Imperiul imobiliar din Franța al oligarhului Plahotniuc. Cum arată

18 Ian. 2024, 12:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Ian. 2024, 12:12 // Actual //  bani.md

Procurorii anticorupție din Republica Moldova, în colaborare cu ofițerii din cadrul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție, au efectuat percheziții în mai multe proprietăți imobiliare deținute în Franța de către oligarhul Vladimir Plahotniuc, aflat în prezent în urmărire internațională în legătură cu dosarul „Frauda Bancară”.

Acțiunile desfășurate în perioada 9-11 ianuarie 2024 au vizat trei bunuri imobile din departamentul Haute-Savoie, în orașul Sciez și localitățile Combloux, Chamonix Mont-Blanc, Sallanches și Douvaine. Aceste acțiuni au fost parte a eforturilor de investigație referitoare la presupusa implicare a lui Plahotniuc în sustragerea echivalentului a aproximativ un miliard de dolari din băncile moldovenești în perioada 2012-2014, conform dosarului „Frauda Bancară”.

Procuratura Anticorupție din Republica Moldova a obținut autorizație de la judecătorii de instrucție francezi pentru a efectua percheziții, audierea martorilor și aplicarea sechestrului asupra bunurilor în Franța. Acțiunile au vizat trei proprietăți, identificate prin schimbul de informații și coordonarea cu autoritățile franceze.

În comunicatul emis de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, se menționează că au fost depistate mai multe bunuri care ar aparține lui Plahotniuc, inclusiv un apartament și o vilă pe malul lacului Lèman. Aceste bunuri au fost puse sub sechestru în vederea investigației.

Acțiunile au inclus și ridicarea a 92.000 de euro și 3.000 de franci elvețieni, alături de suporturi tehnice, telefoane și documente care vor fi cercetate în cadrul cauzei penale. Mai mult, procurorii au confiscat documente care ar putea conține informații despre alte bunuri imobile și mobile ce ar aparține familiei Plahotniuc, inclusiv o vilă din Elveția.

Oamenii legii au identificat, printre altele, o vilă în curs de reconstrucție și o cabană tradițională în apropierea munților Alpi, toate presupuse a fi deținute de familia lui Plahotniuc. Acțiunile de percheziție au fost urmate și de audierea martorilor care au indicat că beneficiarul efectiv al acestor bunuri este fostul lider al Partidului Democrat din Moldova.

Vladimir Plahotniuc este pe lista persoanelor sancționate de Uniunea Europeană, Marea Britanie, Statele Unite și Canada, iar mandatul de arestare pe numele său a fost emis în contextul dosarului „Frauda Bancară”. Procurorii și ofițerii din Republica Moldova au călătorit în Franța pentru a participa la procedurile desfășurate, iar investigația continuă pentru adunarea de probe în acest caz complex.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău