DOC Una dintre cele mai performante instituții ale statului este gonită din sediu: Cine va lua locul

21 Feb. 2024, 13:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Feb. 2024, 13:29 // Actual //  bani.md

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED), a fost obligată de Guvern ca în regim de urgenţă să părăsească sediul actual. Aceasta, la doar două luni de la finalizarea reparaţiei capitale din oficiile ODA, relatează mold-street.

„În scopul amplasării Ministerului Energiei în incinta imobilului din strada Ștefan cel Mare și Sfânt nr.134, solicităm respectuos în termeni proximi (26.02.2024) întreprinderea acțiunilor necesare în vederea reamplasării angajaților Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului în incinta clădirii gestionate de Instituția publică „Agenția Servicii Publice” amplasată pe adresa mun. Chișinău, str. Ghioceilor, nr.1”, scrie în înştiinţarea semnată electronic de Artur Mija, secretarul general al Guvernului.

De ce Guvernul a decis că ODA trebuie să părăsească sediul

Din documentul expediat în adresa redacţiei mold-street, de pe o poştă anonimă, rezultă că instituţia publică ODA are la dispoziţie doar o săptămână pentru a se conforma cerinţelor impuse de către Guvern. În mesajul expediat este anexată şi copia unei petiţii colective semnate de 67 de angajaţi ai ODA şi expediate în adresa Preşedinţiei, Parlamentului, Guvernului, Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, USAID, Băncii Mondiale şi Ambasadei Germaniei. Potrivit petiţiei, încă pe 16 februarie, de la Ministerul Dezvoltării Economice (vicepremierul Alaiba) la ODA „a parvenit o solicitare verbală despre necesitatea de a elibera încăperile”.

Motivul invocat este faptul că „colectivul Ministerul Energiei urmează să îşi schimbe sediul din Casa Guvernului, în actualul sediu al ODA”. Acest lucru a fost confirmat de reprezentanţii Ministerului Energiei, care susţin însă că de aproape un de zile se înghesuie în câteva birouri din Casa Guvernului şi alte imobile deţinute de stat, ceea ce afectează funcţionalitatea instituţiei, respectiv au nevoie de un sediu.

Va afecta grav activitatea ODA

În petiţie, colectivul ODA susţine că reamplasarea angajaţilor ODA va pereclita activitatea instituţiei pentru câteva luni, respectiv ea nu va putea îndeplini „misiunea de a susţine dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, prin promovarea culturii antreprenoriale, acordarea asistenţei financiare, emiterea garanţiilor financiare de stat, precum şi asigurarea infrastructurii de suport în afaceri”.

Potrivit petiţiei, procesul de schimbare a sediului ODA va fi însoţit „de distorsionarea activităţii de zi cu zi prin îndreptarea tuturor resurselor spre eliberarea spaţiului curent şi amenajarea celui nou”.

„Este evident riscul paralizării cursului normal al activităţii tuturor subdiviziunilor IP ODA, punând impedimente în realizarea misiunii şi funcţiilor în conformitate cu hotărârea Guvernului nr.487 din 13.07.2022”, se afirmă în petiţie.

Jurnaliștii de la mold-street au încercat să discute cu responsabilii de la Cancelaria de Stat, pentru a explica motivele pentru urgenţa de a muta ODA în alt sediu, dar li s-a solicitat un demers oficial în acest sens.

„Așteptăm să vină dl Alaiba din deplasare, ne vom așeza să discutam și sa găsim o soluție. Echipa ODA își va onora obligațiunile fata de antreprenori în mod obișnuit”, a precizat actualul director interimar al ODA, Gheorghe Iudin.

Potrivit informaţiilor oficiale, ODA ar urma să se mute cu sediul la Moldexpo, unde statul deţine numeroase imobile goale, de ani de zile. Doar că aceste imobile necesită reparaţii, care necesită bani şi pot dura şi câteva luni de zile. Mai mult! La Moldexpo nu există o reţea securizată de acces la Internet (fapt confirmat şi de instituţiile specializate ale statului), lucru strict necesar pentru asigurare confidenţialităţii, în condiţiile în care ODA examinează şi aprobă dosare de granturi şi creditare de sute de milioane de lei.

La finele anului trecut, MDED şi Guvernul aveau doar cuvinte de laudă la adresa ODA, care în ultimii 2 ani a reuşit să ajute cu granturi şi linii de creditare peste 3.000 de antreprenori. Totodată, resursele financiare administrate de ODA au crescut în anii 2021-2023 de mai bine de patru ori, până la 1,1 miliarde lei.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO