Aproape întreaga avere câștigată de bogații lumii în acest an provine din AI

20 Feb. 2024, 14:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Feb. 2024, 14:13 // Actual //  Lupu Eduard

Bogăția lui Jensen Huang, cofondatorul Nvidia Corp., a crescut vertiginos, pe măsură ce un salt fulgerător în acțiunile legate de AI a propulsat valoarea de piață a producătorului de cipuri peste cea a Amazon.com Inc., pentru prima dată.

Același salt a creat un alt miliardar în propria familie a lui Huang: verișoara sa îndepărtată, Lisa Su, directorul executiv al rivalului Nvidia, Advanced Micro Devices Inc., care valorează 1.2 miliarde de dolari după ce acțiunile s-au dublat în ultimul an.

Doi miliardari producători de cipuri într-o singură familie ilustrează amploarea nebuniei legate de inteligența artificială, care a ajuns să domine piața de valori și să reprezinte cea mai mare parte a averii câștigate de cei mai bogați oameni din lume în acest an. Dintre cei 500 cei mai bogați oameni din lume în acest moment, 30 își atribuie cel puțin o parte din avere companiilor urmărite de Bloomberg Global Artificial Intelligence Index. 

Aceste investiții au crescut valoarea lor netă cu 124 de miliarde de dolari de la începutul anului și până acum, reprezentând 96% din totalul bogăției câștigate pe Bloomberg Billionaires Index.

Câștigătorii cei mai mari sunt Huang și pe Mark Zuckerberg, al cărui Meta Platforms Inc. este al doilea cel mai bun performer de pe indicele S&P 500 după Nvidia, iar aceasta se întâmplă pentru al doilea an la rând.

Steve Ballmer a profitat de valul de optimism care a însoțit parteneriatul Microsoft Corp. cu OpenAI, în timp ce Michael Dell și-a văzut averea crescută datorită, printre altele, inițiativelor de AI la Dell Technologies Inc. și Broadcom Inc.

Lisa Su nu este singurul nou miliardar care apare din această conjunctură: Charles Liang, cofondatorul Super Micro Computer Inc., și-a triplat averea la 6.2 miliarde de dolari în acest an, pe măsură ce acțiunile companiei sale au depășit cu ușurință randamentele altor acțiuni legate de AI.

Și valoarea netă a lui Alex Karp, cofondatorul Palantir Technologies Inc., este de 2.8 miliarde de dolari după ce acțiunile producătorului de software cu AI au crescut cu 31% într-o singură zi săptămâna trecută, după rezultate trimestriale solide.

Alți miliardari au beneficiat indirect. Valoarea netă a lui Masayoshi Son, fondatorul SoftBank Group Corp., a crescut cu 3.7 miliarde de dolari în acest an, după ce producătorul de cipuri Arm Holdings Inc. s-a aproape dublat în trei sesiuni de tranzacționare după rezultatele care arată că bugetele cheltuite pentru AI sprijină vânzările. ARM este deținută în proporție de 90% de SoftBank.

Amploarea câștigurilor pune întrebări cu privire la sustenabilitatea acestui raliu. Strategul Bank of America Corp., Michael Hartnett, a spus mai devreme în acest an că graba cu care cresc acțiunile tech începe să semene cu bulele dot-com.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, fostul premier Ion Chicu a adus în discuție procedura de concesionare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, criticând faptul că aceasta nu respectă legislația și este afectată de nereguli.

Chicu a subliniat că, conform legii cu privire la întreprinderile de stat, procedura de locațiune a spațiilor comerciale trebuie să se desfășoare conform unor criterii clare și transparente, însă acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul concesionării de la Aeroportul Chișinău. El a menționat că au fost depuse denunțuri la Procuratura Anticorupție, semnalând încălcări ale legii în desfășurarea acestui proces.

”Iarăși, facem abstracție de cifre. Acum, când îi aud pe aceștia, o să mă abțin. Care vin și spun că toată gâlceava, animozitatea în jurul acestei licitații, este din cauza că ei nu vor ca Șor să fie scos de acolo, eu vreau să întreb oamenii ce îi încurcă pe ăștia de la guvern să-l scoată pe Șor acolo”, a punctat fostul premier.

Fostul premier a susținut că este inacceptabil ca procedura de concesionare să se desfășoare în afara legii și că este necesar ca autoritățile să acționeze în conformitate cu prevederile legale pentru a asigura un proces corect și transparent. El a evidențiat faptul că procesul ar trebui să fie gestionat într-o manieră echitabilă, fără a favoriza anumite companii sau interese.

„Ce să facă următorul guvern? Pe ăștia tot așa o să-i măture? De ce să nu faci corect procedura acum? Cu atât mai mult că această companie (Lagardere n.r), din câte știm, nu este cea mai curată și strălucită, cu o istorie penibilă în România. Aici e înregistrată într-un cămin, nu știu pe unde. Despre asta este vorba”, se întreabă retoric fostul premier.

Chicu a ridicat întrebări cu privire posibilele influențe din partea anumitor actori politici. „Dumneavoastră nu vă provoacă suspiciuni faptul că asemenea active foarte atrăgătoare și care generează profituri semnificative. Deja la a doua licitație participă doar o companie. Că prima a fost a doua”, a conchis fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău