Criptomoneda Ether a depășit pragul de 3.000 de dolari, pentru prima oară din aprilie 2022

21 Feb. 2024, 13:01
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
21 Feb. 2024, 13:01 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Pentru prima dată din aprilie 2022, criptomoneda Ether a depășit miercuri pragul simbolic de 3.000 de dolari, scrie BFM TV. Cea de-a doua criptomonedă ca mărime din punct de vedere al capitalizării (peste 353 de miliarde de dolari) s-a bucurat de o creștere spectaculoasă în ultimele zile: 10% în ultima săptămână și 20% în ultima lună.

Criptomoneda beneficiază de un context favorabil, stimulat de apariția, la jumătatea lunii ianuarie, a ETF-urilor Bitcoin spot, produse financiare care democratizează achiziționarea de bitcoin. În timp ce SEC, autoritatea de reglementare a pieței bursiere americane, a aprobat 11 ETF-uri spot pe bitcoin, mai mulți analiști consideră că autoritatea va aproba și ETF-uri spot de ether în cursul acestui an.

Opt cereri au fost depuse la SEC în acest sens, în special de către Fidelity, Blackrock și, mai recent, Franklin Templeton. SEC ar trebui să se pronunțe asupra ETF-ului VanEck cel mai devreme pe 23 mai. Analistul Eric Balchunas de la Bloomberg consideră că există 70% șanse ca SEC să accepte ETF-uri ether  până la 23 mai. Dacă autoritatea de reglementare din SUA aprobă acest prim ETF, există mari șanse ca și alte cereri să fie aprobate în același timp. La rândul său, Standard Chartered preconizează un ether de peste 4.000 de dolari dacă SEC aprobă ETF-ul.

Un ETF (sau Exchange Traded Fund) este un fond indexat tranzacționat la bursă care urmărește un indice bursier (sau unul sau mai multe active financiare sau fizice, cum ar fi aurul) prin replicarea creșterii și scăderii cursului acelui indice (sau al acelor active).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău