Febra aurului. Băncile centrale au avut achiziţii de metal galben mai mari decât se credea anterior

31 Oct. 2023, 12:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Oct. 2023, 12:58 // Actual //  Lupu Eduard

Cererea globală de aur, excluzând tranzacțiile over-the-counter (OTC), a scăzut cu 6% în al treilea trimestru, deoarece achizițiile băncii centrale au scăzut sub nivelul record de anul trecut, iar consumul bijutierilor a scăzut, a declarat marți Consiliul Mondial al Aurului (WGC), scrie REUTERS.

Cererea trimestrului de 1.147,5 tone metrice a fost totuși cu 8% peste media pe cinci ani, iar achizițiile oficiale din sectorul întregului an se așteaptă să se apropie de nivelul din 2022, a spus WGC în raportul său trimestrial privind tendințele cererii.

Cererea de aur a atins un maxim din ultimii 11 ani în 2022, din cauza celor mai mari achiziții înregistrate de băncile centrale.

„Cu tensiunile geopolitice în creștere și o așteptare pentru continuarea cumpărăturilor robuste ale băncilor centrale, cererea de aur ar putea surprinde în sus”, a declarat Louise Street, analist principal de piețe la WGC.

Prețurile spot ale aurului au atins vineri 2.009,29 USD uncia, depășind nivelul psihologic cheie de 2.000 USD pentru prima dată de la mijlocul lunii mai, în timp ce investitorii s-au adunat în lingouri de refugiu pe fondul conflictului din Orientul Mijlociu.

Cererea din partea investitorilor, care văd lingourile ca un activ sigur în perioadele de instabilitate, a crescut cu 56% în al treilea trimestru, dar a rămas slabă în comparație cu media pe cinci ani, a spus WGC.

Cererea băncii centrale a totalizat 337,1 tone, în scădere față de un record de 458,8 tone cu un an înainte. Cu toate acestea, pentru primele nouă luni ale anului 2023, achizițiile oficiale de aur din sectorul au atins 800 de tone, mai mult decât în orice perioadă ianuarie-septembrie, în datele WGC începând cu 2000.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Mai 2024, 11:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2024, 11:58 // Actual //  Lupu Eduard

În luna aprilie 2024, piața imobiliară din Chișinău a continuat să fie dinamică, cu variații semnificative ale prețurilor locuințelor în funcție de sector și tipul de apartament. Datele recente indică tendințe specifice în prețurile apartamentelor atât pe piața secundară, cât și în noile construcții, oferind o imagine detaliată a peisajului imobiliar al capitalei Republicii Moldova.

Pe piața secundară, prețurile apartamentelor cu o cameră variază considerabil, potrivit datelor Bursei Imobiliare Lara. În sectorul Botanica, prețul pe metru pătrat este de 1008 euro, în timp ce în sectorul Centru acesta atinge 1063 euro. Sectorul Rîșcani înregistrează un preț de 999 euro per metru pătrat, iar în Buiucani și Ciocana prețurile sunt de 946 și, respectiv, 962 euro per metru pătrat. Sectorul Centru rămâne cel mai scump, reflectând atractivitatea centralității și accesul facil la facilități urbane. La polul opus, sectorul Buiucani oferă cele mai accesibile opțiuni pentru această categorie de locuințe.

Apartamentele cu două camere prezintă prețuri care variază între 866 și 947 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Aceste locuințe reprezintă o opțiune echilibrată pentru familii și tineri profesioniști, prețurile fiind relativ omogene între sectoare. În schimb, apartamentele cu trei și patru camere sunt cele mai accesibile, cu prețuri variind între 639 și 813 euro per metru pătrat. Aceste apartamente par să aibă o cerere mai redusă comparativ cu locuințele mai mici, ceea ce le face o alegere atractivă pentru familiile numeroase.

Prețurile apartamentelor în blocuri noi sunt mai mari, variind între 934 și 1233 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Această diferență semnificativă de preț subliniază avantajele percepute ale locuințelor noi, cum ar fi tehnologiile de construcție moderne, eficiența energetică și facilitățile suplimentare oferite de dezvoltatori.

În luna aprilie 2024, creditele imobiliare acordate au atins suma de 554,1 milioane de lei, marcând o creștere de 17,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Acest avans indică o creștere a interesului pentru achiziția de locuințe, susținută de condițiile favorabile de creditare. Rata medie la creditele imobiliare acordate în moneda națională a scăzut ușor cu 0,12 puncte procentuale, ajungând la 7,62%. Această scădere, deși modestă, contribuie la reducerea costului total al împrumuturilor, făcând achiziția de imobiliare mai accesibilă pentru un segment mai larg de cumpărători.

Piața imobiliară din Chișinău în aprilie 2024 prezintă o diversitate de prețuri în funcție de sector și tipul de locuință. Sectorul Centru se remarcă prin prețurile cele mai ridicate pentru apartamentele cu o cameră, în timp ce apartamentele cu trei și patru camere rămân cele mai accesibile. Locuințele noi sunt în general mai scumpe, reflectând calitatea și facilitățile superioare. Creșterea semnificativă a creditelor imobiliare și scăderea ratelor dobânzilor sugerează un mediu favorabil pentru achiziția de locuințe, ceea ce ar putea stimula în continuare activitatea pe piața imobiliară. Pe termen mediu, aceste tendințe indică o piață robustă, cu potențial de creștere continuă, în special dacă condițiile economice rămân stabile și atractive pentru investiții imobiliare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău