China comunistă vrea o nouă ordine mondială. Xi Jinping visează să detroneze America

12 Nov. 2023, 08:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Nov. 2023, 08:29 // Actual //  bani.md

O nouă ordine mondială în care China să preia rolul de lider pe care îl deține America în prezent. Acesta pare a fi visul lui Xi Jinping, șeful comunist de la Beijing. Iar pentru a-și atinge ținta, se bazează pe mai mulți lideri politici care îi împărtășesc viziunea sau a căror influență o cumpără.

China comunistă și-a propus să schimbe actuala ordine mondială, în care Statele Unite joacă rolul de lider. Xi Jinping urmărește un plan care să schimbe lumea, la un an după ce și-a început al treilea mandat. Iar pentru a reuși își accelerează eforturile de promovare a viziunii sale, relatează CNN.

Politicianul comunist a ajuns în centrul atenției și toată lumea stă cu ochii pe el. Luna trecută Xi Jinping s-a fotografiat alături de Vladimir Putin și de Secretarul General al ONU, Antonio Guterres. Iar alături de ei au fost alți zeci de demnitari de rang înalt din toată lumea.

Xi a desemnat China comunistă drept singura țară capabilă să conducă lumea prin labirintul de provocări ale secolului XXI.

China comunistă își dorește o nouă ordine mondială

Xi Jinping și-a etalat viziunea asupra viitoarei lumi cu prilejul forumului Belt and Road (Noul Drum al Mătăsii). El a făcut referire la schimbările prin care trece lumea, unice în istorie. Iar China comunistă „va face eforturi neîncetate pentru a ca toate țările să se modernizeze”. Căci, planul este de a construi un „viitor comun pentru umanitate”, a spus Xi.

Viziunea șefului comunist de la Beijing este de a remodela actualul sistem internațional. Comuniștii chinezi cred că Statele Unite și aliații săi sunt favorizați pe nedrept și că a venit momentul schimbării.

O schimbare ce trebuie să se facă în conformitate cu planurile inițiate de China comunistă. Ori ce altă formă de schimbare este respinsă de Beijing.

Viziunea în 13.000 de cuvinte a lui Xi

Beijingul promovează propriul model de ordine mondială prin tot felul „inițiative globale”. Au loc întâlniri diplomatice, forumuri și adunări internaționale de toate dimensiunile. Toate urmăresc obținerea unui sprijin cât mai solid din toată lumea. China comunistă încurajează țările în curs de dezvoltare să ceară schimbarea. Un sistem internațional în care vocile lor să fie mai bine auzite.

Iar numărul mare de șefi de stat care îl vizitează pe Xi arată că viziunea sa este împărtășită de mulți. E drept că statele democratice, nu văd cu ochi buni o ordine mondială condusă de China comunistă. Atrocitățile comise de regimurile comuniste în trecut, sunt vii în memoria multora.

Aceasta chiar dacă Xi își îmbracă oferta într-o formă nouă. El vorbește despre „comunitatea globală cu un viitor comun”, bazată pe dezvoltarea economică și stabilitate. Xi face referire la o ordine mondială în care țările vor avea relații de la egal la egal. Este vechea ideologie comunistă îmbrăcată în alte cuvinte, foarte multe, 13.000.

China comunistă vrea o lume la cheremul ei

În această versiune a viitorului, țările vor fi independente de „politicile de bloc”, de competiție ideologică și de alianțe militare. Și nu vor mai avea responsabilitatea de a susține „valori universale definite de un grup de țări occidentale”. Dacă privim în profunzime, o astfel de doctrină s-ar traduce în „fiecare pentru el”.

Ceea ce ar face ca statele mai mici și mai puțin înzestrate să fie la cheremul celor mai puternice. E drept că documentul nu face referire la un astfel de scenariu. Dar este ceea ce a încercat Vladimir Putin să pună în practic în Ucraina. Și ceea ce ar dori să facă China comunistă în Taiwan și în celelalte state din Marea Chinei de Sud.

„Ceea ce chinezi spun că este «trăiește și lasă să trăiască». Cu alte cuvinte, s-ar putea să nu îți placă politicile interne ale Rusiei sau regimul politic din China, dar dacă vrei securitate, va trebui să le oferi spațiul de care au nevoie pentru a supraviețui și prospera”, a spus Yun Sun, director al programului China al Centrului Stimson din Washington.

O lume contruită pentru dictatori

Lumea pe care o propune Xi este pe placul dictatorilor, a șefilor autocrați, precum Vladimir Putin, sirianul Bashar al-Assad sau talibanii din Afganistan. De altfel, și unii și alții sunt binevenți în China comunistă, deși sunt evitați în Lumea liberă.

Dictatorul sirian Bashar al-Assad, acuzat că a folosit arme chimice împotriva propriului popor, a fost primit cu fast la Jocurile Asiatice de la Hangzhou. Ziarul de stat Global Times l-a descris drept liderul unei țări distruse de război, respectat în China, dar izolat de Occident.

Pe de altă parte, retorica promovată de China comunistă, conform căreia un grup de state bogate din Occident deține prea multă putere, rezonează cu alții. Este vorba despre state care nu se află în conflict cu țările vestice, care văd o nouă oportunitate

„Pakistanul se aliniază la viziunea liderului chinez Xi Jinping despre emergența unei noi ere globale, caracterizată prin multipolaritate și o respingere a dominației occidentale”, a spus Ali Sarwar Naqvi, director executiv al Centrului pentru Studii Strategice Internaționale de la Islamabad.

Multe state au rezerve față de Beijing

Există și state mai rezervate, care au suspiciuni cu privire la ambițiile Chinei. Temerile sunt că, de fapt, Beijingul vrea să înlocuiască SUA în ierarhia mondială. Xi vrea mai multă influență pentru el și pentru aliații săi, nu neapărat o ordine mondială echitabilă. Retorica pe care o promovează China comunistă nu produce rezultate în alte țări care văd în armata sa principalul agresor din Asia.

„Dacă nu ne opunem, China va continua să se extindă peste ceea ce cade sub jurisdicția noastră suverană, peste drepturile noastre suverane și în teritoriul nostru”, a spus secretarul filipinez al apărării Gilberto Teodoro Jr.

El a acuzat Beijingul că își cumpără influența și sprijinul cu mulți bani. Iar în același timp își extinde controlul asupra zonelor disputate din Marea Chinei de Sud. China comunistă este acuzată că încakcă hotărârea unui tribunal internațional.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală