Preţul petrolului ar putea urca la peste 150 de dolari pe baril dacă se intensifică conflictul din Orientul Mijlociu, a avertizat luni Banca Mondială, riscând o repetare a şocului preţurilor petrolului din anii 1970, dacă principalii producători îşi reduc livrările, scrie Finacnial Times.
În raportul trimestrial Commodity Markets Outlook, creditorul multilateral a declarat că un conflict prelungit între Israel şi Hamas ar putea determina creşteri mari ale preţurilor la energie şi alimente, într-un „şoc dublu” pentru pieţele de mărfuri care încă se resimt după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.
„Cel mai recent conflict din Orientul Mijlociu vine după cel mai mare şoc pentru pieţele de mărfuri din anii ’70 încoace – războiul Rusiei cu Ucraina”, a declarat Indermit Gill, economist-şef al Băncii Mondiale şi vicepreşedinte senior pentru economie de dezvoltare.
Conform previziunilor de bază ale băncii, preţurile globale ale materiilor prime ar urma să scadă cu 4,1% în următorul an, iar preţul petrolului va scădea până la o medie de 81 de dolari pe baril, faţă de 90 de dolari pe baril în trimestrul actual, pe măsură ce creşterea economică încetineşte.
Cu toate acestea, raportul a precizat că această perspectivă s-ar putea inversa rapid dacă se intensifică conflictul din Orientul Mijlociu. În cel mai pesimist scenariu, oferta globală de petrol s-ar putea reduce cu 6 până la 8 milioane de barili pe zi, ceea ce ar duce preţurile între 140 şi 157 de dolari pe baril, dacă principalii producători arabi, cum ar fi Arabia Saudită, ar trece la reducerea exporturilor.
În cazul unor scenarii de perturbări mici şi medii, preţurile ar putea ajunge la 102 – 121 de dolari pe baril, se mai arată în raport. Cererea globală actuală de petrol este de aproximativ 102mn b/d.