Timp de 30 de ani a existat dicriminara pozitivă în stânga Nistrului. Businessul de acolo a fost net mai competitiv față de cel din dreapta Nistrului urmare a gazului ieftin pe care l-a primit. Această discriminare a fost suficientă pentru a oferi avantaje comparative regiunii, dar a avertizat că acest privilegiu nu poate dura la nesfârșit., a declarat Igor Grosu , președintele Parlamentului.
„Analizăm acest scenariu, având în vedere declarația Ministrului Energiei al Ucrainei privind renunțarea la extinderea contractului de tranzit. Semnalul este foarte clar și stă la baza scenariilor analizate de instituțiile noastre”, a subliniat președintele Parlamentului în cadrul emisiunii de la TVR Moldova.
În contextul unei posibile schimbări în contractul de tranzit pentru gaze, Igor Grosu a subliniat că Republica Moldova are alternative pentru aducerea gazelor naturale în volumele necesare. De asemenea, a îndemnat malul stâng al Nistrului să se pregătească să plătească pentru aceste gaze, adăugând că furnizarea gratuită nu poate continua la nesfârșit și a atins deja suma de nouă miliarde de dolari.
Grosu a subliniat că problema cu Gazprom este responsabilitatea malului stâng al Nistrului, iar agenții economici și instituțiile trebuie să se pregătească pentru a se conforma legislației Republicii Moldova. El a avertizat că discriminarea pozitivă trebuie să înceteze, iar malul stâng al Nistrului va trebui să se conformeze treptat legislației Moldovei.
În încheiere, președintele Parlamentului a adăugat că calitatea produselor și serviciilor exportate de malul stâng al Nistrului în numele Republicii Moldova rămâne o responsabilitate a Chișinăului și că agenții economici trebuie să se alinieze câmpului legal al țării.
În prezent datoria la gaz a regiunii din stânga Nistrului este de 10 miliarde de dolari. Malul drept al Nistrului cumpără metan de pe piețele din vest, în timp ce gazprom livrează 5,7 milioane metri cubi/zilnic enclavei separatiste.