Vremuri grele pentru enclava kamikaze din coasta Moldovei! Se termină gazul gratuit. Grosu: Va trebui să plătească

13 Dec. 2023, 12:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Dec. 2023, 12:57 // Actual //  Lupu Eduard

Timp de 30 de ani a existat dicriminara pozitivă în stânga Nistrului. Businessul de acolo a fost net mai competitiv față de cel din dreapta Nistrului urmare a gazului ieftin pe care l-a primit. Această discriminare a fost suficientă pentru a oferi avantaje comparative regiunii, dar a avertizat că acest privilegiu nu poate dura la nesfârșit., a declarat Igor Grosu , președintele Parlamentului.

„Analizăm acest scenariu, având în vedere declarația Ministrului Energiei al Ucrainei privind renunțarea la extinderea contractului de tranzit. Semnalul este foarte clar și stă la baza scenariilor analizate de instituțiile noastre”, a subliniat președintele Parlamentului în cadrul emisiunii de la TVR Moldova.

În contextul unei posibile schimbări în contractul de tranzit pentru gaze, Igor Grosu a subliniat că Republica Moldova are alternative pentru aducerea gazelor naturale în volumele necesare. De asemenea, a îndemnat malul stâng al Nistrului să se pregătească să plătească pentru aceste gaze, adăugând că furnizarea gratuită nu poate continua la nesfârșit și a atins deja suma de nouă miliarde de dolari.

Grosu a subliniat că problema cu Gazprom este responsabilitatea malului stâng al Nistrului, iar agenții economici și instituțiile trebuie să se pregătească pentru a se conforma legislației Republicii Moldova. El a avertizat că discriminarea pozitivă trebuie să înceteze, iar malul stâng al Nistrului va trebui să se conformeze treptat legislației Moldovei.

În încheiere, președintele Parlamentului a adăugat că calitatea produselor și serviciilor exportate de malul stâng al Nistrului în numele Republicii Moldova rămâne o responsabilitate a Chișinăului și că agenții economici trebuie să se alinieze câmpului legal al țării.

În prezent datoria la gaz a regiunii din stânga Nistrului este de 10 miliarde de dolari. Malul drept al Nistrului cumpără metan de pe piețele din vest, în timp ce gazprom livrează 5,7 milioane metri cubi/zilnic enclavei separatiste.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Mai 2024, 20:59
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
09 Mai 2024, 20:59 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Rușii bogați care au intrat sub sancțiuni occidentale după izbucnirea războiului din Ucraina au început să-și transfere treptat activele înapoi acasă, temându-se de o posibilă naționalizare a afacerilor lor, au declarat doi miliardari ruși pentru Bloomberg, sub protecția anonimatului. Potrivit unuia dintre ei, sunt forțați să-și desfășoare afacerile numai în Rusia și încearcă să nu se gândească la posibilele riscuri ale confiscării bunurilor.

Un alt antreprenor care a fost sancționat și și-a returnat bunurile în patria sa a remarcat că acum el și familia sa își vor construi o nouă viață în Rusia.

Agenția clarifică faptul că Cipru și Elveția, după declanșarea invaziei ruse, au introdus o interdicție privind furnizarea de servicii pentru administrarea trusturilor de familie, ai căror fondatori sau beneficiari sunt cetățeni ruși. Alți ruși bogați caută să-și mute averea în „țări prietene” precum Emiratele Arabe Unite, dar cei mai mulți miliardari sancționați au optat să-și mute bunurile acasă.

Averea combinată a celor 26 de ruși de pe lista de miliardari Bloomberg este estimată la aproximativ 350 de miliarde de dolari. Vârsta medie a acestor oameni este de 63 de ani.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău