36 milioane de acţiuni PE, în principal prin majorare de capital cu acţiuni noi, la care se adaugă şi vânzări din partea unicului acţionar, fondul ceh de investiţii EMMA Holding. Numărul de acţiuni poate fi majorat cu 20%.

Investitorii de retail au avut un discount de subscriere de 5% în primele zile, care se aplică la preţul final al ofertei. Cel din urmă va fi decis de companie alături de brokeri pe baza feedback-ului din partea marilor investitori.

Astfel, în sistemul Bursei de Valori Bucureşti au fost introduse ordine pentru achiziţia a 47 milioane de acţiuni la preţul de 21,5 lei la care investitorii de retail pot subscrie. Cu alte cuvinte retailul a subscris până acum cu 30% peste întreaga ofertă.

Micii investitori au alocate 7,2 milioane de acţiuni – în scenariul standard care nu presupune supliementarea tranzacţiei, opţiune care are şanse de a se materializa dat fiind interesul pe această tranşă- reprezentând 20% din toată oferta. Restul de 80% sunt alocate investitorilor instituţionali.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău