Familia baronilor Rotschild, una dintre cele mai controversate din lume. Testamentul și interdicția absolută

27 Feb. 2024, 15:41
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
27 Feb. 2024, 15:41 // Bani și Afaceri //  bani.md

Primul care a folosit numele de Rotschild a fost Izaak Elchanan, născut în 1577, care și-a dorit să fie cunoscut sub denumire de ”scut rosu” așa cum se traduce numele. Dar cel care a pus întemeiat dinastia a fost Amschel Mayer Rotchild, care a făcut și blazonul familiei și a pus bazele cele mai mari averi din lume.

Fondatorul dinastiei, Amschel Mayer Rotschild, s-a născut într-un ghetou evreiesc din Germania, unde se ocupa cu schimbatul de bani. El a fost cel care a început să strângă bani și a făcut 5 copii pe care i-a trimis în cele mai importante puncte comerciale din Europa. Austria, Italia, Spania, Franța, Marea Britanie au fost țările în care au ajuns.

În secolul XVIII, familia ar fi avut cea mai mare avere privată din lume. De aceea și testamentul lui Amschel Mayer a fost unul plin de reguli. Potrivit informațiilor din spațiul public, posturile importante în companii trebuiau să fie ocupate de membrii familiei.

Numai bărbații din familie aveau voie să facă afaceri. De altfel, familia era o afacere, fiul cel mare trebuia să preia mereu conducerea la moartea tatălui.

Niciodată averea familiei Rotschild nu putea fi făcută publică

Iar membrii familiei erau încurajați să se căsătorească între ei. Mai exact verișorii primarii și secundari nu aveau nicio opreliște în acest sens. Exista totuși ceva ce niciun membru al familiei nu trebuia să facă. “Niciodată să nu fie făcut un inventariu public, de către tribunale sau oricine altcineva, a averii mele.

Interzic publicarea oricărei evaluări a moştenirii mele”. Și nici până în ziua de astăzi nu se știe cu exactitate averea familiei, doar că are afaceri în toată lumea. Cert este că fii lui Amschel au devenit nobili în Austria și în Marea Britanie, fără să fi avut legături cu familiile regale din aceste state.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 14:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 14:33 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova nu dispune în prezent de o industrie de apărare în sens clasic, însă autoritățile recunosc necesitatea dezvoltării acestui sector și intenționează să valorifice industriile cu dublă utilizare care pot deveni atractive pentru partenerii internaționali. Declarația aparține lui Valeriu Mija, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, făcută în timpul unui briefing dedicat summitului NATO de la Haga.

Întrebat despre strategia națională de apărare și despre conexiunile dintre industria locală și lanțurile valorice europene și euroatlantice, Mija a confirmat că Republica Moldova „nu are industrie de apărare clasică”, dar că „lucrurile se mișcă” în direcția integrării în rețelele europene. El a subliniat că documentul strategic include obiective pentru dezvoltarea acestui sector și o cooperare mai strânsă cu Uniunea Europeană și NATO.

„Avem foarte multe industrii cu destinații duble care pot fi catalogate ca mărfuri strategice și care reprezintă interes pentru parteneri”, a explicat oficialul. Potrivit lui, Moldova acționează pe trei filiere: bilaterală, NATO și UE. În cadrul colaborării cu Bruxellesul se lucrează la ajustarea standardelor și identificarea oportunităților concrete de integrare în lanțurile de producție de apărare.

Mija a mai menționat că noua strategie se corelează cu planul de creștere economică dezvoltat de Ministerul Dezvoltării Economice, care vizează stimularea industriilor cu destinație dublă – atât pentru piața civilă, cât și pentru necesități de securitate.

„Pentru Moldova, acest efort ar însemna locuri de muncă, dezvoltare economică și creșterea rezilienței. Pentru parteneri – acces la produse strategice competitive”, a afirmat oficialul.

În contextul în care bugetele de apărare europene au scăzut de trei ori în ultimele decenii, iar cele din Asia au crescut exponențial, NATO și UE încep să investească tot mai mult în revitalizarea capacităților industriale militare. Moldova vrea să prindă acest tren și să contribuie cu propriile resurse intelectuale și capacități industriale emergente.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO