VIDEO O nouă ediție a Congresului tinerilor activi din mediul rural, la Chișinău. Au venit tineri din 22 de raioane

15 Nov. 2023, 13:41
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
15 Nov. 2023, 13:41 // Slider //  MD Bani

Tradiția schimbului de inspirație a continuat și în acest an. Mai mulți tineri, primari, dar și aleși locali și-au dat întâlnire la cea de-a IV-a ediție a Congresului tinerilor activi din mediul rural pentru a-și prezenta istoriile de succes, dar și provocările pe care le-au întâlnit atunci când au inițiat diferite activități la nivel local.

„Avem tineri care vin din 68 de comunități rurale, din 22 de regiuni. În cadrul evenimentului vrem să vorbim despre modelele de implicare și integrare a tinerilor prin activism civic, să scoatem în evidență și să promovăm la nivel național participarea civică a tinerilor din mediile rurale din RM”, a declarat Tatiana Coșuleanu, director executiv al Institutului pentru Inițiative rurale.

Deși suntem o țară rurală, tinerilor le lipsește ghidajul, dar și unele instrumente care i-ar ajuta să miște lucrurile din loc.

„Cu regret această realitatea nu este proiectată și pe ceea ce înseamnă ministere, programe de dezvoltare, arhitectura modului cum sunt așezate politicile publice. De aceea noi ne propunem să punem umărul la tot ce înseamnă încurajarea tinerilor, echiparea tinerilor și programe de schimb pentru ca tinerii să învețe unii de la alții. Noi credeam înainte că suntem buni învățători și traineri, dar cumva ne-am înșelat parțial pentru că știm că cei mai buni profesori, traineri și formatori sunt tinerii”, a declarat Ruslan Stânga, fondator iRi.

Iulia Gore, lidera grupului de inițiativă din satul Varnița, raionul Anenii, s-a deplasat 60 de kilometri pentru a lua noi practici de la alți colegi.

„Noi trebuie să învățăm unul de la altul și vin toți din acest domeniu și trebuie să venim toți și să colaborăm și să facem un schimb de experiență să vedem ce implementează fiecare și de a prelua bunele practici unul de la altul”

Gata să dea din casă idei a fost viceprimarul municipiului Bacău, Cristian Ghinghes.

„Mă aștept să întâlnesc tineri foarte interesați de politici de tineret în Republica Moldova și nu numai, tineri interesați să colaboreze pentru a îndeplini obiective la nivel local astfel încât să-și ducă comunitățile mai departe cumva așa cum încercăm noi să facem la Bacău și așteptarea mea este să și le împărtășesc o parte din bunele practici sau exemplele pe care noi le-am implementat în Bacău”.

Localitatea Văleni a simțit din plin rezultatele grupului de inițiativă creat acum 4 ani. Primărița Silvia Știrbeț consideră că această zi o nouă pistă de lansare a noilor proiecte.

„Activități frumoase precum modernizarea echipamentelor din jurul stadionului de fotbal, amenajarea la terenul de joacă, intervenția la fântânile publice, intervenții în centrul de sport și tineret.

Proiectele în care se implică tinerii sunt proiectele viitorului, deoarece pentru ei construim infrastructură, modernizăm condițiile, ridicăm standardele de viață cu nădejdea ca cei plecați într-o bună zi să revină, să creăm un mediu favorabil de afacere”, a spus ea.

Și la Cârnățenii Noi s-au strâns roade.

„În acești câțiva ani am avut diverse activități și practice, voluntariat, de implicare a tinerilor în diferite activități zilnice, dar și activități de dezvoltare, training, au învățat cum se scrie o petiție, o cerere cum să vorbească cu reprezentanții administrației publice rurale. Provocări la fel au fost destul de multe, dacă din start se gândeau ce mai vor și acești tineri, ce vor putea face, sunt tineri, nu au experiență, dar experiența e cu noi. Acum au înțeles că suntem motivați și ne implicăm cu drag”, a spus Cristina Savca.

Congresul tinerilor activi din Mediul Rural este la a 4-a ediţie şi este organizat de Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) în cadrul proiectelor: „Împuternicirea tinerilor din mediul rural” în parteneriat cu GLCAP, USA Ohio cu sprijin financiar din partea Departamentului de Stat al SUA și „IntegrAct GO: tineri din mediu rural diseminează istorii de succes din sectorul tineret”, susținut financiar de Agenția Națională pentru Tineret, prin intermediul Programului de Granturi 2023.

Realitatea Live

26 Mai 2024, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Mai 2024, 10:08 // Actual //  Lupu Eduard

Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, foști generali ai Serviciului Român de Informații (SRI), au fost puși sub acuzare de Direcția Națională Anticorupție (DNA) din România. Potrivit DNA, cei doi au acționat ca o echipă care pretindea că poate controla actul de justiție. Aceștia se află acum sub control judiciar, după ce au fost audiați timp de 16 ore.

Acuzările vizează încercările lor de a influența procese judiciare, inclusiv un dosar al Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi, fosta lor colaboratoare. Dosarul implică promisiuni făcute de generali pentru a rezolva cazul în sala de judecată.

Investigațiile DNA au adus la lumină acțiuni de control al justiției practicate de cei doi generali încă din perioada în care erau activi în SRI. Florian Coldea a devenit cunoscut publicului pe 22 mai 2005, când a coordonat aducerea în țară a celor trei jurnaliști români răpiți în Irak. Ulterior, în iulie 2005, a fost numit prim-adjunct al directorului SRI, iar influența sa a crescut constant, culminând cu acuzații de implicare în decizii politice și judiciare.

În 2007, Mircea Geoană l-a acuzat pe Coldea că ar fi solicitat informații despre judecători ai Curții Constituționale, iar scandalul interceptărilor ilegale și protocoalelor secrete între SRI și DNA a izbucnit în 2017, ducând la suspendarea sa definitivă. Dumitru Dumbravă, director al Direcției Juridice din SRI, a fost și el trecut în rezervă în 2018.

În prezent, ambii generali pensionari sunt implicați în afaceri de succes în domeniul analizei informațiilor. Acuzațiile oficiale vin după ani de dezvăluiri despre metodele lor de operare, ceea ce subliniază complexitatea și influența pe care aceștia au exercitat-o asupra sistemului judiciar din România.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău