Italienii, care controlează o bancă din Moldova, cumpără o instituție financiară de peste Prut

31 Oct. 2023, 12:32
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
31 Oct. 2023, 12:32 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Fondul american de investiţii J.C. Flowers & Co a ajuns la un acord cu grupul italian Intesa Sanpaolo pentru ca Intesa să cumpere First Bank România. Tranzacţia, care vizează achiziţionarea a 99,98% din acţiunile First Bank de la fondul privat de investiţii american J.C. Flowers & Co, este supusă aprobării autorităţilor de reglementare şi ale autorităţilor de concurenţă relevante şi este de aşteptat să fie finalizată în prima parte a anului 2024.

„Le urăm bun venit angajaţilor  şi clienţilor First Bank  în cadrul grupului Intesa Sanpaolo. Această  operaţiune ne dublează  prezenţa  în România, o  ţară  cu o creştere economică  importantă, cu legături puternice cu Italia,  şi este  în linie cu    strategia noastră  de a profita de    oportunităţi de valoare, menţinând  în acelaşi timp accentul pe creşterea organică  şi pe stimularea profitabilităţii“, a declarat   Marco Elio Rottigni,  şeful Diviziei Bănci Subsidiare Internaţionale a Intesa Sanpaolo.

Extinderea  în România consolidează  poziţia Intesa Sanpaolo  de bancă  solidă  în Europa Centrală  şi de Est  şi sprijină  în mod activ internaţionalizarea companiilor italiene, a completat Marco Elio Rottigni.

Ziarul Financiar a anunţat în septembrie că Intesa este din ce în ce mai aproape de a ajunge la o înţelegere cu fondul de investiţii american J.C. Flowers pentru achiziţia First Bank, o tranzacţie care ar aduce Intesa în top 10 pe piaţa bancară românească, cu o cotă de piaţă combinată de peste 2%.

Italienii de la Intesa Sanpaolo controlează ăîn Reppublica Moldova Eximbank. Instituția fianciară a avut un profit de 75,2 milioane de lei la sfârșitul lunii septembrie. Soldul creditelor însuma 2 miliarde de lei, iar volmul depozitelor atrase – 4,3 miliarde de lei. Activele totale ale băncii s-au cifrat la 5 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău