Meta și Google, probleme în 2023. AI mătură tot în cale

01 Ian. 2024, 14:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Ian. 2024, 14:11 // Actual //  bani.md
Anul 2023 a reprezentat o adevărată rampă de lansare pentru domeniul Inteligenței Artificiale. De altfel, dincolo de această ascensiune, marii giganți din sfera tehnologiei s-au confruntat cu probleme mari.

Anul 2023 a fost unul reprezentativ pentru tehnologie. Dacă în cel precedent, conceptul Inteligenței artificiale (AI) era asociat cu domeniul ficțiunii, întreaga percepție a lumii s-a schimbat treptat. Mai mult, acesta a devenit parte din multe sfere de activitate. Tot în anul care a trecut, marii jucători de pe piață s-au confruntat cu diferite probleme.

Anul 2023, pași importanți pentru tehnologie

Inteligența artificială a devenit un instrument folosit de milioane de oameni. Totuși, experții spun că în prezent nu se folosește la scară largă nici 10 % din ceea ce ar putea face conceptul AI. Cu toate acestea 202: a fost anul în care oamenii au făcut loc acestui termen controversat, aproape de neacceptat până de curând.

Treptat, acest salt uriaș pentru tehnologie și-a făcut loc în multe domenii de activitate. Un astfel de avânt a reprezentat un semnal de alarmă inclusiv pentru autorități, în prezent având loc mai multe încercări de a reglementa conceptul.

De altfel, giganții din această sferă au intrat rapid în joc, mizând pe investiții mari în domeniu.

Pentru această miză uriaș, companiile de referință în tehnologie au făcut pași mari spre a deveni referință. Microsoft a mizat pe acest domeniu încă de la începutul anului 2023. Gigantul a făcut o investiţie de 13 miliarde de dolari în OpenAI. De altfel, Micrososft a decis să folosească tehnologia GPT4 pentru chatbot-ul pe care îl deține,  Bing.

De asemenea, Google nu s-a lăsat mai prejos și a introdus un model AI puternic. Gemini are la bază un concept unic, având capacitatea ca dincolo de text, să poată absorbi informaţii audio, video şi imagini.

Un alt jucător mare din tehnologie, Meta, compania condusă de Zuckerberg, a propus o alianță între giganții din piață, totul pentru  o evoluție și mai accentuată a AI-ului.

În acest an, dincolo de saltul uriaș al AI, problemele nu au lipsit pentru marile companii. Astfel, prima lovitură a fost primită de Google. La începutul anului 2023,

Acțiunile Alphabet – compania mamă a gigantului Google – au scăzut drastic, pierzând aproximativ 55 de miliarde de dolari din valoarea de piață.

Mai mult, Samsung a luat în considerare înlocuirea Google ca motor de căutare pentru toată gama sa de dispozitive.

Un astfel de cutremur în tehnologie ar fi dus și la declinul colaborării dintre Alphabet și Apple. În spatele acesteia se află un  contract de peste 20 de miliarde de dolari.

Nici grupul Meta nu a stat departe de probleme în anul care se încheie. Acesta a fost chemat în judecată de peste 40 de state americane, pe motiv că face tot ce este posibil pentru a-i atrage pe tineri pe Instagram și Facebook. Mai mult, gigantul a fost acuzat că apelează la diferite metode pentru a-i face dependenți de aceste rețele sociale. În plângerea depusă, strategiile Meta au fost comparate cu cele folosite în industria tutunului și a țigărilor electronice.

Mai mult, gigantul Meta a fost atacat și din altă direcție. Peste 80 de mass-media spaniole au plângere companiei mamă a Facebook și Instagram. Aceasta a rost acuzată că nu respectă reglementările europene privind protecția datelor personale. Mai mult, grupului i-au fost solicitate daune morale de peste 550 de milioane de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău