Cine este miliardarul necunoscut din spatele magazinelor Lidl şi Kaufland. I se mai spune şi „FANTOMA”

21 Ian. 2024, 09:25
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
21 Ian. 2024, 09:25 // Bani și Afaceri //  bani.md

Dieter Schwarz este a 36-ea cea mai bogată persoană de pe planetă, dar este atât de discret în ceea ce priveşte viaţa lui personală, încât este poreclit „fantoma” în presa din Germania.

Omul de afaceri are 80 de ani şi este proprietarul grupului Schwarz, al patrulea cel mai mare retailer din lume din punctul de vedere al veniturilor.

Compania deţine brandurile Lidl şi Kaufland, iar Schwarz este CEO al ambelor.În pofida averii sale, Schwarz este atât de misterios, încât doar două fotografii cu el există în spaţiul public.

Chiar dacă şi-a construit imperiul pornind din Germania, el se află şi în spatele unuia dintre cele mari eşecuri când vine vorba despre retail în Australia.

În octombrie 2017 a cumpărat un prim teren în sudul Australiei, investind 25 de milioane de dolari. Pe parcursul anului 2018, a început să recruteze personal şi să facă planuri pentru alte locuri din Australia. În 2019 a început să construiască un centru de distribuţie în Victoria şi a cumpărat alte terenuri în ţară.

Luna trecută, planurile au fost lăsate de izbelişte, la fel şi cei 200 de angajaţi australieni.

Omul de afaceri ar fi investit 500 de milioane de dolari în Australia, dar experţii au declarat publicaţiei news.com.au, că pierderea totală generată de decizia de a opri expansiunea businessului acolo s-ar ridica la aproape un miliard de dolari.

Nu există foarte multe detalii care să motiveze această decizie, explicaţia oferită presei de către companie fiind:
„Decizia se referă la concentrarea activităţilor de business în Europa şi nu este în niciun caz o reflexie a eforturilor angajaţilor sau managementului local sau a susţinerii primite de Kaufland din partea comunităţii de business sau a guvernelor”, au spus reprezentanţii companiei germane într-o declaraţie de presă.

Schwarz a moştenit compania de la tatăl său, Josef Schwarz, care a fost partener al companiei Suedfruechte Grosshandel Lidl & Co, axată pe vânzarea de fructe en-gros, în 1930.

S-a alăturat companiei tatălui său în 1973 şi a deschis primul magazin Lidl, folosind modelul de discount al Aldi. El a preluat conducerea companiei în 1977, după moartea tatălui său, iar de atunci a transformat compania în gigantul actual.

Chiar dacă este unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri, secretomania sa a devenit legendară şi a inspirat chiar şi un documentar german – Die Lidl Story, lansat în 2018.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 10:32
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 10:32 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Uniunea Europeană a anunțat amânarea intrării în vigoare a noilor restricții privind importul de produse petroliere obținute din țiței rusesc rafinat în țări terțe. Măsura, parte a celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni, va fi aplicată începând cu 21 ianuarie 2026, transmite Bloomberg.

Potrivit unui comunicat publicat vineri, UE va menține planul de a interzice importurile de motorină și alte produse petroliere provenite din țări terțe care utilizează țiței rusesc, însă va face o excepție temporară pentru state precum Canada, Norvegia, Elveția, Marea Britanie și SUA.

Decizia de amânare vine ca răspuns la presiunile pieței europene de combustibili, în special în ceea ce privește motorina. Analistul Rabobank, Florence Schmit, a declarat că această pauză oferă pieței „o gură de aer” necesară pentru a se adapta noilor condiții.

Bloomberg notează că această măsură, odată aplicată, va bloca de facto una dintre principalele căi prin care Rusia reușea să ocolească sancțiunile occidentale asupra exporturilor de petrol. După introducerea embargoului UE din februarie 2023 asupra produselor petroliere rusești, țări precum India și Turcia au crescut masiv importurile de țiței rusesc ieftin, l-au rafinat, apoi au exportat motorină și alte derivate pe piața europeană.

În primul trimestru al anului 2025, India și Turcia au cumpărat împreună aproximativ 1,8 milioane de barili de țiței rusesc pe zi, iar UE a importat de la acestea circa 450.000 de barili zilnic de motorină și alte produse petroliere.

Noile reguli impuse de Bruxelles prevăd că importatorii vor fi obligați să prezinte dovezi clare privind originea țițeiului folosit în procesul de rafinare, în vederea creșterii transparenței și aplicării stricte a sancțiunilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA