Vremuri grele pentru enclava kamikaze din coasta Moldovei! Se termină gazul gratuit. Grosu: Va trebui să plătească

13 Dec. 2023, 12:57
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Dec. 2023, 12:57 // Actual //  bani.md

Timp de 30 de ani a existat dicriminara pozitivă în stânga Nistrului. Businessul de acolo a fost net mai competitiv față de cel din dreapta Nistrului urmare a gazului ieftin pe care l-a primit. Această discriminare a fost suficientă pentru a oferi avantaje comparative regiunii, dar a avertizat că acest privilegiu nu poate dura la nesfârșit., a declarat Igor Grosu , președintele Parlamentului.

„Analizăm acest scenariu, având în vedere declarația Ministrului Energiei al Ucrainei privind renunțarea la extinderea contractului de tranzit. Semnalul este foarte clar și stă la baza scenariilor analizate de instituțiile noastre”, a subliniat președintele Parlamentului în cadrul emisiunii de la TVR Moldova.

În contextul unei posibile schimbări în contractul de tranzit pentru gaze, Igor Grosu a subliniat că Republica Moldova are alternative pentru aducerea gazelor naturale în volumele necesare. De asemenea, a îndemnat malul stâng al Nistrului să se pregătească să plătească pentru aceste gaze, adăugând că furnizarea gratuită nu poate continua la nesfârșit și a atins deja suma de nouă miliarde de dolari.

Grosu a subliniat că problema cu Gazprom este responsabilitatea malului stâng al Nistrului, iar agenții economici și instituțiile trebuie să se pregătească pentru a se conforma legislației Republicii Moldova. El a avertizat că discriminarea pozitivă trebuie să înceteze, iar malul stâng al Nistrului va trebui să se conformeze treptat legislației Moldovei.

În încheiere, președintele Parlamentului a adăugat că calitatea produselor și serviciilor exportate de malul stâng al Nistrului în numele Republicii Moldova rămâne o responsabilitate a Chișinăului și că agenții economici trebuie să se alinieze câmpului legal al țării.

În prezent datoria la gaz a regiunii din stânga Nistrului este de 10 miliarde de dolari. Malul drept al Nistrului cumpără metan de pe piețele din vest, în timp ce gazprom livrează 5,7 milioane metri cubi/zilnic enclavei separatiste.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Apr. 2025, 13:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
10 Apr. 2025, 13:18 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Exporturile de floarea-soarelui din Republica Moldova au atins un nou record istoric în sezonul agricol 2024/2025, cu un volum de 486.674 de tone exportate în perioada iulie 2024 – martie 2025. Datele au fost prezentate într-o analiză de Iurie Rija, directorul Asociației „Agrocereale”.

Volumul exportat reprezintă cea mai mare cantitate livrată în ultimele patru sezoane, depășind cu 28% sezonul 2023/2024 și fiind mai mult decât dublu față de sezonul 2022/2023.

Valoarea totală a exporturilor a fost de 4,67 miliarde lei, semnificativ mai mare față de anul precedent (3 miliarde lei), însă nu a depășit recordul din sezonul 2021/2022, când Moldova a încasat 5 miliarde lei dintr-un volum mai mic, datorită unui preț mediu mult mai ridicat (12,26 lei/kg față de 9,59 lei/kg în sezonul actual).

„Creșterea actuală a exporturilor nu trebuie interpretată drept un succes absolut. Este vorba, în esență, de exporturi masive de materie primă, cu valoare adăugată redusă, în timp ce sectorul procesării rămâne în dificultate”, a declarat Iurie Rija.

În luna martie 2025 s-au exportat 69.275 tone de floarea-soarelui, cu 30% mai mult față de martie 2024. Prețul mediu a fost de 12,00 lei/kg, în scădere față de lunile ianuarie (12,09 lei/kg) și februarie (12,04 lei/kg). În portul Giurgiulești, prețul a coborât chiar la 10,80 lei/kg la începutul lunii aprilie, pe fundalul unei cereri mai slabe.

Topul exportatorilor în primul trimestru al anului 2025 este condus de grupul Rusagro, prin companiile „RUSAGROPRIM” și „AGRO-NOVA PRIM”, care au livrat împreună 49.227 tone. Urmează „OROM-IMEXPO” SRL cu 45.304 tone și „AGROFLORIS-NORD” SRL cu 26.844 tone, o companie care în mod tradițional se ocupa cu procesarea locală, dar a fost nevoită să exporte materia primă în formă brută din motive de eficiență economică.

Pentru prima dată, Turcia devine principala destinație pentru floarea-soarelui moldovenească, cu 193.033 tone importate între iulie 2024 și martie 2025. Aceasta a depășit România, care a absorbit 176.246 tone, și Bulgaria, cu 90.526 tone.

Turcia a oferit și cel mai bun preț mediu – 11,2 lei/kg, comparativ cu 10,4 lei/kg în România și 10,6 lei/kg în Bulgaria.

România, Turcia și Bulgaria au absorbit peste 1,76 milioane de tone de floarea-soarelui moldovenească în ultimii patru ani și un trimestru, ceea ce reprezintă circa 90% din exporturile totale ale Republicii Moldova pentru această cultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU