Moscova va confisca bunurile statelor UE „neprietenoase“, dacă Bruxellesul „fură” fondurile ruseşti îngheţate

30 Oct. 2023, 06:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Oct. 2023, 06:42 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia va confisca bunurile care aparţin statelor UE pe care le consideră neprietenoase dacă Uniunea Europeană „fură” fondurile ruseşti îngheţate în încercarea de a finanţa Ucraina, a declarat duminică, 29 octombrie, un aliat important al preşedintelui Vladimir Putin, citat de Reuters.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a declarat vineri că Executivul Uniunii Europene lucrează la o propunere de a retrage o parte din profiturile derivate din bunurile îngheţate ale statului rus pentru a ajuta Ucraina şi reconstrucţia sa postbelică.
Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a declarat că Moscova se va răzbuna într-un mod care va fi mai costisitor pentru Uniune, dacă UE acţionează împotriva bunurilor ruseşti, dintre care numeroase se află în Belgia.

„Un număr de politicieni europeni, conduşi de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au început din nou să discute despre a fura fondurile noastre îngheţate pentru a continua militarizarea Kievului”, a afirmat Volodin, un apropiat al lui Putin, într-o declaraţie pe Telegram. „O astfel de decizie ar cere un răspuns simetric din partea Federaţiei Ruse. În acel caz, mult mai multe bunuri aparţinând ţărilor neprietenoase decât fondurile noastre îngheţate din Europa vor fi confiscate”, a afirmat el.

Von der Leyen a afirmat vineri că valoarea fondurilor ruseşti îngheţate este de 211 miliarde de euro şi a reamintit că UE a decis că Rusia trebuie să plătească pentru reconstrucţia Ucrainei. Volodin a afirmat că politicienii UE analizează măsura „în încercarea de a-şi păstra funcţiile şi din cauza situaţiei financiare precare în care şi-au adus ţările”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău