ANCHETĂ | Munteanu: Istoria din spatele „Le Bridge”, cea de a doua companie de la la licitația ratată de la aeroport

20 Feb. 2024, 16:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Feb. 2024, 16:20 // Actual //  bani.md

Licitația eșuată de la aeroport scoate la iveală noi detalii controversate, care provoacă bănuieli rezonabile că puterea actuală a intrat în cârdășie cu unele grupuri de interese care fac bani prin scheme dubioase. Liderul CUB, Igor Munteanu, publică o anchetă despre cea de a doua companie, „Le Bridge”, care s-a înscris, în ultimul moment, în concursul girat de Spînu și care, potrivit politicianului, ar avea rădăcini adânci în businessul subteran de la Chișinău, citată de ziua.md.

Igor Munteanu atrage atenția că, luni seara, concursul organizat de APP pentru închirierea spațiilor comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău a fost anulat de însuși ministrul Andrei Spînu, chiar dacă anterior, acesta „insista vehement că licitația este corectă și va fi încheiată”.

„Anularea nu au cerut-o șeful APP, și nici noul Manager al AIC. Anunță Spînu, semnalând că el este la „butoane”. Ministrul tună și fulgeră pe Telegramul său și acuză de sabotaj intern și extern. Nu-i clar ce poate fi „sabotaj extern” și pe cine să sancționăm, dar înțelegem că planurile inițiale nu s-au îndeplinit întocmai, concursul a fost viciat, chiar dacă până la sfârșitul zilei erau deja 2 companii înscrise pentru acest concurs. A doua companie, care decide să pretindă la spațiile comerciale din AIC este Le Bridge. Și aici, cazul acestei companii este ilustru, ca să înțelegem ce-i la mijloc”, își începe descrierea Igor Munteanu.

Din afirmațiile lui reiese că această companie are o relație mai veche cu autoritățile moldovene, inclusiv cu guvernarea lui Plahotniuc.

„În primul rând, Le Bridge se ocupă de busienssul duty free de peste 2 decenii. A câștigat un proces contra RM, atunci când puterea a vrut să-i suspende autorizația de funcționare. Iar pentru ca să-și securizeze prezența în afaceri a fost comod cu orice fel de putere politică. În anul 2018, Le Bridge a participat la privatizarea CTC Tutun, fiind declarat câștigător al concursului comercial de privatizare a 5.076982 acțiuni ale statului (90.81%) din Tutun-CTC, la un preț de vânzare de 166 mln lei, cu achitarea integrală la semnarea contractului. Din 2013 până în 2018, veniturile companiei au scăzut de patru ori, iar din 2017-2018, cheltuielile administrative s-au dublat. În ultimul an de funcționare ca întreprindere de stat, CTC Tutun și-a mărit brusc volumul de creanțe, având depozitele pline de țigări nevândute, pregătindu-se astfel de un faliment tehnic aproape imposibil de evitat. Până în 2018, APP a încercat să vândă acțiunile CTC Tutun de 7 ori (!) prin Bursa de valori, dar toate încercările au fost anulate, și atunci s-a apelat la Le Bridge, partenerul din umbră al multor oficiali de atunci ai guvernului PD”, notează liderul CUB.

Acesta explică, în continuare, cum compania respectivă ar fi fost constrânsă „să coopereze” cu puterea de la Chișinău.

„În august 2019, Le Bridge a transmis o scrisoare către autoritățile RM, în care se arăta dispusă să restituie bunul cumpărat în 2018, motivând că ar fi fost forțată să participe la privatizare, și că, în calitate de gest de bună voință este gata să restituie bunul privatizat. Mai ales, în contextul în care CTC Tutun era al 4 obiectiv supus unei anchete parlamentare, exista o frică reală și directă a managerului acestei companii că riscurile erau mai mari decât bunul obținut, în urma unor conjuncturi organizate de guvernul PM Filip. În septembrie, 2019, Le Bridge denunță propria scrisoare și refuză să mai participe la audierile comisiei parlamentare. Era clar că Le Bridge primise asigurări că afacerile pot merge mai departe în duty free fără complicații. Prin analogie, cred că și de această dată Le Bridge a participat la concurs, la stăruința cuiva”, menționează Igor Munteanu.

De menționat că, potrivit liderului CUB, în 2018, Comisia de stat pentru privatizarea CTC Tutun îi includea și pe V. Iurcu și V. Pricop, tot ei membri în componența Consiliului CTC-Tutun, „o coincidență deloc întâmplătoare”.

„Cine se găsește astăzi în consiliile de administrare ale AIC pentru ca să știm în folosul cui se lucrează prin vicierea acestor licitații? Cred că APP are obligația prezentării unor explicații mai credibile, nu pe Telegram”, a adăugat politicianul.

În ceea ce privește licitația de la aeroport , Munteanu atrage atenția asupra mai multor indicii care confirmă că aceasta urma să fie trucată și-i acuză pe premierul Recean, dar și pre președintele Maia Sandu că acceptă jocul unui „ministru cu probleme”.

„Cred că este timpul să știm dacă despre vicierea concursului APP a aflat numai din partea opiniei publice, ori au existat și anumite scrisori de la CNA, Consiliul Concurenței către APP, chiar și din partea fostei conduceri AIC, ceea ce ar singulariza persoana care insista atât de mult pe faptul că licitația ar fi „perfect corectă”. Și sigur ne-ar interesa dacă există o anumită scrisoare din partea companiei Heinemann către guvernul RM cu privire la obiecțiile formulate față de Caietul de Sarcini, dovada clară a fraudării acestei licitații. Cred că suspendarea licitației este dovada unui eșec al APP și ministrului superior de ramură, care se vede obligat să reia organizarea licitației, chiar dacă asta înseamnă bani pierduți, timp irosit și pierderea reputației. Mai mult, asemenea eșecuri decredibilizează și pe actualul prim-ministru și pe șeful statului, care a obișnuit să-i ofere prea mult spațiu de acțiune unui ministru cu probleme”, mai scrie Igor Munteanu.

În concluzie, acesta constatat că APP rămâne o „verigă slabă” în sistemul de administrare a celor 130 miliarde de lei proprietăți publice, „care continuă să se poticnească în proceduri, interese ascunse și incompetență”.

Reprezentanții „Le Bridge” nu au comentat deocamdată declarațiile lui Igor Munteanu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Mai 2025, 15:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Mai 2025, 15:07 // Actual //  bani.md

Vizitele reprezentanților Orange Moldova și La Strada din cadrul campaniei naționale de promovare a Semnăturii Mobile pentru absolvenții de licee și colegii continuă. Absolvenții instituțiilor de învățământ general și profesional tehnic beneficiază gratuit de Semnătura Mobilă, iar în paralel sunt organizate sesiuni despre relațiile sigure în mediul online. Recent, echipele Orange și La Strada au ajuns la Colegiul Național de Comerț al ASEM din Chișinău, dar și la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Orhei.

Andreea Donțu, consultant principal, serviciul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, MEC:

Din vara anului 2024, Ministerul Educației și Cercetării a lansat platforma eAdmitere.gov.md care presupune depunerea dosarelor online la universitățile din Republica Moldova. Evenimentul la care ne aflăm astăzi este de o mare amploare și importanță, luând în considerare faptul că, pentru autentificare în sistem, toți utilizatorii vor avea nevoie de semnătură electronică sau mobilă.

 

„De la începutul lunii februarie și până astăzi am reușit să vizităm împreună cu colegii mei și cu colegii de la La Strada în jur de 250 de locații, licee și colegii, în care am avut ocazia să interacționăm cu circa 10.000 de elevi și studenți. Și din această interacțiune mare, iată că ne-a reușit să adunăm peste 25% din copiii care ne-au văzut, ne-au auzit și au activat semnătura mobilă. Continuăm să vizităm școlile până la sfârșitul lunii mai, dar în continuare așteptăm elevii, studenții, părinții, profesorii, toată lumea care își dorește acces la semnătura mobilă să ne viziteze în cel mai apropiat magazin Orange. Este un serviciu gratuit”, a precizat Victoria Bodrug, Manager Regional Retail, Orange Moldova.

Vizitele sunt parte dintr-un program extins, prin care mii de tineri sunt informați și echipați cu instrumente digitale utile.

„Ne dorim să avem niște tineri bine informați despre riscurile care sunt asociate distribuirii imaginilor cu conținut intim pe internet și ne dorim să-i avem echipați cu toate instrumentele necesare de a fi niște tineri digitali siguri și cu abilități care să-i ajute să construiască un viitor mai sigur și mai protejat”, a spus Ludmila Bodiu, coordonatoare a activității educaționale, Centrul Internațional La Strada.

Elevii apreciază atât utilitatea semnăturii mobile, cât și a lecțiilor despre siguranță:

Vladimir Roponica, CNC al ASEM: „Semnătura mobilă o voi utiliza pentru a folosi documentele online, că să nu le port cu mine… E mai convenabil cu permisul de conducere, alte documente, buletinul și tot așa mai departe.

Daniela Ursu, CNC al ASEM: „Poate fi aplicată în unele servicii care chiar țin de necesitatea noastră și… la voucher cultural, eAdmitere și da, eu o să aplic la voucherul cultural. Astăzi o să-mi facă semnătură mobilă. A fost o conferință destul de utilă, pentru că tinerii ar trebui să fie informați ca să nu greșească și să nu cadă în plasa unor manipulări, unor șantaje și cumva discriminări în urma consecințelor pe care poate să le aducă ignorarea unei relații sigure online.

Andrei Babei, Orhei: „Lecția de astăzi m-a învățat că siguranța online este un lucru foarte important, care trebuie să-l știm fiecare. Semnătură electronică nu am, dar este cu siguranță în plan să o fac, deoarece are multe posibilități și face viața puțin mai ușoară… pentru a ne admite la facultate și, desigur, în viața zi cu zi.

Mihaela Radu, Orhei: „Eu cred că astfel de ateliere sunt foarte utile pentru că ne ajută să înțelegem ce trebuie să facem, ce comportament trebuie să avem în spațiul online, pentru că de foarte multe ori tinerii sunt foarte ușor de manipulat. Deci trebuie să fim foarte, foarte atenți la aceste aspecte, ca să le putem evita.

Profesorii confirmă: aceste activități sunt esențiale pentru elevi, dar și pentru cadrele didactice, care trebuie să fie gata să ghideze tinerii în lumea digitală.

„Siguranța online este un subiect destul de actual, întrucât elevii fiind la o vârstă când întâlnesc diferite dificultăți, diferite situații noi, este bine ca profesorul să fie pregătit întotdeauna cu un sfat, cu o idee, să fie alături de el, să-l poată ghida, sprijini, ajuta”, a menționat Nelea Fărâmă, profesoară, IPLT „Onisifor Ghibu”.

Dincolo de semnătura mobilă și sesiunile despre siguranță online, proiectul face parte dintr-un efort mai amplu al Fundației Orange Moldova de a construi un viitor digital pentru întreaga societate.

„Cu siguranță, doar prin educație, viitorul poate fi frumos, sigur și digitalizat. (04.02 – 04.46) Fundația Orange de mai mult de 15 ani ajută… deci fiecare al cincilea locuitor al Republicii Moldova beneficiază de digitalizare, cultură, educație și… medicină, adică cumva astea sunt ramurile cele mai importante pe care fundația pune accent și cu siguranță cele mai multe proiecte, mai mult de 115 proiecte implementate de Fundația Orange Moldova sunt axate pe digitalizare, inclusiv și acest proiect de semnatură mobilă în școli”, a conchis Inna Constantinova, Coordonator RSC, Orange Moldova.

Peste 10.000 de elevi și studenți din întreaga țară au beneficiat deja de campania „Semnătura Mobilă Orange în școala ta”. Vizitele în școli continuă, cu scopul de a echipa tinerii nu doar cu un instrument digital, ci și cu puterea de a se proteja în lumea virtuală.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO