Declarația de avere a lui Putin, publicată. Proprietățile şi banii strânși de candidatul la prezidențiale

31 Ian. 2024, 11:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Ian. 2024, 11:00 // Actual //  bani.md

Declarația de avere a lui Vladimir Putin a fost făcută publică de Comisia Electorală Centrală (CEC). Liderul de la Kremlin este candidat înregistrat la viitoarele alegeri prezidențiale din Rusia.

Declarația de avere a lui Vladimir Putin a fost făcută publică de Comisia Electorală Centrală (CEC).  Suma totală a venitului său din ultimii șase ani s-a ridicat la 67.591.875 de ruble. Banii provin din salariul prezidențial, veniturile din depozite bancare, valori mobiliare, precum și din pensii, inclusiv pensii militare, și din vânzarea de proprietăți.

Alegerile prezidențiale din Rusia de anul acesta vor avea loc pe parcursul a trei zile, între 15 și 17 martie. În acest scop a fost făcută şi declarația de avere. Pe 22 ianuarie, Putin a depus semnăturile la Comisia Electorală Centrală. Pe data de 29 ianuarie, CEC l-a înregistrat ca viitor candidat pe Vladimir Putin. Mai trebuie menţionat că decizia a fost luată în unanimitate.

Declarația de avere a lui Putin: venituri de în jur de 700.000 de euro

CEC a publicat declarația de avere a lui Vladimir Putin, înaintea alegerilor prezidențiale din luna martie. Conform datelor oficiale, pe parcursul a șase ani, din 2018 până în 2022, Putin a câștigat în jur de 67.591.875 de ruble. Mai exact, aproximativ 700.000 de euro.

Declarația de avere mai indică următoarele:

1 apartament – 77 mp. în Sankt Petersburg;

1 garaj – 18 mp în Sankt Petersburg,

3 autoturisme – GAZ M21, 1960, GAZ M21, 1965, Niva, 2009,

remorcă auto „Skif”, 1987

Vladimir Putin mai are zece conturi bancare care conțin 54.416.604,52 ruble și 230 de acțiuni la PJSC Bank St. Petersburg. Prețul unei acțiuni la Bursa din Moscova este de 280,49 ruble. Mai are un apartament în Moscova de 153,7 mp.

Conturile bancare ale liderului de la Kremlin au scăzut

În șase ani, numărul conturilor bancare înregistrate pe numele lui Putin a scăzut de la 13 la 10. În același timp, suma economiilor de pe acestea a crescut de aproape patru ori. Mai exact, de la 13,8 milioane de ruble la 54,4 milioane (în jur de 550.000 de euro).

După cum a declarat Alexandra Suvorova, secretara de presă a campaniei lui Vladimir Putin, pentru Kommersant, venitul total al candidatului pe șase ani este format în principal din salariul său de președinte pentru această perioadă. În plus, în 2017, a fost vândut un teren aflat în apropierea Moscovei.

„Valoarea economiilor unui candidat este proporțională cu veniturile sale. Trebuie ținut cont de faptul că funcția de președinte al Federației Ruse presupune că ești susținut de stat, ceea ce îți permite să economisești bani”, a declarat Alexandra Suvorova.

Ce spun rivalii lui Putin despre declaraţia de avere

Rivalii lui Putin nu cred în declaraţia de avere. Aceştia spun că în realitate, Vladimir Putin ar fi mult mai bogat. Averea sa fiind estimată la multe miliarde de dolari. Opozantul Alexei Navalnîi, încarcerat, a publicat o investigație despre palatul deținut de Putin în apropiere de localitatea rusească Gelendjik, pe malul Mării Negre.

Acesta spunea că este „cel mai scump palat din lume”. Este un complex care se întinde pe aproximativ 7.800 de hectare, „de 39 de ori mai mare decât statul Monaco”. Potrivit lui Navalnîi au fost cheltuite 100 de miliarde de ruble (1,12 miliarde euro) pentru construirea acestui complex. Oficial, complexul este proprietatea FSB, serviciul secret rusesc. Kremlinul a negat permanent informațiile. Mai mult, Navalnîi a afirmat că iahtul Șeherezada, evaluat la 700 de milioane de dolari, ar fi tot al lui Vladimir Putin şi nu ar fi singurul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ