Avia Invest: Un membru de la Pre-Vetting are interesul ca Aliona Miron, de la CSJ, să dea câștig de cauză Guvernului

13 Dec. 2023, 11:46
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
13 Dec. 2023, 11:46 // Slider //  MD Bani

„Posibil conflict de interese, care ar putea vicia procesul de examinare a dosarului privind anularea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău”. Este declarația companiei „Avia Invest” care solicită Comisiei Pre-Vetting să anunțe public dacă Andrei Bivol, membru în comisia de evaluare a judecătorilor, s-a abținut sau nu atunci când magistrata Aliona Miron a trecut pre-vetting-ul și vetting-ul.

Potrivit Avia Invest, solicitarea vine în condițiile în care Aliona Miron ar fi fost numită la CSJ, „anume ca să judece cazul „Avia Invest”, iar Bivol este unul dintre avocații desemnați de Guvern să apere cauza Republica Moldova la Curtea de Arbitraj de la Stockholm, în dosarul care vizează, de asemenea, contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău, proces aflat în prezent pe rol”.

„Andrei Bivol este direct interesat ca „Avia Invest” să piardă procesul în instanțele naționale, iar în acest context atitudinea sa față de magistrata Aliona Miron poate fi considerată subiectivă și părtinitoare. Or, în condițiile în care CSJ, în persoana judecătoarei Miron, va emite o decizie favorabilă Guvernului și în detrimentul companiei concesionare, acest lucru este în avantajul avocaților care apără interesele aceluiași Guvern la înalta curte de arbitraj din Suedia, în dosarul KomaksAvia Airport Invest LTD versus Republica Moldova”, susțin avocații companiei.

De asemenea, reprezentanții Avia Invest susțin că solicitarea vine și în contextul în care „există dubii în privința numirii judecătoarei Aliona Miron la CSJ, deoarece scopul real este ca aceasta să dea câștig de cauză Guvernului în instanța supremă, în dosarul anulării contractului de concesionare a Aeroportului, nicidecum să judece cazul corect și echidistant”.

„Aliona Miron ar fi ajuns la CSJ înainte să fie încheiată procedura de evaluare extraordinară, fapt care contravine regulilor stabilite de autorități, iar acest lucru ar confirma că există interese ascunse și lacune serioase în procesul de examinare a dosarului în privința „Avia Invest””, se arată ântr-un comunicat al Avia Invest.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO