Mediul de afaceri, indignat de legea cu privire la depozitul ambalajelor: Propunere de partajare a costurilor

20 Dec. 2023, 22:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Dec. 2023, 22:24 // Actual //  Lupu Eduard

În contextul dezbaterilor legislative privind implementarea sistemului de depozit al ambalajelor în Republica Moldova, reprezentanții mediului de afaceri fac apel la o abordare echitabilă în ceea ce privește finanțarea acestui proiect de mediu ambițios. Pe subiectul sistemului de depozit au avut loc deja consultări parlamentare, însă mediul de afaceri le consideră formale.

Mircea Manoli, reprezentantul Asociației Procesatorilor de Fructe și Legume „SPERANȚA – CON”, atrage atenția asupra necesității de a susține mediul de afaceri fără a împovăra financiar întreaga industrie.

Manoli a subliniat faptul că, în Uniunea Europeană, sistemele de depozit beneficiază de finanțare din fonduri europene și subvenții, iar mediul de afaceri nu este lăsat singur să facă față acestei provocări. El a evidențiat că negocierile privind capitolul mediului în cadrul procesului de aderare sunt costisitoare, și, prin urmare, este crucial să existe sprijin pentru sectorul privat.

Propunerea de finanțare: 1+1

Asociația propune un model de finanțare în care responsabilitatea financiară să fie distribuită echitabil: un leu din partea mediului de afaceri și un leu din partea statului. Această abordare ar putea ajuta la reducerea povarei financiare asupra agenților economici și ar asigura o colaborare eficientă între sectorul privat și stat în implementarea sistemului de depozit al ambalajelor.

Termen de implementare aliniat cu directivele UE

Manoli a subliniat că Directiva UE 2019/1020, care prevede implementarea sistemului de depozit, a fost aprobată în 2019, cu intrarea în vigoare prevăzută pentru 2029.

Propunerea Asociației este ca Republica Moldova să se alinieze la termenul impus de UE și să evite implementarea pripită a proiectului înaintea perioadei stabilite.

Pilotarea proiectului și transparența costurilor

Pentru a înțelege mai bine impactul implementării sistemului de depozit, Asociația sugerează o abordare pilot pe o singură categorie de produse.

În plus, există îngrijorări cu privire la gestionarea proiectului și riscul unui monopol în acest domeniu. Manoli a subliniat necesitatea transparenței în privința costurilor și a solicitat clarificări cu privire la gestionarea și distribuirea acestora către agenții economici.

Negocierile legislative sunt în curs, iar reprezentanții mediului de afaceri își exprimă speranța că propunerile lor vor fi luate în considerare pentru a asigura o implementare eficientă și echitabilă a sistemului de depozit al ambalajelor în Republica Moldova.

 

Realitatea Live

19 Mai 2024, 10:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Mai 2024, 10:38 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Tim Cook, şeful Apple după Steve Jobs, se gândeşte deja la viitor şi la cine ar putea să conducă după retragerea sa. Sub conducerea sa, Apple a ajuns la o capitalizare de piaţă de 3.000 de miliarde de dolari, iar până în 2025, ar putea ajunge la 4.000 de miliarde, scrie Business Insider.

În ciuda rezultatelor extraordinare, Tim Cook nu se va afla la cârmă pentru totdeauna, de aceea CEO-ul în vârstă de 63 de ani face planuri pentru predarea ştafetei. Într-un podcast cu celebra cântereaţă albaneză Dua Lipa, Cook a spus că speră ca succesorul să „vină din interiorul Apple”.

Deşi Cook mai are de stat încă trei ani la conducerea companiei, pariurile privind următorul CEO deja au început.

Primul candidat la tron este John Williams. Potrivit Bloomberg, Williams a fost considerat în general drept succesorul logic al lui Cook încă din 2019, când a preluat studioul de design al Apple după plecarea directorului de design Jony Ive în 2019.

Williams a supravegheat dezvoltarea Apple Watch şi acum gestionează operaţiunile Apple la nivel mondial. Executivul a anunţat recent că firma renunţă la un proiect de un deceniu de a fabrica o maşină electrică Apple.

Cu toate acestea, există voci în companie care spun că Williams, în vârstă de 61 de ani, s-ar putea să nu fie un lider pe termen lung din cauza vârstei.

Un alt potential CEO al Apple ar putea fi John Ternus, cu o carieră de peste 20 de ani în companie, care este favorit pentru poziţie şi care conduce divizia de Hardware Engineering.

„Are o mulţime de abilităţi de management la fel ca şi Tim Cook.”.a scris într-un e-mail o persoană familiarizată cu problema conducerii.

Cu toate acestea, vârsta pare a fi o problemă şi pentru Ternus, fiind considerat la 49 de ani prea tânăr pentru conducere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău