Recean a fugit de la întâlnirea cu fermierii: Nu-i putem ajuta pe toți. Agricultorii: Joi, probabil revenim la protest

20 Feb. 2024, 13:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Feb. 2024, 13:50 // Actual //  Lupu Eduard

După o întâlnire tensionată cu premierul Dorin Recean, fermierii din întreaga țară își exprimă nemulțumirea față de rezultatul discuțiilor. În urma unei ședințe care a durat puțin peste o oră la Ministerul Agriculturii, premierul Recean s-a ridicat și a plecat, invocând o agendă încărcată, declanșând astfel furia fermierilor prezenți.

„Este evident că nu-i putem ajuta pe toți. (…) Guvernul a oferit o soluție imediată – Creditul Agricol de Urgență, prin care va garanta 90% pentru 500 de mii de lei per întreprindere și care reprezintă un sprijin real oferit de stat pentru ca agricultorii să poată începe sezonul agricol de primăvară. Astfel, din 1 martie, orice producător agricol va putea accesa de urgență un credit de până la o jumătate de milion de lei la condiții foarte avantajoase pe care statul îl va garanta. Banii vor putea fi folosiți imediat pentru motorină, fertilizanți, piese de schimb și tot ce au nevoie acești agricultori pentru lucrările în câmp din perioada următoare”, a declarat premierul Recean în cadrul discuțiilor.

Rezultatul aparent neconcludent al întâlnirii a alimentat resentimentele fermierilor, care se confruntă cu o serie de provocări și dificultăți, cum ar fi creșterea costurilor, lipsa de sprijin din partea autorităților și fluctuațiile pieței.

„Dacă nu sunteți în stare să administrați problemele fermierilor, duceți-vă acasă, demisionați”, i-a replicat lui Recean, Ion Plămadeală. Această afirmație a devenit un ecou al nemulțumirii, pe fondul frustrării generate de percepția că guvernul nu reușește să răspundă în mod eficient nevoilor și problemelor agricultorilor.

Într-un mesaj al Asociației Forța Fermierilor, agricultorii s-au arătat dezamăgiți de întâlnirea cu premierul Recan.

„Acesta a refuzat punctual sa discute toate revendicările. Este o mare diferență de abordări a conducerii tarii, comparativ cu alte țări din UE, în special a României. Agricultorii au trecut în revista cerințele lor cu ministru al Agriculturii, Vladimir Bolea, după plecarea lui Recean. Am cerut majorarea plafonului la credit garantat, răspunsul la problema alocării compensațiilor, introducerea rambursării necondiționate a TVA în cont și modificarea Regulamentului BNM, care ar permite creditarea fermierilor după restructurarea creditelor anterioare. Bolea a solicitat timp până mâine pentru răspuns. Miercuri, la ora 14.00, a fost stabilită următoarea ședință la minister. Pana joi agricultorii rămân pe poziții cu tehnica agricola, însă au decis sa nu blocheze drumurile. După atitudinea conducerii țării, cel mai probabil,  la protest se va reveni joi, 22 februarie”, se arată în mesajul agricultorilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău