Aproape 50% dintre români consideră că Moldova se apropie de România și de Uniunea Europeană

14 Dec. 2023, 09:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Dec. 2023, 09:12 // Actual //  bani.md

Aproape jumătate dintre cetățenii României consideră că Republica Moldova/Basarabia este mai apropiată de România și Uniunea Europeană, conform rezultatelor unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Într-un deceniu, procentul a scăzut ușor, de la peste 50% la 47,1%, indicând o perspectivă mai echilibrată asupra relațiilor Moldovei cu cele două entități.

Potrivit datelor, 15% dintre respondenți cred că Republica Moldova se apropie mai mult de Rusia și de Uniunea Eurasiatică, în timp ce 27,2% nu văd o apropieri semnificative nici de la est, nici de la vest. Sondajul a relevat și o scădere cu 10 procente a celor care cred că Moldova este mai apropiată de Rusia și Uniunea Eurasiatică.

Analiza socio-demografică evidențiază că persoanele peste 45 de ani, cei inactivi pasivi, locuitorii din București și din regiunea Nord-Est sau Nord-Vest consideră într-o proporție mai mare că Republica Moldova este mai apropiată de România și UE. În contrast, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație superioară, cei cu venituri mai ridicate și locuitorii din regiunea Sud-Est consideră că Moldova are o legătură mai strânsă cu Rusia și Uniunea Eurasiatică.

Întrebați cu privire la viitorul Republicii Moldova, 28,9% dintre respondenți cred că aceasta se va integra în Uniunea Europeană, în timp ce 16,5% consideră că se va uni cu România. Totuși, aproape o treime (29,7%) anticipează că situația va rămâne neschimbată.

Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research, comentează că „cea mai semnificativă evoluție din ultimii 10 ani a percepției românilor cu privire la Republica Moldova este scăderea cu 10 procente a ponderii celor care declară că Basarabia este mai apropiată de Rusia”. El adaugă că opinia publică reflectă acum o evaluare mai realistă, conectată la evoluțiile pozitive din ultimii ani.

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 20-27 noiembrie, cu un eșantion de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categorii socio-demografice semnificative. Eroarea maximă admisă a datelor este de ±2,95%, la un grad de încredere de 95%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO