Ce riști dacă falsifici testul PCR Covid-19? Amendă de până la 32 500 lei sau închisoare de până la 2 ani

02 Iun. 2021, 14:13
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Iun. 2021, 14:13 // Actual //  MD Bani

Potrivit informațiilor prezentate de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al MAI, de la începutul anului curent până la data de 31 mai 2021, au fost identificate peste 460 de teste PCR Covid-19 cu semne de falsificare. Din numărul total de falsuri, 108 au fost ridicate pe sensul de intrare în Moldova, alte 346 – depistate pe direcția de ieșire din țară, iar șapte teste pe teritoriul Moldovei, în baza informațiilor operative.

Cele mai multe teste falsificate au fost depistate în Aeroportul Internațional Chișinău, Leușeni, Sculeni, Criva și Palanca, cele mai multe falsuri s-au idendificat în primele zile când s-a impus obligativitatea de a prezenta testul PCR Covid – 19 la intrarea în Moldova.
Majoritatea persoanelor și-au justificat ilegalitățile prin limită de timp pentru efectuarea testului  când apar urgențe de a trece frontiera; frica de a avea rezultatul pozitiv și ca urmare imposibilitatea de a trece frontiera; financiar; neobligativitatea de a fi plasat în autoizolare.
Conform art.361 (al.1) CP al RM persoanele folosesc testele false riscă amendă de până la 32 500 lei sau închisoare de până la 2 ani.
În mare parte a cazurilor sunt falsificate datele de identitate, deși testul PCR Covid-19 poate fi unul autentic însă nu aparține persoanei care se află în punctul de trecere a frontierei, la fel se falsifică și termenul de emitere a acestui document.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău