Lovitură pentru fermierii moldoveni! Prețul porumbului și a semințelor de floarea soarelui s-a dus în jos

21 Feb. 2024, 12:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Feb. 2024, 12:34 // Actual //  Lupu Eduard

În săptămâna a treia a lunii februarie 2024, piața fizică din Republica Moldova se confruntă cu o dinamică bearish, care s-a impus ca specifică sezonului 2023-2024 și, în special, în această perioadă de început de an, constată Iurie Rija de la Asociaţia Exportatorilor şi Importatorilor de Produse Agricole şi Cerealiere.

Una dintre cele mai mari scăderi a fost înregistrată la prețul semințelor de floarea soarelui, o cultură oleaginoasă, care a înregistrat o ieftinire de 7,7% în decursul unei săptămâni. Astfel, prețul a coborât de la 7.318 lei/t TVA inclus la 6.754 lei/t TVA inclus (preț la Bălți). De asemenea, prețul de achiziție din portul Giurgiulești a oscilat în jurul valorii de 7.000 – 7.100 lei/t TVA inclus.

Această tendință descendentă a fost anticipată încă din luna decembrie 2023, când procesatorii, pentru a stimula oferta, au majorat prețurile de achiziție, în ciuda indicilor de pe bursele internaționale care arătau o direcție descendentă. Chiar și prețurile medii la exportul uleiului din Republica Moldova nu au înregistrat creșteri semnificative, înregistrându-se o valoare de 13,58 lei/kg în decembrie 2023, față de 15,8 lei/kg în septembrie 2023 și 23,5 lei/kg în ianuarie 2023.

În ceea ce privește prețul grâului pe piața Republicii Moldova nu înregistrează schimbări foarte mari, cu toate că la nivel internațional tendința lui este la fel una negativă.

„Reducerea prețurilor la grâu în Rusia, cel mai mare exportator din lume, și cantitățile mari livrate pe piața globală din Ucraina sunt principalii factori care influențează piața grâului. În acest sezon Ucraina a exportat 9,96 milioane tone grâu- o cantitate deși mai mică cu 4% în raport cu perioaad similară a sezonului precedent, oricum destul de însemnată pentru piața Bazinului Mării Negre. Grâul alimentar livrat de Rusia, a scăzut de la 245 $/t până la 220 $/t FOB, cel furajer fiind sub pragul psihologic de 200$/t. Pentru Rusia, grâul a devenit un instrument de atac economic asupra Ucrainei, pentru consolidarea poziției ca furnizor principal pentru țările care depindeau în mod tradițional de importurile din Ucraina (Pakistan, Liban, Egipt)”, a punctat Iurie Rija.

Pe piețele internaționale, tendința pesimistă este evidentă și în ceea ce privește floarea de soia. La Giurgiulești, prețul a scăzut cu 30 $/t de la luna decembrie, ajungând la 370 $/t, iar traderii mari din România au redus și ei prețurile la 415 $/t (față de 430 $/t în ianuarie). În Ucraina, situația este similară, iar presiunea asupra prețurilor la grâu este așteptată să persiste și în următoarea perioadă.

În ceea ce privește porumbul, prețul său în Republica Moldova a scăzut de la 3.000 lei/t la 2.800 lei/t TVA inclus pentru marfa livrată la Giurgiulești. La nivel internațional, piața porumbului înregistrează o cerere lentă, iar ofertele de preț se mențin în scădere, ajungând la minimele valorice pentru ultimii patru ani.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău