Scenariile apocaliptice ale Gazpromului pentru Moldova! Parlicov: Suntem pregătiți

21 Dec. 2023, 10:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Dec. 2023, 10:11 // Actual //  Lupu Eduard

Cu iarna trecută încă proaspăt în minte, Ministerul Energiei din Republica Moldova anunță că țara este mai pregătită ca niciodată pentru sezonul de încălzire care se apropie. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că au fost acumulate rezerve considerabile de gaz pentru întreaga iarnă, iar un contract pe un an pentru procurarea energiei electrice la prețuri accesibile a fost semnat cu succes.

Într-un comunicat de presă emis astăzi, ministrul Parlicov a subliniat că, datorită acestor măsuri preventive, populația va beneficia de lumină și căldură la prețuri mai mici comparativ cu anul precedent. El a menționat că, având în vedere contextul actual geopolitic, cu războiul din Ucraina și politizarea comerțului cu resurse energetice din partea Federației Ruse, Moldova a luat în calcul mai multe scenarii pentru asigurarea furnizării continue și stabile a energiei.

Planul elaborat încă din luna iulie a acestui an ia în considerare trei scenarii posibile:

1. Absența limitărilor de gaze naturale livrate de Gazprom către Moldovagaz.
2. Continuarea livrării gazelor naturale de către Gazprom la nivelul de 5,7 milioane de metri cubi pe zi.
3. Rezilierea de către Gazprom a contractului de furnizare a gazelor naturale.

Ministerul Energiei a anticipat și posibile situații sub scenariul 2, precum repartizarea proporțională între malul drept și malul stâng sau alocarea exclusivă către consumatorii de pe malul stâng al Nistrului.

Scenariile luate în calcul au la bază experiența crizei energetice din sezonul de încălzire anterior și modelează contextul geopolitic actual. Ministrul Parlicov a subliniat importanța reducerii consumului de gaze naturale și a prețurilor accesibile la energie pentru a evita o nouă criză energetică.

Guvernul propune măsuri precum reconectarea clădirilor publice la sistemele centralizate de termoficare, utilizarea combustibililor alternativi în centralele termice, și menținerea unui volum minim de 450 milioane de metri cubi de gaze în stocuri până la începutul sezonului rece.

În cazul Termoelectrica, cel mai mare consumator de gaze naturale, se propune utilizarea păcurii ca alternativă, dar nu mai mult de 50% din totalul combustibilului, în funcție de evoluțiile prețurilor și disponibilitatea resurselor energetice.

Planul Ministerului Energiei evidențiază angajamentul Republicii Moldova în asigurarea unei ierni fără incidente majore în furnizarea energiei, având în vedere vulnerabilitățile și riscurile actuale din peisajul energetic global.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău