Avertismetul sumbru al Băncii Mondiale: Preţul petrolului ar putea urca la peste 150 de dolari pe baril

31 Oct. 2023, 12:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Oct. 2023, 12:10 // Actual //  Lupu Eduard

Preţul petrolului ar putea urca la peste 150 de dolari pe baril dacă se intensifică conflictul din Orientul Mijlociu, a avertizat luni Banca Mondială, riscând o repetare a şocului preţurilor petrolului din anii 1970, dacă principalii producători îşi reduc livrările, scrie Finacnial Times.

În raportul trimestrial Commodity Markets Outlook, creditorul multilateral a declarat că un conflict prelungit între Israel şi Hamas ar putea determina creşteri mari ale preţurilor la energie şi alimente, într-un „şoc dublu” pentru pieţele de mărfuri care încă se resimt după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

„Cel mai recent conflict din Orientul Mijlociu vine după cel mai mare şoc pentru pieţele de mărfuri din anii ’70 încoace – războiul Rusiei cu Ucraina”, a declarat Indermit Gill, economist-şef al Băncii Mondiale şi vicepreşedinte senior pentru economie de dezvoltare.

Conform previziunilor de bază ale băncii, preţurile globale ale materiilor prime ar urma să scadă cu 4,1% în următorul an, iar preţul petrolului va scădea până la o medie de 81 de dolari pe baril, faţă de 90 de dolari pe baril în trimestrul actual, pe măsură ce creşterea economică încetineşte.

Cu toate acestea, raportul a precizat că această perspectivă s-ar putea inversa rapid dacă se intensifică conflictul din Orientul Mijlociu. În cel mai pesimist scenariu, oferta globală de petrol s-ar putea reduce cu 6 până la 8 milioane de barili pe zi, ceea ce ar duce preţurile între 140 şi 157 de dolari pe baril, dacă principalii producători arabi, cum ar fi Arabia Saudită, ar trece la reducerea exporturilor.

În cazul unor scenarii de perturbări mici şi medii, preţurile ar putea ajunge la 102 – 121 de dolari pe baril, se mai arată în raport. Cererea globală actuală de petrol este de aproximativ 102mn b/d.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Mai 2024, 08:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Mai 2024, 08:13 // Actual //  Lupu Eduard

A fost suficientă revenirea neaşteptată pe social media a lui Keith Gill, poreclit Roaring Kitty, care a contribuit la aprinderea freneziei acţiunilor meme în 2021, pentru ca valoarea acţiunilor GameStop, un retailer american de jocuri video, să sară din nou până la cer.

Creşterea nu a avut nimic de-a face cu fundamentele companiei, ci cu o postare a Pisicuţei pe platforma de socializare X.

Acţiunile GameStop au urcat cu 74% după ce contul administrat de traderul Keith Gill a distribuit o memă pe X, marcând prima sa postare din trei ani. Acţiunile au fost oprite de la tranzacţionare de mai multe ori din cauza volatilităţii.

Acţiunile AMC Entertainment, o altă acţiune memă, au urcat cu 78%. Acţiunile Reddit au crescut cu aproxi­mativ 9%. Acţiunile platfor­mei Robinhood Markets, care a sus­pendat achiziţiile de acţiuni meme în timpul freneziei din 2021, au avansat cu 4%.

Creşterea în forţă a acţiunilor GameStop a prins pe picior greşit short sellerii companiei. Aceştia stăteau pe câştiguri de 392 mil. dolari după primele patru luni ale anului, însă în urma avansului acţiunilor companiei, câştigurile respective au dispărut, iar short sellerii, unii dintre cei mai urâţi pariori, care fac bani din necazul altora, au rămas cu pierderi pe hârtie de peste 1,2 mld. dolari, potrivit CNN.

Acţiunile meme se referă la acţiunile companiilor care sunt extrem de populare online, în principal graţie discuţiilor de pe forumurile Reddit şi TikTok, şi sunt tranzacţionate febril de investitorii de retail, împingându-le preţurile foarte sus indiferent de rezultatele sau perspectivele companiilor.
Unindu-şi forţele pentru a cumpăra acţiuni GameStop şi a le creşte valoarea, traderi individuali în frunte cu Keith Gill au pornit o luptă împotriva fondurilor de hedging care profitau de pe urma businessului în declin al retailerului de jocuri video.

Ca urmare a raliului din 2021, short-sellerii au pierdut peste 6 miliarde de dolari în termeni anuali, iar unele fonduri de hedging populare au fost lovite deosebit de puternic.
De această dată, însă, fondurile de hedging au fost mai bine pregătite. Mario Iachini, vicepreşedinte la Vanda Research, a declarat pentru Yahoo Finance că fondurile respective sunt mai pregătite să facă faţă volatilităţii unor astfel de acţiuni după ce şi-au învăţat lecţiile după dezastrul din 2021.

Deşi febra acţiunilor meme a reizbucnit recent, aceasta a fost de scurtă durată, acţiunile GameStop, AMC, BlackBerry şi altor companii îmbrăţişte de traderii individuali coborând puternic ulterior. Declinul rapid al preţurilor acţiunilor meme a confirmat ceea ce Dan Egan, de la firma de consultanţă în investiţii Betterment, a anticipat: actualul raliul al acţiunilor meme va fi de scurtă durată şi mai restrâns decât ultimul, notează Quartz.

Faţă de 2021, multe lucruri sunt diferite. Cea mai mare schimbare este modul în care experienţa din 2021 face ca tot ce se întâmplă acum să pară familiar. Această familiaritate, plus unele schimbări de pe pieţe, ar trebui să permită Wall Street-ului să digere mai uşor mişcările ample ale acţiunilor, spun experţii, conform apnews.com.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău