SUA alertate de un fenomen venit din Est: Nu vrem produsele voastre ieftine, vă interzicem exporturile

21 Feb. 2024, 08:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Feb. 2024, 08:35 // Actual //  bani.md

Washingtonul a avertizat o țară din Est că SUA și aliații săi vor lua măsuri dacă aceasta încearcă să-și atenueze problema supracapacității industriale prin vânzările cu prețuri mici a bunurilor sale pe piețele internaționale, potrivit oficialilor americani. China, prin fenomenul de dumping încearcă să cucerească piețele globale, însă Statele Unite încep să-i interzică exporturile Beijingului, mai ieftine decât cele din America, lucru care ar bulversa industria locală.

Doi înalți oficiali ai Trezoreriei au declarat că o delegație americană și-a exprimat clar preocupările legate de dumping, într-o vizită recentă în China, inclusiv în conversațiile cu He Lifeng, vicepremierul responsabil pentru economia țării sale, potrivit Financial Times.
Să menționăm faptul că termenul de dumping descrie vânzarea de produse de către o țară sau de o firmă sub prețul de pe piață, pentru a elimina concurența. Această practică este interzisă în multe țări din lume, în special cele occidentale.

„Suntem îngrijorați de faptul că politicile de sprijin industrial chineze și politicile macro, care se concentrează mai mult pe ofertă, se îndreaptă ambele către o situație în care supracapacitatea în China…va ajunge pe piețele mondiale”, a declarat Jay Shambaugh, subsecretarul pentru afaceri internaționale, care a condus recent o echipă economică la Beijing.

SUA sunt cel mai preocupate de producția avansată și, în special, de sectoarele de energie curată, cum ar fi vehiculele electrice, panourile solare și bateriile litiu-ion.
Shambaugh a spus că a subliniat că nu doar SUA sunt îngrijorate și că China nu ar trebui să vadă niciun răspuns al SUA sau al altora ca fiind „din senin”.

Subsecretarul conduce partea SUA a unuia dintre cele două grupuri de lucru pe care Washington și Beijing le-au creat după vizita secretarului Trezoreriei, Janet Yellen, la Beijing, anul trecut, pentru a discuta probleme dificile, cum ar fi supracapacitatea, în efortul de a reduce tensiunile.
„Restul lumii va răspunde și nu o face într-un nou mod anti-China, ci răspunde politicii chineze”, a spus Shambaugh într-un interviu. Lui i s-a alăturat colegul Brent Neiman, subsecretar adjunct pentru finanțe internaționale, care a condus recent și o echipă în China.

Anul trecut, UE a lansat o anchetă anti-subvenție în industria vehiculelor electrice din China. Comisarul UE pentru concurență, Margrethe Vestager, a declarat sâmbătă că blocul este pregătit să folosească instrumente comerciale pentru a combate practicile comerciale neloiale din China.

Oficialii chinezi subliniază faptul că Actul de reducere a inflației din SUA face ca importarea bateriilor și a vehiculelor electrice chineze cu litiu să fie prohibitivă. Unii experți subliniază, de asemenea, că aproape o treime din exporturile chineze de vehicule electrice anul trecut au fost mașini pe care Tesla, o companie americană, le-a produs la fabrica sa din Shanghai.

China a devenit în 2023 cel mai mare exportator de mașini din lume, cu 5 milioane de automobile vândute, întrecând Japonia.
Scott Kennedy, un expert în economia chineză la think-tank-ul CSIS, a spus că SUA ar trebui să preseze China pentru a stimula cererea internă. „Presupunând că toate acestea nu reușesc să schimbe lucrurile, Washingtonul nu va avea de ales decât să urmeze UE și să lanseze investigații care probabil ar avea ca rezultat extinderea substanțială a restricțiilor asupra importurilor din China”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Mai 2025, 09:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 09:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Curtea Supremă de Justiție (Dosarul nr. 2rh-5/25 NR. PIGD 2-19179753-01-2rh-03032025) a respins, la 14 mai 2025, cererea de revizuire ca inadmisibilă, depusă de lichidatorul companiei „Elat-Neocons” SRL, Tair Manalati și a menținut dreptul de proprietate al Tatianei Melinte asupra unui apartament, procurat în  anul 2019 în temeiul unui contract de investiții cu „Elat-Neocons”.  Tatiana Melinte a susținut că a achitat integral suma de 250.000 lei, prezentând o chitanță și un bon fiscal în acest sens.

Dosarul Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău (Dosarul nr.la-302/24 1 -20149048-02-1 a 01042024), fiind axat pe condamnarea  fostului administrator al companiei, Ghennadie  Dilevschi pentru prejudicierea companiei „Elat-Neocons” cu peste 41 milioane lei, a calificat drept fictive 80 contracte de investiții în construcție.  Ghennadie  Dilevschi  a fost condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare fără restituirea prejudiciului, Iar contractele de investiții, semnate notarial și înregistrate la ASP, printre care figurează și contractul încheiat cu Tatiana Melinte, au fost calificate ca fictive de către instanța penală, deoarece, conform materialelor dosarului, fiind eliberat bonul de casă, mijloacele financiare în casieria companiei nu au fost introduse.

Vom menționa că „Elat-Neocons” a anulat chitanțele și bonurile fiscale, care atestă plățile prin decizie internă peste 2 ani după eliberare, contrar prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 474/1998, cât și Hotărârii Guvernului nr. 141/2019, care NU prevăd astfel de procedură de anulare a bonurilor de casă eliberate plătitorilor, iar Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău a oferit statut juridic acestor acțiuni ale „Elat-Neocons”.

Potrivit pct. 3 din Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 474/1998, ”bonul de casă este un document confirmativ emis de mașina de casă și de control la efectuarea decontărilor băneşti în numerar, care atestă operațiunea economică și achitarea plății.”

Printre Deciziile judecătorești, care NU au recunoscut bonul de casă al Tatianei Melinte în calitate de document confirmativ se numără Dosarul Colegiul Civil al Curții de Apel Chișinău (Dosarul nr. 2a-1813/2021 2-19179753-02-2a-26042021). Chitanța la dispoziția de încasare și copia bonului fiscal, eliberat de „Elat Neocons” SRL, privind achitarea sumei conform contractului de investiție nu a servit ca probă pertinentă și concludentă.  Preşedintele ședinței, judecătoarea Anton Marina a respins în anul 2021 acțiunea, motivând că plata nu a fost dovedită prin documente bancare, ci doar printr-un bon de casă, considerat insuficient. „Faptul că apelanta/reclamanta a achitat suma de 250.000 lei prin alte mijloace decât cele expres prevăzute în contract nu demonstrează executarea corespunzătoare a contractului, fapt ce i-ar acorda dreptul de a pretinde înregistrarea dreptului de proprietate”, deși, potrivit punctului 4.11 din contract, plata trebuia dovedită prin documente bancare sau dispoziții de plată cu nota băncii, ordin de incasare și alte documente, iar bonul de casă nu a fost considerat de  judecătoarea Anton Marina de la Curtea de Apel, un mijloc probator suficient. Este notabil că această judecătoare la 10.04.2025 nu a trecut evaluarea externă (vetting-ul).

În 2022, CSJ a casat hotărârea instanței anterioare și a trimis cauza spre rejudecare. Ulterior, în iunie 2022, Curtea de Apel (Dosarul nr. 2a-1110/22 2-19179753-02-2a-03032022) a admis acțiunea Tatianei Melinte și i-a recunoscut dreptul de proprietate asupra apartamentului.

Poziția Serviciului Fiscal de Stat (SFS) privind bonurile de casă expusă într-un răspuns oficial din 14 mai 2025 (nr. 26-08/5-20/78143), bonul de casă este un document confirmativ valabil, emis de mașina de casă și control, care atestă o operațiune economică și achitarea plății.

Conform unui material publicat de bani.md, compania „Elat-Neocons” este implicată într-un scandal de amploare, fiind acuzată că încearcă să deposedeze de locuințe 80 de familii din Chișinău. Aceștea au achitat integral pentru apartamente în blocuri construite de companie, însă au primit titlurile de proprietate prin decizii judecătorești în anii 2021-2022, iar hotărârile judecătorești sunt acum revizuite în instanțe, la inițiativa lichidatorului companiei. Situația a generat proteste și apeluri către autorități pentru intervenție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO